Reportaj Ziare.com: ce spagi mai primesc medicii

Sambata, 02 Februarie 2008, ora 10:35
10413 citiri
Reportaj Ziare.com: ce spagi mai primesc medicii

Deoarece 90 la suta dintre cititorii care au participat la sondajul Ziare.com pe tema legalizarii mitei s-au pronuntat impotriva acestei idei, am vrut sa vedem cum stau lucrurile in campul muncii. Si am pornit prin spitale, deoarece am constatat ca pentru majoritatea oamenilor, "spaga" inseamna sistemul sanitar.

Operatia lui Tariceanu

Problema e complicata, si are multe aspecte, cum suna o replica din "Filantropica". Spre exemplu, exista o clinica de stat din Bucuresti unde o echipa de medici executa relaxat operatia pentru care a plecat in Franta Calin Popescu Tariceanu, necesara la rupturile de ligamente incrucisate, pe motiv ca la noi nu se face. Numai ca la final primesti nota de plata, ca la restaurant. Si au si medicii explicatia lor.

Artoroscopul, aparatul cu care se face aceasta operatie fara incizii mari pe genunchi, costa cateva zeci de mii de euro. Iar medicii l-au cumparat din banii lor. In al doilea rand, medicii spun ca au invatat tehnica de la niste chirurgi celebri, tot pe bani, si perfectionarea i-a costat alte mii de euro.

Apoi, aceiasi medici au amenajat in spital cateva rezerve cu dotari la nivel occidental. Tot pe banii lor. "Intr-o zi a venit contabilul si mi-a cerut cartea tehnica de la aparatul de aer conditionat. Dar nu de curiozitate, sa vada cum functioneaza instalatia, ci pentru a vedea cat consuma", mi s-a confesat unul dintre medici.

Si, ca sa va faceti o idee despre scorurile care se practica la spitalul respectiv, va pot spune ca ruptura de ligamente costa cam 3000 de euro, din care, aproximativ 2400 sunt diferite consumabile.

Concluzie: daca te simti sa le dai ceva, oamenii nu refuza. Li se pare normal.

O gaina. Vie

Dar sa o iau de jos in sus. Rezidentii din specialitatile medicale altele decat cele chirurgicale vad uneori si banuti. De ordinul sutelor de mii si destul de rar. In rest, ciocolata, cafea, sardele, mere, sana si tot felul de traznai.

La un prim contact intr-o alta clinica, dupa ce am dat asigurari ca nu inregistrez si nici nu suntem filmati de DNA, cineva mi-a marturisit ca o data a primit o sticla de vin austriac, iar un alt pacient i-a varat in buzunar o brosura cu romante. Sa nu mori de ras?

Alta clinica, la 100 de metri. Am umblat dupa un specialist simplu. Greu de gasit unul care sa nu vrea sa te ia in suturi, auzind ce vrei sa afli. Ma multumesc cu putin, cu informatia, furnizata de o liftiera, ca un medic specialist face in medie pe zi aproximativ 500 de mii de lei vechi, deci adauga intr-o luna, la cei noua milioane si ceva din leafa, inca 10 milioane, in 20 de zile de lucru.

In rest, tigari si ciocolata, desi dauneaza sanatatii. Mi s-a explicat ca s-ar putea sa fie o meteahna de pe vremea Odiosului, cand te duceai la doctor cu ce nu se gasea: Kent si cafea.

Nici specialistii nu sunt scutiti de cadouri ciudate: gaini si alte oratanii, pe care le ofera in special oamenii de la tara. Un cardiolog-ist mi-a marturisit ca intr-o zi, o mamaie din Voluntari i-a spus ca are ceva pentru el.

"Lasa plasa undeva, intr-un colt, i-am spus. Se executa si o taie. La un moment dat, plasa incepe sa miste si ma duc sa vaz ce vietate a pus in ea. Era o gaina vie, cu picioarele legate cu sfoara. M-am enervat. Nu putea s-o aduca gata belita si curatata?", isi aminteste omul.

Dar cu specialistii medici primari cum e, ma interesez rapid, ca sa nu-l pierd pe singurul om pe care l-am inhatat si nu-i mai dau drumul. "Unul cu doctorat, primar specialist, are leafa 20 de milioane, ailalti care sunt profi fac dublu, de la catedra. Sa stii ca aia de taie strang banii cei mai multi. Priveste si matale prin curti, vezi cine are masinile cele mai ochioase".

Un bax de hartie igienica

O doftorita aude ca bantuie prin spital un ziarist care se interesezeaza de nomenclatorul spagilor. Se apropie si zice fara nici un fel de introducere. "Sa scrieti acolo la ziar ca nu ma intereseaza spagile si legalizarea lor. Sa ne plateasca cum se cuvine, asta ma intereseaza. Nu ma intereseaza ca Nicolaescu si statul sa isi rezolve problema prin intermediul cetatenilor. Sa puna mana sa isi forteze mintea aia de contabil si sa ne plateasca. Am auzit ca vrea sa ne lase sa luam spaga pana la 15 euro de pacient. Mare prost. Pai eu, care sunt internist, pot vedea si zece si douazeci de pacienti pe zi, deci as face ceva banuti.

Dar un neurochirurg, care sta in capul unui pacient sau intr-o maduvioara si 10 ore, ce te faci cu el? Ii dai 15 euro? Eu cred ca ala nu e intreg la cap. Tu, barbosule, te-ai da pe mana unuia care ar trebui sa iti scoata o buba din cap stiind ca daca ii dai 16 euro e pasibil de puscarie? Eu cred ca nu. Da de unde ziceai ca esti? Ziare.Com? Habar nu am ce e aia, nu citesc presa".

Ma invita in camera medicilor, unde este un calculator conectat la internet. Deschid pagina si ii arat cine suntem si ii deschid si o poza cu mine, sa ma laud.

"Ma barbosule, da urat mai esti! Scoate dracului poza aia, ca sperii copiii! Sau macar pune alta, ca vad ca in realitate arati cat de cat uman. Aici parca esti rezultat dintr-un accident de circulatie. Apropo, o stii pa aia cu aia care unu purta centura de siguranta si celalalt nu? Nu stii nimic.

Cica la Politie sau nu mai stiu unde aveau ei acolo doua exemple de accidente de circulatie. Si zice ala, politistul sau cine zicea: uitati, soferul acesta nu a purtat centura de siguranta. Uitati ce a mai ramas din el. Un morman de carne. Nu poti sa iti dai seama ce e, om, animal, barbat, femeie. In schimb, cestalalt o purta. Uitati-va la el! Parca-i viu. Asa-i ca-s nostima?".

Se uita un pic pe site si porneste iar mitraliera de sub limba: "Am vazut la voi pe forum ca lumea ne considera niste ticalosi. Pai hai sa iti zic eu cat suntem de banditi. Da iau, cam 500 de mii pe zi. In medie. Da chestia e ca nu cer niciodata nimic si ma multumesc cu cat mi se da. Am avut o data pe unu care alerga pe hol dupa mine ca un disperat, ca are ceva sa imi dea.

Mi-a bagat in buzunar o bricheta de 10 mii, care avea imprimata pa ea o gagica in puta goala. Alta data am primit de la o cucoana un bax de hartie igienica. Cica barbasu era patron la un magazin de cur papier. Buna si aia. Ce, noi nu facem caca? Maaama, ce corupta sunt! Da eu nu mai stau in tara asta.

Am vorbit cu sefa si mi-a zis: fata draga, du-te cat vezi cu ochii. Ce faci cu noua milioane? Eu stau in chirie si am noroc ca platesc numai 100 de euro pe luna, pentru o camera. Ca in cealalta sta un student la medicina care a fost coleg de trupa de teatru de amatori cu fostul meu sot.

Asta si-a gasit la 2 Mai una mai purie si s-a dus dupa ea la Iasi. 100 de euro egal 4 milioane, mai raman cu 5, cheltuieli de bloc, lumina, cablu, nu stiu ce, si raman cu mataranga-n brate. Si apropo de student. El nici nu vrea sa profeseze, vrea sa dea la regie. Initial la Cluj, ca-i mai usor de intrat, face un an pregatitor si dupa un an se duce la Bucuresti, ca acolo cica-i scoala adevarata.

Ar da direct la Bucuresti, da ca sa intri acolo din primul sut trebuie sa faci meditatii la greu. Si se zice ca Manutiu ia cam cinci sute de euro pe zi. Bagati-l in puscarie pe spagar. Ce te-ai aricit asa, nu-ti convine ca vorbesc fara perdea? Bine, barbosule, hai ca ai treaba si nu vreau sa te retin. Sau pote vrei sa te duc la colegul meu sa iti spuna si el ce mare realizare a facut astazi".

Colegul ORL-ist

"Aaa, cu spagile la doctor. Stati un pic sa termin cu doamna si va explic".

Termina cu doamna si imi explica. "Cum sa fie.... spaga, cu zahar, cu lapte? Asta am primit-o saptamana trecuta de la o doamna de la primaria sectorului 2. Avea sinuzita. Astazi inca nu am primit nici un ban. Poate ca nici nu o sa primesc. In schimb... Esti ardelean? No hai sa iti explic. A intrat astazi la mine in cabinet o leliuca, am consultat-o si am programat-o pentru interventie peste doua saptamani. Ca efectiv nu mai aveam loc. A zis ca are ceva pentru mine si i-am zis sa lase plasa langa dulap", imi povesteste omul, foarte vesel.

Auzind faza cu plasa, il opresc: "Sa nu-mi spuneti ca era o gaina, ca am auzit asta acum o ora". Ba da, era. Continua: "In vreme ce eram in nasul unui domn am vazut ca misca plasa. Am crezut ca fac infarct. Apoi m-am gandit ca poate mi-a adus un iepuras, o pisica, ceva, un pet. Deschid plasa. Era o gaina cu picioarele legate.

Cum ce am facut? Am chemat o infirmiera si i-am zis sa o ia, sa o opareasca, sa o ciupileasca si sa o arunce in oala. Acuma, lasand gluma la o parte, vreau sa va spun ca dezastrul e mare. Si aici nu e vorba de mine strict. E vorba de altceva. Dupa ce am stat si am citit in diagonala comentariile de pe forumul vostru mi-am dat seama cata ignoranta zace in oameni.

Cum sa se confunde mita cu doctorul? De ce atunci cand se pronunta cuvantul spaga prima imagine care ii vine in minte unui om e un tip, sau o tipa in halat alb, cu stetoscopul agatat de gat? Da ce sa fac? Sa ma spal pe dinti cu cenusa sau cu bicarbonat? Nu, nu sunt de acord cu legalizarea spagii. Sa ne plateasca si dupa aia mai vedem.

In orice caz, ma gandesc din ce in ce mai serios sa ma duc din tara asta. Pai eu la ce sa ma astept de la sistemul asta sanitar daca ministerul nu e in stare sa iti dea o hartie. Si te pune pe drumuri si cand ajungi la minister ai onoarea sa vorbesti doar cu portarul.

Pai hai sa iti zic. Dupa ce am dat examenul de specialitate aveam nevoie de o hartie. Certificat de confirmare in specialitate se cheama. Imi trebuia sa pot sa ma prezint la concurs pe post. Booon. Dau eu frumusel telefon la minister sa ma interesez cum se poate obtine docomentul.

Ma crezi ca mai departe de centralista nu am ajuns? Si apropo de portar. Au venit mai in iarna niste colege de-ale mele la ceva congres. Si ce s-au gandit ele? Cu un drum sa isi scoata si ele documentul de care am facut vorbire. Pana la portar au ajuns. Dintre toate spagarele alea numai una reusise sa isi scoata certificatul.

Vorbise ea cu unu ca tine de la nu stiu ce ziar, care a vorbit cu alta colega de-a lui care avea pe cineva la sanatate, care a vorbit cu un secretar de stat, Iliescu parca il cheama, care i-a rezolvat problema. In rest, toate bune. Despre Nicolaescu nu stiu ce sa zic. Ma distrez cand il vad la TV cum povesteste de nu stiu cat din PIB, din bip si asa mai departe. Da cel mai tare m-am distrat cand a aparut la televizor cu un spital gonflabil. De urgenta. Macar arabela ala, Arafat, isi vede de treaba si isi ajuta specialitatea. Da ceilalti isi baga efectiv picioarele.

Iar cu spaga ce sa zic. Iau si eu de la cine da si cat da. Nu am cerut de la nimeni nici un capat de ata. In schimb, pot sa iti spun ca la multi nenorociti le-am luat medicamente, la altii le-am platit analizele, deci nu cred ca noi suntem cei mai fara de inima si cangrena societatii.

Lumea ne judeca gresit si vorbeste despre noi asa lautareste. Cam atata luam noi, nu stiu ce fac ceilalti. Aia mari, profii, poate ca iau mai mult, desi nu cred. Aia au alte combinatii, nu se preteaza la asa ceva. Sunt studii clinice din care se fac bani frumusei. Nu se complica. No hai, meri acas, ca mi s-a uscat gura!"

Epilog. Mi-am adus aminte ca acum cateva saptamani am ajuns la urgenta, cu tahicardie. De-atunci, port la mine o pastila de nitroglicerina. "Ia-o, ca e gratis, suntem la urgenta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#spitale, #spaga, #reportaj , #Bucuresti