DerSpiegel: Zambetele au salvat aparentele

Sambata, 05 Aprilie 2008, ora 10:41
2783 citiri
DerSpiegel: Zambetele au salvat aparentele

Zambetele de la Bucuresti au salvat aparentele, dar din punct de vedere politic, summitul NATO de la Bucuresti a fost un fiasco, pentru ca Alianta nu si-a rezolvat diviziunile si criza de identitate cu care se confrunta, comenteaza revista germana Der Spiegel in editia electronica de sambata.

Cei aproximativ 40 de sefi de stat si de guvern, nenumaratii ministri de externe si ai apararii, aproximativ 3.000 de consilieri, secretari si alti oficiali, au fost numai zambete in timpul summit-ului desfasurat pe parcursul a trei zile la Bucuresti.

Optimisti cu privire la situatia din lume, in siguranta in marea familie fericita NATO, Angela Merkel, George W. Bush si prietenii lor au parut chiar energizati de negocierile politice din palatul luxos de la Bucuresti. In mod simbolic, cancelarul german a fost cea care a dat nota de final. "Ma intorc acasa foarte multumita", a declarat ea inainte de a pleca spre aeroport.

Cel putin, mult temuta disputa intre aliati a fost evitata. Iar visul presedintelui american in ultimul sau an de mandat, de a vedea cea mai puternica alianta militara din lume extinsa, s-a indeplinit - macar partial. Croatia si Albania se pot strecura acum sub patura securitatii NATO. Iar Macedonia ar trebuie sa poata sa li se alature imediat ce isi va rezolva disputa bizara in legatura cu numele, pe care o are cu Grecia invecinata.

Dar cam asta a fost totul, scrie DerSpiegel. Toate deciziile importante au fost amane - din nou. Aliatii nici macar nu au indraznit sa inceapa discutiile urgente despre strategii si planuri. Le-a fost teama ca facand acest lucru nu vor mai putea ascunde diviziunile adanci care afecteaza alianta militara. Vechiul inamic comun - o Europa de Est dominata de sovietici - a disparut. Iar NATO nu a reusit deocamdata sa ajunga la un acord privind un nou inamic. Va deveni organizatia politistul lumii sau trebuie sa ramana un pact de autoaparare?

Disputa in legatura cu membrii noi, negocierile asupra declaratiilor finale si formularile goale nu pot ascunde adevaratul vid din inima aliantei, care se extinde fara incetare. in loc sa vorbeasca despre extindere, NATO ar trebui sa se concentreze pe gasirea unui nou concept, a unei justificari pentru existenta sa, a unei viziuni care sa o ghideze, in spatele careia sa se uneasca toate statele membre. "Razboiul Rece s-a incheiat", le-a spus vineri presedintele Bush colegilor sai rusi. Dar ce va urma dupa aceasta confruntare intre doi poli si dupa atentatele din 11 septembrie, aceasta ramane de discutat.

Exista conceptii diferite in legatura cu cine pe cine apara, in fata cui si prin ce mijloace. Alianta este mai mare si puternica din punct de vedere militar decat a fost vreodata - dar este mai slaba din punct de vedere politic decat a fost vreodata in istorie. Exista o prapastie intre membrii sai in toate problemele importante: la un pol se afla americanii si prietenii lor din Europa de Est, la celalalt sunt germanii, francezii si vecinii lor - cu alte cuvinte "Vechea Europa". Iar in incercarea zadarnica de a impiedica manifestarea acestor diferende in for, reprezentantii reuniti la Bucuresti au preferat sa amane toate problemele importante pana la summitul viitor.

Un exemplu tipic a fost disputa in legatura cu acceptarea Georgiei si Ucrainei ca state candidate. In timp ce membrii din Europa de Est, sustinuti de Statele Unite, au vrut sa acorde Planul de Actiuni in vederea aderarii (Membership Action Plan, MAP) celor doua tari, Europa de Vest s-a opus. O asemenea decizie ar fi fost, potrivit unui diplomat francez, "un nonsens total". Majoritatea ucrainenilor nu vor sa adere la NATO. in ceea ce priveste Georgia, lasand de o parte deficientele democratice, cele doua dispute teritoriale cu Rusia - in legatura cu Abhazia si Osetia de Sud - ar fi o povara grea pentru Alianta, in special in ceea ce priveste relatiile cu Moscova.

Rusia a fost cea care a dominat reuniunea de la Bucuresti. Totusi, atunci cand presedintele in exercitiu Vladimir Putin a ajuns in Romania, in ultima zi de summit, nimeni nu a vrut o dezbatere cu el. Alianta a fost fericita sa ii accepte cadoul - NATO a primit dreptul de transporta echipamente pe teritoriul rus. Totusi, nimeni nu a vrut sa mentioneze aspectele dificile, ca scutul american antiracheta si declaratiile Rusiei in legatura cu Georgia si Ucraina - pana la urma Bush si Putin vor discuta aceste chestiuni la reuniunea din weekend, de la Soci.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a sustinut intotdeauna ca summitul din Romania va "trimite un semnal puternic" in ceea ce priveste "un concept strategic" privind NATO. El a declarat ca Alianta are nevoie de un nou concept pentru a lupta impotriva talibanilor si a terorismului din lume. Iar acest lucru este adevarat, considerp revista germana. Strategiile actuale au fost ajustate ultima data in 1999 - cu mult inainte de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Totusi, discutia fundamentala nu a avut loc.

Amana, inchide sedinta si nu te certa - acesta a fost mottoul urmat, inca o data, la Bucuresti. Summitul s-a incheiat si toate privirile sunt orientate spre urmatorul eveniment important, cel organizat in comun de Franta si Germania la Strasbourg si la Kehl. Totusi pare putin probabil ca discutiile esentiale sa se poarte acolo - Alianta va implini 60 de ani si summitul va fi marcat de ceremonii.

Mai multi membri au respins deja ideea de a lucra la summit-ul aniversar: de ce sa dezbatem, cand putem sa sarbatorim si atat?

Doliu în presa sportivă din România. A murit la 45 de ani unul dintre cei mai talentați fotografi
Doliu în presa sportivă din România. A murit la 45 de ani unul dintre cei mai talentați fotografi
O veste tristă a lovit presa sportivă din România, fostul fotograf Alexandru Hojda decedând la vârsta de 45 de ani. Alex Hojda a fost considerat unul dintre cei mai talentați fotoreporteri...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Summit NATO, #comentarii, #presa , #stiri externe