Bogdan Chirieac: Dezbracati-i pe saraci!

Autor:
Luni, 02 Martie 2009, ora 12:49
8056 citiri
Bogdan Chirieac: Dezbracati-i pe saraci!
Foto: presidency.ro

Reuniune grea duminica la Bruxelles: sefii de stat sau de guvern din cele 27 state membre ale UE s-au reunit de urgenta intr-o sesiune extraordinara, avand ca punct al ordinii de zi criza economica.

Initial, la sugestia Frantei, trebuiau sa participe numai 16 state, adica doar cele din zona euro. Presedintia ceha a inteles la timp demersul presedintelui francez Nicolas Sarkozy si i-a adus la masa discutiilor pe toti membrii Uniunii.

Cu aceasta ocazie, tarile din Estul Europei au solicitat un ajutor de urgenta de 190 de miliarde de euro, menit sa le asigure iesirea din criza. Ajutorul a fost, insa, refuzat de catre vechea Europa.

Daca mai exista vreo indoiala ca nota de plata a crizei va fi platita de cei saraci, ea a fost spulberata de aceasta reuniune de la Bruxelles.

In spatele usilor inchise, Germania, Franta sau Marea Britanie le-au transmis sarantocilor din Est un mesaj clar: va vom sprijini de la caz la caz. Uniunea are un program de 24 miliarde de euro pentru Est, din care 9,5 miliarde au fost deja cheltuiti pentru ajutorarea a doua state aflate in faliment: Ungaria si Letonia.

Banii nu au fost suficienti nici macar acolo. Se pune problema ce s-ar intampla daca si alte state din Est vor ajunge la fundul sacului. Desigur, este vorba despre Polonia si Romania, care ar avea nevoie impreuna de cateva zeci de miliarde de euro.

Tonul politic sever al Vestului fata de Est a fost preluat si de catre presa occidentala de specialitate. Financial Times vorbeste deja despre "recunoasterea necesitatii de a opri molima financiara ce se intinde de la Est la Vest".

Aflam, astfel, cu surprindere, ca, iata, criza economica in care a intrat Europa nu ar fi venit eventual de peste Ocean, ci de aici, din Estul Europei...

Vorbind ziaristilor la Bruxelles, presedintele Basescu a avut un limbaj tehnic, cenusiu, nebasescian. Presedintele actual al Romaniei are un interes direct ce tine de alegerile din toamna pentru ca Romania sa primeasca suficient sprijin financiar extern macar anul acesta.

Intr-o Romanie cu un milion de someri noi si care achita cu intarziere sau deloc pensiile si salariile, sansele unui nou mandat pentru Traian Basescu tind vertiginos spre zero. Seful statului a vorbit despre scrisori pe care banci importante din Occident cu filiale in Romania i le-ar fi trimis, scrisori in care se afirma angajamentul ca "mamele" nu-si vor goli "fiicele" de toti banii.

Problema este ca agentiile de rating au depunctat banci mari fiindca au o expunere prea mare in Est... In total, bancile din zona euro ar fi imprumutat Estului 1 250 de miliarde. Multa lume din Vest se incapataneaza sa treaca toti acesti bani la pierderi.

Reuniunea de la Bruxelles ar trebui sa dea de inteles liderilor politici de la Bucuresti ca in fata crizei saracii raman singuri. Tarile bogate vor incerca sa se ajute in primul rand pe ele si abia dupa consolidare sa se gandeasca la Europa de Est.

Calculul care poate parea pragmatic pentru unii este in contradictie cu toate valorile si principiile pe care s-a bazat formarea Uniunii Europene.

Desigur ca Estul poate avea o pronuntata dezordine sociala, mari manifestatii populare si chiar un exod in masa catre Vest. Probabil ca va veni un moment cand se vor introduce restrictii temporare fata de libera circulatie a persoanelor. Lucrurile sunt cu atat mai nedrepte, cu cat intregul Produs Intern Brut al statelor est-europene este mai mic decat PIB-ul Olandei, de exemplu.

Cu un sprijin minim in regiune, Vestul ar putea obtine pentru piata estica de 100 de milioane de locuitori, parte componenta a Uniunii, liniste. Mai mult, cu putin noroc, s-ar putea obtine si o usoara crestere care sa ajute relansarea economica a Vestului.

Cel mai ingrijorator lucru de dupa reuniunea de martisor de la Bruxelles este imaginea catastrofala pe care Vestul Europei o vede deja in Est. Ce se stie oare la Berlin si Paris si nu se stie la Bucuresti si Sofia?

La ce anume ar trebui sa ne asteptam si ce ar putea fi atat de grav incat sa determine incercarea dlui Sarkozy de a se separa de Est?

Sa ridice, oare, criza economica la loc Cortina de Fier de care am crezut cu totii ca am scapat odata cu prabusirea comunismului?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#reuniune UE Bruxelles, #Traian Basescu, #Europa Vest , #criza