Dezvoltatorii imobiliari fac profit, in ciuda crizei

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 21:19
2073 citiri
Dezvoltatorii imobiliari fac profit, in ciuda crizei

Cu toata criza imobiliara, in tara noastra dezvoltatorii imobiliari tot mai reusesc sa obtina profituri, chiar daca acestea nu mai sunt impresionante, ca in urma cu un an.

Randamentele anuale medii in domeniu variaza in prezent intre 9 si 13%, in domeniul tranzactiilor cu spatii de birouri, spatii comerciale sau logistice.

"Romania se situeaza undeva la mijloc intre Varsovia si Moscova, cu yielduri crescand pana la 9% - 9.5% pentru "prime commercial assets" in Bucuresti si ajungand undeva la 13% in locatii si orase secundare. Probabil cresterea va continua pana la sfarsitul anului, din cauza lipsei de lichiditate din piata. Pentru moment toata lumea isi regandeste total strategia de investitii si dezvoltare, nu numai pe piata locala ci la nivelul CEE", a declarat Alexandra Dimofte, Head of Capital Markets in cadrul CBRE-Eurisko.

Potrivit unei analize al Eurisko, cifra de afaceri totala a investitiilor imobiliare inregistrata in Europa Centrala si de Est (CEE) a scazut in primul trimestru din 2009, pana la un nivel aproximativ 220 de milioane de euro.

Acest volum reprezinta aproximativ o treime din volumul tranzactionat in ultimul trimestru din 2008, o scadere usor mai accentuata decat s-a inregistrat per ansamblu pe piata europeana de investitii in aceeasi perioada.

Volumele de investitii pentru primul trimestru 2009 arata ca piata CEE se apropie de nivelurile inregistrate la inceputul acestui deceniu, inainte ca regiunea sa experimenteze o crestere semnificativa a cifrei de afaceri pentru investitiile imobiliare de-a lungul perioadei 2005-2007.

Mare parte din activitatea de investitii a primului trimestru din acest an in CEE s-a inregistrat in Rusia si Republica Ceha. Volumul de tranzactii in Rusia a fost determinat de numeroase tranzactii pe segmentul spatiilor pentru birouri si al hotelurilor.

Exista indicii care sugereaza ca circumstantele tot mai dificile din Europa de Est au impact asupra transparentei pietei si implicit asupra posibilitatii de a evalua cu acuratete volumele de investitii, arata Eurisko.

Analiza mai arata ca tarile care au contribuit cel mai mult la volumul de investitii din CEE din ultimii ani, precum Polonia si Romania, au inregistrat un volum de investitii imobiliare foarte scazut in primul trimestru din acest an.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#dezvoltatori imobiliari profit, #criza imobiliare , #imobiliare