Diaconescu: Limitarea regimului calatoriilor in R. Moldova, un demers abuziv

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 16:40
2640 citiri
Diaconescu: Limitarea regimului calatoriilor in R. Moldova, un demers abuziv

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a afirmat marti ca introducerea vizelor pentru cetatenii romani care vor sa calatoreasca in Republica Moldova reprezinta o incalcare a normelor europene si este "un demers abuziv si lipsit de sens".

"In Republica Moldova se iau masuri care nu folosesc mai ales cetatenilor sai si instituirea unui regim de limitare a calatoriilor nu numai in ceea ce-i priveste pe jurnalisti, dar si in legatura cu toti cetatenii din Romania reprezinta un demers abuziv si lipsit de sens", a declarat ministrul de Externe, la finalul dezbaterrii de marti privind situatia din Moldova, organizate de catre presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Diaconescu a precizat ca modul in care autoritatile moldovene au introdus regimul de vize pentru cetatenii romani constiuie o incalcare a normelor pe care Moldova le-a asumat fata de Uniunea Europeana in legatura cu notificarea introducerii acestei masuri.

"Ca orice incalcare a unei norme europene vom vedea inauntrul UE cum privesc structurile si cancelariile din Europa o astfel de situatie, pentru ca ceea ce s-a intamplat a avut totusi la baza un angajament bilateral", a spus Cristian Diaconescu.

Intrebat despre perspectiva dialogului cu Republica Moldova, seful diplomatiei romane a spus ca autoritatile din Moldova nu au raspuns corespunzator invitatiei partii romane, dar aceasta este in continuare dispusa la discutii. Diaconescu a aratat ca noul ambasador roman la Chisinau, Mihnea Constantinescu, nu a avut inca ocazia de a-si prezenta scrisoare de acreditare.

Ministrul a spus ca dezbaterea de marti este un prim pas in implicarea organizatiilor nonguvernamentale in discutiile referitoare la Moldova, "cu atat mai mult cu cat in aceasta perioada principala problema cu care se confrunta autoritatile de la Chisinau este o relatie foarte proasta cu reprezentantii media, cu societatea civila in general, existand semnale din ce in ce mai ingrijoratoare in ceea ce priveste modul in care este acceptata componenta civica in evaluarea si informarea aspectelor destul de complicate care in acest moment se desfasoara in Republica Moldova".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Cristian Diaconescu Moldova, #limitare calatorii Moldova, #vize Moldova Romania , #stiri Cristian Diaconescu