Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Die Welt: Romania si Bulgaria, copiii problema ai Uniunii Europene

Marti, 29 Aprilie 2008, ora 22:16
3046 citiri
Die Welt: Romania si Bulgaria, copiii problema ai Uniunii Europene

Romania si Bulgaria sunt singurele state noi membre UE care, aderand prea devreme, nu au facut progrese. Desi ar trebui sa adopte masuri mai dure impotriva celor doua tari, UE nu o face, pentru ca are totusi nevoie de sprijinul lor, scrie Die Welt la implinirea a patru ani de la extinderea UE spre Est.

"La 1 mai se implinesc patru ani de cand UE a decis sa se extinda catre Est: aproape toate noile state care au aderat au facut progrese semnificative. Numai Romania si Bulgaria raman copiii-problema. Pe de alta parte, tara care incalca cel mai des legislatia europeana este o tara cu vechime: Italia", scrie marti saptamanalul conservator Die Welt.

In acest moment Italia incalca cel mai des dreptul comunitar, intre ianuarie si septembrie 2007 inregistrandu-se mai mult de 226 de cazuri, care reprezinta 8,8 procente din totalul incalcarilor legislatiei UE.

Tara cu cele mai putine incalcari ale tratatului de aderare (32) este Lituania, membra din 2004. In medie, pentru anul 2007, noile tari membre UE au incalcat mai putin legislatia europeana decat vechile state membre, subliniaza publicatia germana.

"Copiii-problema ai Europei raman insa Romania si Bulgaria, care au aderat la 1 ianuarie 2007 la UE. Pentru cele doua tari aderarea a venit prea devreme si acum este necesar ca CE sa intocmeasca rapoarte regulate despre reformele celor doua tari", scrie Die Welt.

"La ultimul raport din februarie nu au existat progrese majore", observa critic saptamanalul german. "Comisia Europeana a reprosat Romaniei ca se confrunta cu o intarziere grava a reformei in justitie si in combaterea coruptiei", continua publicatia.

Die Welt comenteaza incisiv faptul ca UE nu activeaza clauzele de slavgardare impotriva Romaniei si Bulgariei, acuzand Uniunea ca menajeaza aceste doua tari pentru ca are nevoie de sustinerea lor.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
#Die Welt, #Romania, #Bularia, #Uniunea Europeana, #progres , #frauda