Disidentii de la Brasov vor primi indemnizatii reparatorii

Marti, 10 Februarie 2009, ora 12:54
2693 citiri
Disidentii de la Brasov vor primi indemnizatii reparatorii

Comisia juridica a Senatului a votat marti admiterea cererii de reexaminare la Legea de respingere a OUG prin care se stabileau indemnizatii reparatorii luptatorilor anticomunisti din 1987.

Prin lege, seful statului propunea adoptarea unui act normativ care sa acorde aceste drepturi participantilor la revolta.

Senatorii juristi au fost de acord cu seful statului, care a trimis Parlamentului, in octombrie, cererea de reexaminare a unei legi prin care Legislativul a respins o ordonanta a Guvernului care instituia o indemnizatie reparatorie in valoare de aproximativ 17 milioane de lei vechi pentru participantii la revolta anticomunista de la Brasov, din 1987.

Intentia Guvernului a fost de a completa Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, prin adaugarea la categoria persoanelor care beneficiaza de drepturi si a celor "care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987".

Astfel, de aceleasi drepturi ca si revolutionarii ar fi trebuit sa beneficieze persoanele care au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov, din noiembrie 1987, dar si sotul ori urmasii acestora.

De prevederile legii nu se bucura persoanele care au facut parte din aparatul de represiune, securitate si militie sau au desfasurat activitati de politie politica.

Luptatorii de la revolta din 1987 au deja lege

Textul, adoptat de Guvern pe 13 februarie, la initiativa Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, a fost respins de Camera Deputatilor, for decizional, pe 30 septembrie.

Potrivit raportului Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, s-a solicitat respingerea pentru ca OUG propune introducerea unei noi categorii de persoane care au participat la o revolta populara in anul 1987, "moment deosebit de important, dar care nu are legatura obiectul Legii 341/2004, respectiv Revolutia din decembrie 1989".

Juristii au argumentat ca aceasta categorie de luptatori, cum sunt si cei care au participat la revolta din 1987, au o lege proprie, si anume Decretul-lege 118/1990, iar Guvernul ar fi putut sa modifice acest act normativ daca dorea sa dea mai multe beneficii.

Textul OUG abroga articolul similar din Decretul-lege 118/1990. In plus, Comisia parlamentara a revolutionarilor din decembrie 1989 a avizat favorabil textul adoptat de Senat, prin care se prevede respingerea ordonantei de urgenta.

Seful statului a cerut adoptarea de urgenta a unui act normativ care sa preia dispozitiile prevazute in Ordonanta Guvernului, emisa in scopul acordarii unor compensatii morale si materiale luptatorilor anticomunisti, participanti la revolta muncitoreasca de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, persoane ce nu beneficiau, pana la adoptarea acestui act normativ, decat de drepturi simbolice pentru sacrificiile depuse in lupta anticomunista.

Respingerea Ordonantei de Urgenta a Guvernului a tinut asadar de tehnica legislativa mai mult decat de continut.

Basescu arata ca legea a fost emisa gresit de Guvern

Astfel, s-a considerat inoportuna adaugarea in Legea eroilor-martiri din decembrie 1989, care acordau anumite drepturi acestora, si a luptatorilor anticomunisti de la Brasov, din 1987. Din acest motiv, s-a cerut preluarea intr-o alta lege a problematicii care tine de acordarea unor drepturi pentru luptatorii de la Brasov.

Problema care s-a ridicat, inclusiv marti, in Comisia juridica din Senat, a fost insa ca respingerea OUG ar duce la intreruperea acordarii unor indemnizatii stabilite prin ordonanta pentru aproximativ 60 de persoane, oameni care depind de aceste venituri.

Astfel, senatorul PNL Ioan Ghise a cerut aprobarea cererii de reexaminare a presedintelui, pentru a se continua acordarea indemnizatiei, dar a se si da ragazul trimiterii in Parlament a unui act separat, care sa reglementeze situatia.

Ghise a subliniat, in asentimentul colegilor, ca trebuie continuate indemnizatiile pentru disidentii de la Brasov, pana la adoptarea unui nou act normativ.

In motivarea cererii de reexaminare a sefului statului, se mai arata ca Ordonanta nr.6/2008, care prevede acordarea unor indemnizatii reparatorii participantilor la revolta muncitoreasca de la Brasov, din 1987, trebuie transformata in act normativ, dar acesta trebuie sa vina in completarea Decterului-lege 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, si nu in completarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004, asa cum a prevazut Executivul.

"Din punct de vedere tehnic legislativ, actul normativ a fost emis de Guvern in mod gresit deoarece aduce modificari si completari Legii nr. 341/2004, al carei obiect de reglementare il constituie acordarea de drepturi doar pentru participantii la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, eveniment distinct de revolta muncitoreasca de la Brasov din noiembrie 1987", se arata in textul trimis de Basescu Senatului.

Presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului(IICCR) de la acea data, Marius Oprea, a declarat, in octombrie, pentru NewsIn, ca ii cere presedintelui Traian Basescu sa intoarca in Parlament o lege votata, in 30 septembrie, in Camera Deputatilor, prin care se respinge o Ordonanta de Urgenta a Guvernului care instituia masuri reparatorii, constand intr-o indemnizatie de aproximativ 16-17 milioane de lei vechi si posibilitatea pensionarii cu cinci ani mai devreme, pentru participantii la revolta anticomunista de la Brasov, din 1987, printre care figureaza si Doina Cornea.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#comisia juridica Senat, #aprobare ajutoare, #disidenti Brasov , #frauda