Doar un IMM din 3.000 a fost in stare sa acceseze fonduri europene

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 17:38
2853 citiri
Doar un IMM din 3.000 a fost in stare sa acceseze fonduri europene

Ne-am obisnuit sa acuzam autoritatile statului de incompetenta si delasare in ceea ce priveste accesarea de fonduri europene, dar nici societatile comerciale cu capital privat nu se inghesuie sa-si dezvolte afacerile cu banii dati "gratis" de Uniunea Europeana.

Daca privim in curtea intreprinderilor mici si mijlocii, cele care ar trebui sa stea la baza dezvoltarii economice nationale, asa cum se intampla in Occident, statisticile sunt mai mult decat ingrijoratoare.

Astfel, doar un IMM din 263 (mai putin de 0,4% din totatul societatilor inregistrate in Romania) considera ca are nevoie de finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene, depunand un proiect la autoritatea de management pana in prezent.

Dintre cele 2.000 de intreprinderi mici si mijlocii care au depus proiecte pentru accesarea fondurilor europene in cadrul Programului Operational Sectorial pentru Competitivitate Economica (POS CEE), al carui buget total aprobat depaseste 105 milioane de euro, doar 175 au obtinut finantarea solicitata.

Atfel spus, doar un IMM din 3.000 a fost capabil sa intocmeasca si sa depuna un dosar complet spre aprobare.

Lipsa de interes pentru fondurile comunitare poate fi pusa atat pe seama birocratiei, dar mai ales pe cea a societatilor de consultanta din domeniu. Dincolo de faptul ca sunt extrem de putine, acestea nu pot asigura consultanta de specilitate din cauza lipsei de experienta si a personalului insuficient pregatit.

Ca dovada, doar 25% din companiile de consultanta care au cerut finantare europeana pentru dezvoltarea propriilor activitati au reusit sa intocmeasca un proiect care sa fie aprobat.

In conditiile in care companiile de consultanta nu pot garanta ca dau sfaturi profesioniste, menite sa-l ajute pe solicitant sa obtina finantarea dorita, atunci IMM-urile sunt nevoite sa caute ajutor in alta parte sau sa-si intocmeasca dosarul singure, ceea ce sporeste considerabil sansele ca acesta sa fie respins, mai ales ca documentatia necesara este extrem de stufoasa.

Potrivit oficialilor din cadrul Ministerului pentru Inreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, problema dosarelor respinse nu sunt proiectele, majoritatea fiind foarte bune, ci lipsa de atentie a depunatorilor privind documentele care trebuie depuse la dosar.

"Majoritatea IMM-urilor pierd bani europeni nu pentru ca ar avea proiecte slabe, ci din neatentie, pentru ca uita sa ataseze la dosar toate documentele necesare", a declarat Laura Marusca, director general adjunct al Directiei Generale pentru IMM, Comert Interior si Cooperatie din cadrul Ministerului pentru IMM-uri, citata de Business Standard.

Principalele motive de respingere a dosarelor depuse pentru a obtine finantare nerambursabila sunt lipsa codului CAEN eligibil din Certificatul constatator; solicitarea finantarii pentru un cod CAEN neeligibil sau pentru o activitate neeligibila; lipsa unora dintre documentele solicitate; neconformitatea partiala a datelor solicitate si nerespectarea formatului standard al Cererii de finantare, mai scrie publicatia economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#fonduri europene, #IMM, #societati de consultanta , #fonduri europene