Doi medici israelieni de la clinica Sabyc sunt audiati de procurori

Marti, 28 Iulie 2009, ora 13:58
1142 citiri
Doi medici israelieni de la clinica Sabyc sunt audiati de procurori
Foto: Reuters

Medicii Levit Natan si Ziskind Genia, care lucrau la clinica Sabyc, sunt audiati de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in dosarul de trafic de ovule.

Fata de Levit Natan si Ziskind Genia procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara, a informat DIICOT.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, luni, recursul impotriva arestarii facut de patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, de fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident, si de Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii. Decizia instantei, luata cu opinie majoritara, este definitiva.

Tribunalul Bucuresti a emis, pe 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate ca ar fi "capii" retelei de trafic international de ovule in care este implicata clinica Sabyc.

Decizia privind mandatele de arestare pe numele patronului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiului acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinica, si pe numele Ceciliei Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii, nu este definitiva.

Procurorii DIICOT Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale a lui Harry Mironescu, Yair Miron si Cecilia Borzea din Bucuresti, acestia fiind acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana in scopul obtinerii unui folos material.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au retinut ca Harry Mironescu, in calitate de medic specialist ginecolog si conducator "de facto" al unei clinici private din Capitala, a pus bazele traficului de celule umane. Astfel, Harry Mironescu a beneficiat de sprijinul fiului sau, Yair Miron, in calitate de asociat unic al clinicii private, precum si de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialisti in aplicarea tehnicilor de reproducere asistata, invinuitii L. Natan, Z. Genia, precum si cu alte persoane.

Cecilia Borzea indeplinea, potrivit DIICOT, formalitatile ce presupuneau asigurarea cazarii medicilor, beneficiarilor tehnicilor de FIV si racola direct sau prin persoane interpuse tinere, dispuse sa fie supuse tratamentului de stimulare ovariana si prelevare de ovocite.

Pe parcursul activitatii infractionale, la grup au mai aderat si alte persoane, fata de 22 dintre acestea procurorii DIICOT dispunand inceperea urmaririi penale.

De altfel, la momentul descinderii in clinica, anchetatorii au gasit 30 de persoane pregatite pentru realizarea fertilizarii "in vitro".

Embrionii ce urmau a fi implantati au fost obtinuti in cadrul clinicii urmare a fertilizarii ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare, in perioada saptamanilor anterioare si fara a exista acordul Agentiei Nationale pentru Transplant privind acreditarea acestei activitati, mai arata DIICOT.

28 de persoane, intre care si cetateni straini, au fost duse cu mandat pentru audieri, duminica, 19 iulie, la sediul DIICOT, in scandalul legat de traficul cu ovule de la clinica Sabyc.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#medici clinica SAbyc audiati, #trafic ovule clinica Sabyc , #frauda