Economia Romaniei este in stare critica

Joi, 18 Iunie 2009, ora 23:56
2746 citiri
Economia Romaniei este in stare critica
Foto: Curierul National

Situatia economica din Romania este critica, tendinta pozitiva a indicatorilor economici din luna mai nefiind prezenta si in iunie, potrivit unui sondaj al Centrului European pentru Cercetare in Domeniul Economic (ZEW) si al grupului financiar Erste.

Indicatorii ZEW si ai Erste prinvind situatia economica, care reflecta diferenta dintre procentul analistilor optimisti si cel al analistilor pesimisti, a crescut cu 1,1 procente, in cazul Romaniei, insa ramane la un nivel extrem de scazut, de minus 68,1 puncte.

In schimb, indicele care masoara sentimentul pentru cresterea economica a scazut cu 13,9 procente, ajungand la minus 2,2 puncte. Aproape jumatate din analisti se asteapta ca mediul economic din Romania sa ramana neschimbat, in perioada urmatoare.

Pentru intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, optimismul analistilor este in crestere, in luna iunie. Astfel, indicatorul de sentiment al cresterii economice a crescut cu 14,4 puncte, ajungand la 20,4 puncte, potrivit sondajului realizat de ZEW, cu sprijinul Erste Group Bank, din Viena, postat pe site-ul centrului de cercetare.

Situatia economica, insa, este considerata mai subreda, de catre analisti, indicele corespunzator scazand usor, cu 0,9 puncte, la minus 61,3 puncte. Spre deosebire, pentru zona euro, indicele s-a imbunatatit cu 10,8 puncte, ramand totusi negativ, la minus 55,2 puncte.

Astfel, expertii estimeaza un risc mare de inflatie in Europa Centrala si de Est. In ciuda acestui lucru, majoritatea participantilor la sondaj prevad o rata a inflatiei in scadere in regiune, acest indicator crescand cu 30,7 puncte, pana la minus 13,3 puncte.

Analistii pietelor financiare si-au schimbat previziunile privind ratele dobanzilor pe termen scurt, indicele castigand 36,4 puncte, fata de mai, pana la minus 10,6 puncte. Aproape 64 de procente din participantii la sondaj cred ca dobanda de referinta va fi mentinuta la un nivel constant de catre Banca Centrala Europeana, in urmatoarele sase luni.

Desi estimarile economice pentru Europa Centrala si de Est s-au imbunatatit, in general, previziunile pentru fiecare tara in parte sunt mai proaste.

Croatia se afla in aceeasi situatie cu Romania, starea economiei sale fiind considerata critica, indicele scazand cu 13,6 puncte, pana la minus 56,4 puncte. In schimb, bursa croata sta cel mai bine dintre toate statele din regiune, indicele crescand cu 21,3 puncte, la 33,4 puncte. Analistii cred ca moneda croata va fi singura din regiune care va pierde teren in fata euro, in urmatoarea jumatate de an.

In schimb, zlotul polonez se va aprecia in raport cu moneda unica europeana, potrivit parerii a 59,1 procente din analistii participanti la sondaj.

Cel mai bine, din punctul de vedere al situatiei economice, sta Republica Ceha, cu un indice de minus 44,5 puncte, fiind urmata de Slovacia, cu minus 50 de puncte. De altfel, coroana ceha va creste cel mai mult, comparativ cu euro.

Economia Ungariei este considerata cea mai slaba din regiune, cu un indice de minus 77,8 puncte, in scadere cu 6,1 puncte. De asemenea, analistii cred ca ungarii au cele mai putine sanse de dezvoltare economica, in urmatoarele sase luni, singura veste buna fiind o posibila crestere a bursei.

Doar 2% din analisti sunt impotriva acordarii de sprijin financiar IMM-urilor, de catre Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. 75% din acestia sunt de acord, in timp ce 23 de procente s-au declarat neutri in aceasta privinta.

Expertii considera ca sunt extrem de importante liniile de credit si garantare unor noi imprumuturi. Aproximativ 70% se asteapta la aparitia unor probleme in identificarea companiilor care ar avea mare nevoie de capital.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#situatie economica Romania, #economia Romaniei critica, #sondaj situatie economie , #criza economica romania