Evreii cer continuarea anchetei: Mazare si-a cerut scuze, dar n-a inteles pentru ce

Duminica, 09 August 2009, ora 22:31
5590 citiri
Evreii cer continuarea anchetei: Mazare si-a cerut scuze, dar n-a inteles pentru ce
Foto: Die Juedische

Ancheta in cazul primarului Radu Mazare, care a scandalizat o lume intreaga dupa ce a aparut imbracat intr-o uniforma nazista in cadrul unei prezentari de moda, trebuie continuata pentru ca a incalcat legea si pentru ca din scrisoarea lui reiese ca nu a inteles nimic, a declarat, duminica, directorul centrului Wiesenthal din Ierusalim, Efraim Zuroff.

Zuroff a apreciat scuzele lui Mazare drept "inadecvate" si a promis ca centrul Wiesenthal este alaturi de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania si ii sustine pe membrii lui in continuarea unei anchete in contextul in care gestul lui Mazare incalca clar Constitutia Romaniei, potrivit Die Juedische.

"In scrisoarea de regret a lui Mazare nu exista niciun semn ca a inteles cu exactitate gravitatea insultei pe care a cauzat-o aparitia lui imbracat in ofiter nazist. In plus, nici macar nu a si-a aratat bunavointa sa lanseze o campanie educationala pe tema crimelor Holocaustului, care ar fi fost oarecum o incercare sa repare ce a facut.

Date fiind conditiile, nu se poate pune problema ca atitudinea lui sa fie trecuta cu vederea si sa nu fie pedepsita in conformitate cu legile romane", a spus, dezamagit, seful "Simon Wiesenthal".

Imediat dupa prezentarea de moda pentru care controversatul primar al Constantei s-a inspirat din "filmul 'Operatiunea Walkiria', unde un ofiter german incearca sa scape tara de un dictator nebun", seful filialei din Israel a Centrului "Simon Wiesenthal" spunea ca acuzatul datoreaza scuze foarte serioase.

"Datoreaza scuze comunitatii evreiesti si rromilor din Romania. De fapt, tuturor victimelor nazistilor. Iar faptul ca si-a luat si fiul cu el si l-a imbracat tot ca pe un nazist este absolut strigator la cer".

Desi Mazare a trimis o scrisoare in care si-a cerut iertare, scuzele nu au fost acceptate: constanteanul nu a inteles nici de ce trebuie sa isi ceara scuze si nici gravitatea faptei lui, punand greseala pe seama neatentiei: "Svastica era prea mica, nu am vazut-o".

Tot atunci, Zuroff a izbucnit: Mazare a facut un gest stupid si dezgustator cand a imbracat in public o uniforma nazista. "Este clar ca a fost un lucru stupid si dezgustator, o insulta pentru victimele nazistilor si pentru orice persoana cu integritate morala. Aceasta persoana a imbracat uniforma unei armate care a comis crime in masa, in multe locuri din Europa de Est, care a participat la planul nazist de anihilare a tuturor evreilor din Europa.

Nu cred ca se cuvine sa-i onorezi pe acei oameni intr-un fel sau altul sau sa le aprobi cumva actiunile, sa fii nostalgic dupa Wehrmacht, dupa armata nazista", l-a criticat dur Efraim Zuroff pe Radu Mazare.

"Nu cred ca de maine o sa vedem Constanta plina de oameni care umbla imbracati in uniforma nazista, dar gestul primarului e o forma de aprobare fata de Wehrmacht, o armata care a comis crime de razboi si a participat la genocid.

Multi tineri care nu cunosc prea bine istoria ar putea crede in mod gresit ca nu e nimic rau in privinta armatei naziste", potrivit lui Zuroff.

Nu doar Zuroff a scris ca primarul social-democrat, purtand uniforma Wehrmacht-ului, si-a exprimat sprijinul si nostalgia fata de o armata care a comis cele mai groaznice crime de razboi si acte de genocid. Scandalul provocat de Radu Mazare a facut ocolul Pamantului,

fiind prezentat de Reuters, France Presse si Jerusalem Post.

Ce nu stiu insa cei din afara, dar sunt pe cale sa afle este ca in justitia din Romania Mazare nu poate avea probleme.

De ce? Pentru ca desi legea incrimineaza utilizarea simbolurilor fasciste, ele sunt tolerate daca acestea sunt utilizate in interesul artei, exact scopul pentru care a fost organizata parada de moda!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Mazare evrei Zuroff uniforma nazista, #ancheta Mazare svastica , #stiri Radu Mazare