Externele, focar de alergie la comunicare

Autor:
Marti, 23 Septembrie 2008, ora 20:23
5226 citiri
Externele, focar de alergie la comunicare

Ministerul de Externe a reusit intr-o singura zi sa demonstreze de doua ori ca nu a inteles nici pana acum importanta comunicarii publice.

Dupa ce Adrian Cioroianu si-a pierdut functia tocmai din cauza erorilor de comunicare, aparatul MAE gestioneaza, in continuare la fel de deficitar, relatia cu presa si, in final, cu contribuabilii care platesc pentru functionarea institutiei.

Primul incident in care angajatii de la Externe si-au dat masura amatorismului a fost criza ostaticilor din Egipt. In timp ce televiziunile de stiri difuzau de ore bune informatia ca printre cei 19 rapiti se afla si un cetatean roman, de la Externe a fost imposibil de obtinut un raspuns oficial pe aceasta tema.

Cu un ministru inexistent public de la numire si cu un purtator de cuvant mai mult decat discret, la sediul din Aleea Alexandru se instalase mutenia desavarsita.

Singurii interlocurori valabili pentru jurnalisti au fost reprezentantii misiunii diplomatice a Romaniei de la Cairo, despre care, insa, nimeni nu stia daca au sau nu mandat sa prezinte un punct de vedere oficial.

Si chiar si asa, sincopele erau evidente: la ora la care consulul roman la Cairo confirma ca printre rapiti se afla si o romanca in varsta de aproximativ 30 de ani, de la MAE sosea un comunicat scris parca special pentru a nu spune nimic: "Ministerul de Externe verifica informatiile primite de la autoritatile egiptene si de la celulele de criza activate la nivelul autoritatilor italiene si germane".

Cateva ore mai tarziu, situatia avea sa devina si mai ridicola. La o jumatate de ora dupa ce Al Jazeera si La Republica anuntau eliberarea, MAE abia reusea sa confirme oficial ca o romanca se numara printre cele 19 victime ale rapirii.

Al doilea eveniment in care Externele au reusit o non-comunicare aproape perfecta a fost trimiterea celor 20 de observator romani in Georgia - unul dintre cele mai fierbinti puncte de pe Terra. In timp ce Ministerul Apararii si Ministerul de Interne le spuneau ziaristilor sa astepte un comunicat de la Externe, prin care componenta misiunii romanesti sa fie anuntata in oficial, functionarii institutiei conduse de Lazar Comanescu faceau ce au stiut sa faca toata ziua de luni: taceau.

Dupa ce i-au incurajat pe ziaristi de doua ori ca respectivul comunicat va sosi "intr-o ora", in cele din urma angajatii de la biroul de presa s-au dat batuti si au recunoscut spasiti ca nu va fi remis nici un comunicat.

Veti crede, probabil, ca Ministerul de Externe este in mod obisnuit atat de zgarcit la vorbe. Va inselati. Aproape in fiecare zi, presa primeste cel putin un comunicat. In general, despre deplasari ale lui Lazar Comanescu la diverse conferinte internationale fara subiect si predicat sau despre primiri ale unor "inalti reprezentanti".

Toate acestea, desigur, indatoriri ale ministrului care trebuie comunicate, la fel ca si zecile de lansari de carti anuntate de minister o data la cateva zile. Numai ca intr-o zi zguduita de doua evenimente majore, de maxim interes public, Ministerul de Externe a falsat cu succes refrenul comunicarii.

Si, pana la urma, asta conteaza mai mult pentru public decat comunicatele "corespunzatoare" despre evenimente care valoreaza cel mult cat o stire scurta de coloana.

Oana Dobre

Pe adresa Ziare.com a fost trimis un drept la replica din partea MAE in care se precizeaza:

Referitor la articolul "Externele, focar de alergie la comunicare", difuzat pe fluxul de stiri Ziare.com, din 23 septembrie 2008, Ministerul Afacerilor Externe doreste sa faca urmatoarele precizari, pentru corecta informare a opiniei publice:

Acuzatiile aduse MAE in acest articol sunt nefondate, datele invocate fiind scoase din context, sau prezentate eronat.

In ceea ce priveste situatia privind rapirea cetateanului roman in Egipt, MAE a afirmat in mod repetat, faptul ca pe durata acestei situatii de criza, va comunica doar informatii verificate oficial si mesaje care nu afecteaza demersurile de salvare a victimelor rapirii.

MAE a transmis comunicate de presa, informand asupra evolutiei situatie si respectand aceasta regula, in cursul zilei de 22 septembrie la orele: 15.20; 18.00; 18.40; iar in cursul zilei de 23 septembrie la ora 09.45. MAE a facut apel la presa romana sa manifeste retinere in publicarea datelor personale ale cetateanului roman rapit in Egipt.

In ceea ce priveste "Unitatea cu care Romania va participa la Misiunea Civila a UE in Georgia", in discutiile telefonice purtate cu jurnalista care a semnat articolul de pe Ziare.com, reprezentantul biroului de presa MAE nu a precizat momentul sau perioada de timp cand va fi transmis comunicatul, dar a confirmat faptul ca acesta va fi transmis catre presa, cand se va considera oportun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#romani, #rapiti, #Egipt, #MAE, #comunicare , #minister