FMI: Guvernele trebuie sa se implice in sistemul bancar

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 22:07
1756 citiri
FMI: Guvernele trebuie sa se implice in sistemul bancar
Foto: Daylife

Zona euro trebuie sa intervina mai mult in sistemul bancar, pentru a face fata crizei economice, a avertizat Fondul Monetar International.

In timp ce Statele Unite si Marea Britanie au recurs la teste de stres si au fortat bancile sa-si curete bilanturile contabile, in zona euro, autoritatile sunt criticate pentru ca nu intervin sa deblocheze sistemul financiar.

"Pentru a asigura redresarea si intoarcea la profit, guvernele trebuie sa actioneze decisiv, in special in sectorul financiar", au spus oficialii FMI, intr-un raport anual despre economia europeana, citat de Financial Times.

Potrivit institutiei financiare internationale, un element cheie, care lipseste, este strategia proactiva, ce ar implica calcularea capitalului necesar pentru a face fata recesiunii, curatarea sistemului financiar de active toxice si restructurarea institutiilor slabite.

Reprezentantii FMI au spus ca datele adunate sugereaza un declin al economiei din zona euro, ceea ce inseamna ca redresarea va fi "moderata" in prima jumatate a anului viitor.

Analistii se tem si de faptul ca, din cauza faptului ca economiile din zona euro depind mai mult de imprumuturi bancare, fata de SUA si Marea Britanie, care depind de pietele de capital, un sistem bancar paralizat va duce la o criza a creditelor si mai adanca, in Europa.

FMI a mai spus ca bancile europene trebuie, neaparat, sa treaca printr-un test de stres, care va determina de cati bani au nevoie pentru a fi viabile si le va forta sa isi faca publice activele si sa se restructureze, la nevoie.

UE nu-si va forta membrii sa sprijine bancile

In ciuda criticilor institutiei financiare cu sediul in Washington, Uniunea Europeana a promis Marii Britanii ca supraveghetorii sistemelor financiare europene nu vor avea puterea de a obliga guvernele sa sprijine bancile, din bani publici.

Aceasta promisiune a fost facuta dupa ce Marea Britanie si-a exprimat teama ca supravegherea sistemului financiar ar putea restrictiona suveranitatea fiscala nationala a statelor membre.

In timp ce o mare parte din tarile UE e de acord cu reglementari mai severe, la nivelul Uniunii, aceste state fiind pregatite sa accepte faptul ca autoritatile de reglementare ar putea impune guvernelor anumite decizii, un mic grup de tari, condus de Marea Britanie, s-a opus acestui lucru.

Potrivit spuselor oficialilor britanici, taxele tin de fiecare guvern in parte, nu de Uniunea Europeana, prin urmare nu li se poate impune statelor cum sa foloseasca banii proveniti din taxe.

FMI a avut si un lucru bun de spus despre Europa, felicitand Banca Centrala Europeana (BCE) pentru "raspunsul impresionant in fata crizei financiare", dar a adaugat ca masurile luate trebuie acum sustinute.

"Pentru a combate problemele legate de insolvente, masurile pe termen scurt trebuie completate de programe de consolidare pe termen mediu", au conchis reprezentantii FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#sistem bancar Europa, #banci zona euro, #Fondul Monetar International , #stiri economice