Federatia sindicatelor din ANP: Masurile luate la Penitenciarul Braila nu se justifica

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 17:50
3625 citiri
Federatia sindicatelor din ANP: Masurile luate la Penitenciarul Braila nu se justifica

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) dezaproba reactia conducerii ANP in ceea ce priveste incidentul petrecut, joi, la Penitenciarul Braila.

Concluziile preliminare facute publice de ANP la Penitenciarul Braila nu corespund realitatii si sunt o reactie la presiunea mediatica, sustine FSANP intr-un comunicat de presa.

Potrivit Federatiei, rezultatele anchetei privind incidentul dintre gardieni si detinuti nu justifica sesizarea comisiei de disciplina si cu atat mai mult a organelor de urmarire penala.

Avand in vedere ca ancheta ANP nu clarifica toate circumstantele producerii incidentului, "consideram ca aceste masuri sunt nejustificate", se arata in comunicat. Sindicatul precizeaza ca cei cinci detinuti asupra carora s-au descoperit obiecte interzise au devenit agresivi, fiind necesara imobilizarea acestora.

Potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor, rezultatele preliminare ale anchetei interne ar arata ca au fost folosite disproportionat metodele de imobilizare si folosire a fortei, in raport cu faptele comise, de catre angajatii Penitenciarului Braila.

ANP a sustinut, vineri, ca s-a dispus sesizarea Comisiei de disciplina din cadrul Penitenciarului Braila si a Comisiei de disciplina din cadrul Administratiei Penitenciarelor.

De asemenea, a fost sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Braila si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati pentru functionarii publici cu statut special implicati in eveniment.

In cazul persoanelor private de libertate implicate in incident a fost declansata procedura disciplinara in vederea cercetarii abaterilor disciplinare si stabilirii vinovatiei, pentru fiecare in parte si, dupa caz, aplicarea masurilor disciplinare prevazute de lege, a precizat ANP.

Daca se constata ca faptele comise de catre persoanele private de libertate intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni vor fi sesizate organele de urmarire penala competente, a anuntat vineri ANP printr-un comunicat

Tot vineri, ANP anuntase ca joi, 6 noiembrie, in Penitenciarul Braila, la controlul efectuat asupra persoanelor private de libertate care se intorceau de la un punct de lucru exterior penitenciarului, au fost descoperite asupra a cinci dintre detinuti 2 telefoane mobile si 8 PET-uri continand alcool dublu rafinat.

Detinutii au devenit recalcitranti, preciza ANP, opunand rezistenta si avand o atitudine agresiva, atat in limbaj, cat si in comportament, impunandu-se aplicarea unor masuri de imobilizare.

In urma evenimentului, conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor a declansat o ancheta interna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#detinuti, #penitenciar, #Braila, #maltratati, #sindicat, #ANP, #mobil, #alcool , #Bucuresti