Francezii verifica averile unor timisoreni

Sambata, 07 Martie 2009, ora 14:15
2231 citiri
Francezii verifica averile unor timisoreni
Foto: renasterea.ro

Primaria din orasul francez Mulhouse a cerut Primariei Timisoara sa identifice averile unor cetateni romani de etnie roma care au cerut ajutor social in Franta.

Solicitarea vizeaza doua persoane de etnie roma din Timisoara. Numele unuia dintre cei doi este identic cu cel al unui lider al romilor din orasul de pe Bega, Ionel Carpaci. Acesta sustine, insa, ca nu a cerut niciodata ajutor social din Franta.

"Am primit o cerere de la Primaria din Mulhouse, oras infratit cu Timisoara, pentru niste persoane care solicita ajutoare sociale. Cei din Mulhouse vroiau sa stie ce fel de persoane sunt, daca detin alte proprietati in Timisoara, mai ales ca vecini de-ai acestora din Franta au reclamat la primarie ca acestia cheltuie bani, ca au masini frumoase, ca fac numai chefuri. Ne bucuram ca se intampla acest lucru si se fac niste controale incrucisate cu privire la veniturile si modurile in care dobandesc aceste bunuri", a declarat directorul Directiei Fiscale din Primaria Timisoara, Adrian Bodo.

Intrucat nu aveau suficiente date ca sa ii identifice pe cei doi, autoritatile locale au solicitat celor din Franta informatii cu privire la datele personale ale celor doua doi.

"Vom raspunde foarte prompt la aceasta solicitare. Este prima de acest gen si speram sa se intample nu numai din partea oraselor cu care Timisoara este infratita, ci si din Italia sau Spania, atunci cand cetateni de-ai nostri au un comportament neconform cu principiile comunitatilor in care traiesc sau au comis infractiuni de natura economica sau financiara", a mai declarat Bodo.

Prefectul Ovidiu Draganescu a declarat ca demersul autoritatilor franceze este un pas inainte in identificarea acestor persoane. "Este un subiect de drept verificarea averii unui cetatean care apeleaza la mila unui stat care este Franta, in timp ce in Romania are o avere de invidiat chiar de cetateni francezi", a declarat prefectul Ovidiu Draganescu, adaugand ca toate serviciile deconcentrate sunt dispuse sa colaboreze cu primaria pentru a identifica bunurile detinute de aceste persoane.

De cele mai multe ori, incercarea de a identifica proprietatile acestor persoane esueaza. "Majoritatea cladirilor cumparate de acesti indivizi de pe Loga (n.r, bulevard din centrul Timisoarei, acolo unde liderul romilor, Ionel Carpaci detine mai multe imobile) sunt in proprietatea unor batrane care nu stiu nici sa iscaleasca, care locuiesc in Gataia (n.r, localitate din Timis), iar ei intr-adevar de multe ori nu figureaza cu nimic, desi ei sunt capii acestor retele, ei nu figureaza ca avand o asemenea situatie materiala", a completat prefectul de Timis.

Ionel Carpaci, alaturi de familia lui, detine mai multe imobile istorice din Timisoara, situate in puncte cheie ale orasului. In cateva din cladirile detinute de acestia functionau o sectie a Bibliotecii Judetene si fostul sediu al Autoritatii de Sanatate Publica, cladiri-monument.

In luna februarie a acestui an, autoritatile franceze au repatriat, pe cheltuiala statului francez, aproape 140 de romani de etnie roma.

Sute de romani de etnie roma au sosit in anul 2008, la Timisoara, cu aeronave, din Franta. Cetatenii s-au strans la periferiile marilor orase franceze, iar returnarea lor a fost la cerere. Accesul lor in spatiul Schengen nu este interzis.

Statul francez le-a asigurat transportul, bani de buzunar si le plateste inclusiv transportul cu autobuzul de la aeroport pana in gara - cu ajutorul unor autobuze puse la dispozitie de Prefectura Timis si de Regia de Transport in Comun - cat si transportul pana in localitatea lor de domiciliu. Fiecare cetatean roman de etnie roma adult a primit din partea statului francez 300 de euro, iar fiecare copil 100 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Franta averi timisoreni, #rromi repatriati , #prim ajutor