Gates: Europa a mers prea departe cu demilitarizarea

Sambata, 20 Septembrie 2008, ora 10:39
1868 citiri
Gates: Europa a mers prea departe cu demilitarizarea

Secretarul american al apararii Robert Gates a avertizat vineri Europa ca a mers prea departe in procesul de demilitarizare, cerandu-i sa isi refaca forta de aparare, intr-o perioada de incertitudine in ceea ce priveste intentiile Rusiei.

Intr-un discurs sustinut la palatul Blenheim, locul unde s-a nascut fostul premier britanic Winston Churchill, situat in Woodstock, comitatul Oxfordshire (centru), Gates a pledat pentru o combinatie de fermitate si moderatie in relatiile cu Rusia.

"Unul dintre triumfurile secolului trecut a fost pacificarea Europei dupa secole de razboaie distrugatoare si sangeroase", a declarat Gates in fata unei asistente formate din experti in politica externa. "Dar cred ca am ajuns la un punct maxim, mare parte din continent mergand prea departe in directia opusa" inarmarii, a adaugat el, citat de AFP.

"Dintr-o binefacere, demilitarizarea a devenit un potential obstacol in cautarea unei paci reale si durabile, pentru ca slabiciunea, reala sau perceputa, este intotdeauna o sursa de tentatie pentru calcule gresite si agresiuni", a apreciat el.

Gates asistase anterior la Londra la o reuniune informala a ministrilor apararii din NATO, dominata de conflictul ruso-georgian.

"Trebuie sa fim prudenti cu angajamentele pe care ni le luam, dar trebuie si sa fim pregatiti sa respectam angajamentele pe care ni le-am luat in trecut", a declarat Gates, referindu-se la perspectivele de aderare la NATO a Georgiei, idee care provoaca diviziuni in cadrul Aliantei.

Secretarul american al apararii a mai remarcat ca doar cinci din cei 26 de membri NATO isi consacra 2% din PIB apararii. NATO "se chinuie sa adune cateva mii de militari si cateva zeci de elicoptere in plus" pentru Afganistan, a subliniat el.

Occidentalii trebuie sa incerce prudent, potrivit lui Gates, "sa modeleze mediul international si alegerile altor puteri", pentru a evita o situatie in care nu ar mai ramane decat doua alegeri: "confruntarea sau capitularea". Acest lucru se aplica Rusiei, dar si Iranului, a precizat oficialul american.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Solicitare urgentă, de la Volodimir Zelenski: sisteme de apărare aeriană și integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană și NATO
Solicitare urgentă, de la Volodimir Zelenski: sisteme de apărare aeriană și integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană și NATO
Preşedintele ucrainean a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare aeriană, să înceapă discuţiile...
#Robert Gates, #SUA, #NATO, #demilitarizare, #Europa , #stiri externe