Guvernul va ataca la CC legea de majorare a salariilor profesorilor

Sambata, 04 Octombrie 2008, ora 13:12
3244 citiri
Guvernul va ataca la CC legea de majorare a salariilor profesorilor

Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu un posibil conflict intre Executiv si Parlament provocat de adoptarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50%, a anuntat sambata premierul Calin Popescu Tariceanu.

Acesta a precizat ca i-a transmis presedintelui Traian Basescu un document in acest sens si ca, luni, se va consulta si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe tema efectelor deciziei Legislativului de majorare a salariilor profesorilor.

"Vom cere explicit sa fie indicate si sursele de finantare pentru aceste propuneri. Stim bine ca ele nu exista. Este un semnal foarte serios, Guvernul nu este dispus sa cada in plasa acestor masuri populiste in care sa naruie ce am acumulat in acest an. Ii cer presedintelui Traian Basescu sa judece corect aceasta situatie", a declarat premierul.

"In 2004, in momentul votului de investitura am promis ca vor trai mai bine si acest lucru se vede in venituri, si ma refer la salarii si pensii.

Romania cunoaste o perioada de crestere economica frca precendent. Avem cea mai mare crestere economica, de 9%, fata de 1 % media europeana. Multi au profitat, dar sunt multi care asteapta inca efectele cresterii", a continuat Calin Popescu Taricenau.

Primul misitru este de parere ca situatia Romaniei din prezent este rodul unei munci de cativa ani.

"Am muncit mult si inca mai trebuie, sa facem in asa fel incat sa ajungem a saptea putere economica in Europa. Toata lumea priveste cu mandrie ce am realizat, este pacat sa distrugi tot", a completat premierul.

Tariceanu a anuntat si ca i-a mandatat pe ministri sa discute cu sindicatele din domeniile lor, pentru a le aduce pe o cale rationala.

"Nu e acceptabila o astfel de majorare pentru nimeni. Toti membri au aceasta responsabilitate, trebuie sa fie un dialog normal si firesc", este de parere Calin Popescu Tariceanu.

"Stiu ce inseamna sa traiesti din salariu de profesor"

Totodata, acesta nu s-a aratat impotriva adoptarii legii, daca ar fi resurse.

"Am predat 12 ani la catedra si stiu ce inseamna sa traiesti din salariu de profesor. Majorarea este un element fundamental.

Nu ma opun unei cresteri in acesta domeniu, dar trebuie sa tinem cont de realitatile economice si de sustenabilitate. Totul se intoarce impotriva cetatenilor, in loc de bani primesc un teanc de hartii pe care nu le pot plati", a adaugat premierul.

Tariceanu a amintit si de faptul ca Romania a avut o inflatie de doua-trei cifre in anii anteriori si este de parere ca o astfel de masura ar insemna sa ne intoarcem la aceasta situatie.

Primul ministru a facut si o paralela cu Ungaria, cand in 2002 a luat o astfel de decizie de majorare a salariilor in anumite sectoare si, nici dupa sase ani, nu si-au revenit.

In Parlament este o veselie

"Este o crasa responsabilite. Partide precum PSD si PD-L ar adopta acum, in prag de alegeri, orice. In Parlament este o veselie, ma mir ca nu aprobat si o majorare mai mare de 50%", a acuzat premierul, care este de parere ca, daca ar veni PSD la putere ar pune economia in genunchi.

"Anul viitor ar trebui sa dam numai salarii si sa nu se mai faca nicio scoala, drum sau gradinita. Cu mine prim ministru nu se intampla! Nu accept!

Fac un apel la responsabilitate si solodaritate. Le cer sa se gandeasca serios cei care iau aceste decizii pentru ca nu vor avea impact electoral. Se vede clar ca este o incercare de mituire in campanie", a mai spus Tariceanu.

Adomnitei si parlamentarii PNL au gresit

Primul ministru a recunoscut ca, inclusiv membrii PNL au votat pentru aceasta marire salariala, dar ca "au gresit".

"Adomnitei a votat, nu imi spuneti o noutate, a facut o greseala si punem punct. Au votat si parlamentari PNL legea, au recunoscut ca au gresit. Propuneri de genul celei din invatamant au mai fost si din partea altor partide.

PD-L a vrut sa se majoreze mai mult pensiile, PSD a vrut majorari in sectorul armat, ordine publica si interne, niste majorari fabuloase. Este o atutudine pe care parlamentarii trebuie sa o analizeze serios, Parlamentul nu este o masinarie de facut bani si trebuie sa tina cont de Guvern", a mai spus acesta.

Tariceanu este de parere ca in Parlament s-a creat o stare emotionala, care i-a cuprins pe toti si ca "vor veni la o atitudine rezonabila dupa ce vor evalua consecintele".

In ceea ce priveste cresterea cu 9% a salariilor profesorilor de la 1 octombrie, Tariceanu sustine ca va avea loc in conditiile in care aceasta este prinsa in buget, prin negocierea cu sindicatele de la inceputul anului.

"Profesorii au avut parte de o crestere bugetara de aproximativ 15% in acest an. O alta majorare nu este posibila, pentru ca nu este o masura punctuala, ea va avea implicatii si in alte sectoare", a explicat Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu, #guvern, #sesizare, #curtea constitutionala , #guvern Tariceanu