Hai-hui prin Amsterdam - Sodoma pentru unii, Mecca pentru altii (Galerie foto)

Sambata, 02 August 2008, ora 18:30
4912 citiri
Hai-hui prin Amsterdam - Sodoma pentru unii, Mecca pentru altii (Galerie foto)

Amsterdam este, la fel ca si Venetia, un oras cu multe canale si putine strazi, inundate de biciclete. Orasul este auster, cu o arhitectura simpla, iar casele sunt vopsite cel mai adesea in culori inchise: maro, visiniu sau gri.

Imediat ce am sosit in oras, venind cu trenul, am cautat din priviri olandezii. Stiam despre ei, barbati si femei deopotriva, ca sunt oameni solizi, inalti, cu chip marinaresc, aspru, lovit de vanturile puternice ale marii.

Nu i-am gasit, in schimb am vazut o mare de turisti de toate natiile care pusesera stapanire pe Amsterdam. Am primit curand si o explicatie: se apropia Revelionul ceea ce facuse ca orasul sa fie luat cu asalt de calatori, in timp ce olandezii bastinasi plecasera in vacanta spre mari si zari - calde.

Orasul lupanarelor

Prima plimbare a avut ca tinta Red Light District. De cand cu disparitia lupanarelor tip Crucea de Piatra si intrarea in deplina promiscuitate a prostitutiei, romanii trag ca mustele spre acest cartier, daca au ocazia sa ajunga in Amsterdam.

Locul este destul de dubios, plin de negri la tot pasul care incearca sa-ti vanda fete, pilule si multe alte chestiuni. Pe langa ei, peisaj inedit cu fete expuse in vitrine ori cu perdele trase semn ca inauntru are loc un colocviu. Sa nu va vina prin minte sa fotografiati fetele expuse pentru ca nu va este permis acest lucru.

Orasul de cannabis

A doua tinta, coffe-shop-ul. Putini turisti stiu ca nu au voie sa fumeze joint-uri pe strada, iar politia da amenzi la foc continuu. De asemenea, orice alt drog este interzis si pedepsele sunt destul de serioase chiar pentru detinere.

Totusi, in coffe-shop se pot fuma joint-uri, dar nu puteti bea cafea, in ciuda numelui! Preturile sunt destul de mici, efectele marijuanei difera de la om la om: am vazut intr-un coffe-shop si persoane care radeau isteric - efectul cel mai frecvent, potrivit spuselor practicantilor sportului verde, dar si oameni deprimati, cu ochii goi. De gustibus!

Orasul lui Van Gogh

Intr-una din zile, am vizitat Muzeul Van Gogh, aflat langa un parc foarte mare. Coada de rigoare, dupa care am intrat in muzeu. Gruparea tablourilor incearca o abordare cronologica a realizarii acestora, cu izolarea capodoperelor pe un perete dedicat.

Personal, speram la mai mult de la muzeu, deoarece apucasem sa vad o expozitie cu cele mai bune picturi si desene in creion ale lui Van Gogh la Budapesta, insa nu mi-am dat seama atunci ca expozitia de la unguri era o compilatie de opere aflate mai ales in colectii particulare.

Ceea ce face ca muzeul olandez sa fie vaduvit de creatii importante pe care as fi dorit sa le revad. Oricum, merita alocarea unei jumatati de zi pentru Muzeul Van Gogh din Amsterdam.

Orasul lui Rembrandt

Desi nu indragesc in mod deosebit picturile maestrului Rembrandt, am intrat intr-una din zile in casa sa. De fapt, dincolo de respectul postum acordat unui geniu al picturii, m-a atras cladirea in care se afla Muzeul Rembrandt. O constructie veche de cateva sute de ani, cu camere mici, cu o scara batrana si ghebosata, din lemn care trosneste la fiecare atingere.

Am putut vedea, pe langa picturi si artefacte stranse de pictor, si cateva obiecte personale, precum si dulapioarele din perete in care... dormea. Paturile erau incastrate, nisa era izolata de restul camerei cu doua usi, exact ca un dulap, iar lungimea patului era incredibil de mica.

Orasul canalelor

Seara, luati vaporasul din portul aflat in fata garii centrale si plimbati-va pe canalele din Amsterdam! Veti afla istoria orasului si tot soiul de povesti amuzante legate de mitologia urbana, desi ce-i drept, multe par inventate pentru turisti.

Oricum este amuzant sa afli ca sportul preferat al locuitorilor din Amsterdam este uciderea turistilor care circula pe pistele de biciclisti - eu insumi riscam sa fiu grav avariat de un bolid cu spite pentru ca nu am fost atent si m-am parcat fix pe pista pentru a face o poza.

Vaporasul trece prin puncte importante pentru istoria orasului si vocea ghidului readuce la viata activitatea din depozitele de pe marginea canalelor, astazi transformate in apartamente imense, cu ferestre largi.

Amsterdam sau nu?

Orasul este un clasic exemplu de destinatie umflata cu pompa de clisee si mituri. Da, Amsterdam este un oras mai libertin, viata gay este permisiva si in spatiul public, desi rareori veti vedea doi barbati sau doua femei sarutandu-se pe strada ori tinandu-se de mana.

Amsterdam nu inseamna nicidecum doar coffe-shop-uri ori vitrine cu bucati de carne in lenjerie roz! Si da, Amsterdam merita vizitat, fie cu trenul, pe linia rapida care il leaga de Bruxelles si Paris, fie cu avionul, cu una din companiile low-cost ori cu o linie mai scumpa. Gasiti cazare pentru toate buzunarele, dar cu mancatul va fi mai complicat pentru ca restaurantele sunt scumpe, iar fast-food-urile proaste.

Click pe butonul FOTO pentru imagini din Amsterdam:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Amsterdam, #coffe shop, #joint, #Red Light District, #Van Gogh, #Rembrandt, #Olanda , #camping europa