Headbangingul, periculos pentru fanii rockului

Duminica, 21 Decembrie 2008, ora 13:38
3745 citiri
Headbangingul, periculos pentru fanii rockului

Orice rocker adevarat sustine ca nu poti simti cu adevarat muzica daca nu dai zdravan din cap, pe ritmul tobelor, atat la concerte, cat si in cluburi.

Headbanging-ul a devenit deja unul din semnele distinctive ale rockerilor. Dar cati dintre ei stiu cu adevarat care este limita pana la care sa mearga fara a-si pune in pericol sanatatea?

Sa incepem prin doua exemple, mai mult decat edificatoare. In iulie anul acesta, basistul formatiei britanice The Day I Vanished, un profesionist in ale rockului fara indoiala, si-a fracturat retina in timpul unui headbanging foarte violent si a ajuns in pericol de a-si pierde partial vederea.

Transportat de urgenta la spital dupa ce a realizat, chiar in timpul concertului, ca nu mai vede, Richard Allan a aflat ca are nevoie urgenta de o operatie.

"Nu m-am gandit nici o secunda ca headbangingul m-ar putea face sa orbesc. Medicii mi-au spus ca am nevoie de operatie pentru a putea sa vad din nou, in cel mai fericit caz", a recunoscut Allan cu amaraciune.

Si cazul sau nu a fost singular. In noiembrie 2005, chitaristul celebrei trupe Evanescence, Terry Balsamo, a facut un atac vascular cerebral tot in urma unei reprize de headbanging.

Rezultate testelor efectuate ulterior au aratat ca de vina a fost un cheag de sange format la nivelul gatului in timpul miscarilor bruste si violente ale capului.

Ce spun medicii?

Un studiu realizat in premiera si publicat in aceasta saptamana in British Medical Journal, arata ca subiectul ar trebui tratat cu foarte mare seriozitate, deoarece headbangingul poate provoca probleme grave de sanatate.

Cercetatorii australieni Declan Patton si Andrew McIntosh de la Universitatea New South Wales din Sydney si-au propus sa studieze cu mai multa atentie miscarile capului fanilor rockului in timpul concertelor, informeaza Scientific American.

Ei au identificat astfel mai multe stiluri, cum ar fi cel vertical, pe o directie, apoi cel al miscarilor circulare care fac ca parul sa acopere fata si nu in ultimul rand orizontal, "stanga-dreapta".

Cei doi cercetatori s-au intors apoi in laborator unde au folosit modele biomecanice, simulate pe calculator, cu ajutorul carora au construit, in premiera, chiar o "teorie a headbangingului".

Potrivit acesteia, ritmul tipic in cazul death-metalului este de circa 146 de batai pe minut si, in acest caz, rotirile capului in arce de cel putin 75 de grade pot provoca dureri de cap si leziuni ale gatului.

Cu cat miscarile sunt mai rapide, ca in cazul muzicii heavy-metal care are un tempo de 180 de batai pe minut, si cu cat arcele sunt mai largi, cu atat creste riscul de a se ajunge pana la traumatisme ale creierului.

Ce puteti face?

Reduceti amplitudinea miscarilor la circa 45 de grade si faceti pauze intre reprizele de headbanging, daca nu vreti sa va treziti cu dureri de cap sau alte complicatii. Si, de ce nu, incercati sa va bucurati de muzica si fara sa va scuturati capul, asa cum fac iubitorii altor genuri.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#headbanging, #rock, #miscari cap, #Traumatisme , #experiment