Informatii secrete la liber, din cauza directorului Arhivelor Nationale

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 11:04
6852 citiri
Informatii secrete la liber, din cauza directorului Arhivelor Nationale
Foto: Adevarul

Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale, a pus in pericol siguranta nationala dupa ce, de la sine putere, a declasificat documente secrete importante.

Printre documentele declasificate printr-un ordin intrat in vigoare anul trecut se afla documente de organizare, dispozitii bugetare, planuri logistice ale Arhivelor Nationale (care indica locatiile in care sunt retrase arhivele in caz de calamitati ori de incidente), precum si documente de patrimoniu, strict secrete, scrie Adevarul.

Dorin Dobrincu a fost instalat in functia de director al Arhivelor Nationale in iulie 2007. La cateva luni de la preluarea mandatului, fara a avea drepturile necesare, Dobrincu a emis un ordin national care "a scos la vedere" documente importante ale Romaniei.

La 31 ianuarie 2008, directorul Dobrincu a emis prima dispozitie a anului. Era vorba de un ordin in care se specifica declasificarea unor informatii secrete. Conform surselor din interiorul Arhivelor Nationale, lista cuprinde acte valoroase, documente strategice si chiar planul de microfilmare.

Adica mai tot ce s-a microfilmat in Romania, de la acte de atestare a romanilor in Transilvania, la acte de proprietate ale unor imobile vechi.

Aceleasi surse sustin ca in ianuarie 2008, prin ordinul directorului general al Arhivelor Nationale Romane, au fost desecretizate pana si dosarele de cadre ale aparatului CC al PCR. Au mai fost declasificate dosarele unor persoane importante, dar si acte privind patrimoniul CC al PCR.

Microfilmele, la liber pentru spionajul strain

Dispozitia directorului Arhivelor Nationale a vizat informatii secrete atasate la Ordinul ministrului de Interne nr. S-389, din 2003.

Prin acel ordin se clasificau mai multe categorii de documente. Primele erau cele strategice: documente de organizare, dispozitii bugetare, planuri logistice ale Arhivelor Nationale.

Angajati ai Arhivelor sustin ca planurile logistice au o importanta deosebita intrucat prevad locatiile in care sunt retrase arhivele in caz de calamitati ori de incidente. Iar cel care afla locatiile secrete poate accesa usor Arhiva Romaniei.

Al doilea tip de documente declasificate prin ordinul lui Dobrincu sunt cele de patrimoniu - obiect de lucru al serviciilor secrete.

Ordinul directorului Arhivelor Nationale a cuprins si desecretizarea planurilor de microfilmare. Acestea contin fise importante cu mai tot ceea ce s-a microfilmat in Romania, inclusiv in zona patrimoniului.

Un al treilea set de informatii declasificate de Dobrincu sunt cele legate de proprietati.

Nu era autorizat pentru desecretizari

Dorin Dobrincu nu avea la acel moment dreptul sa desecretizeze nici macar informatii de serviciu. Intr-o adresa a Corpului de Control al Ministerului de Interne emisa in august 2008 se mentioneaza: "(...) domnul director Dorin Dobrincu nu detine certificat de securitate (eliberat de DGIPI) sau autorizatie de acces la informatii clasificate".

Despre prelucrarea documentelor privind conturile din strainatate ale lui Nicolae Ceausescu, Corpul de Control al Internelor considera ca "directorul Dobrincu a executat activitatea in baza unui plan metodic si cu respectarea normelor in vigoare".

Dobrincu a fost atentionat ce DGIPI ca nu are voie sa declasifice

Solicitati sa raspunda in privinta actiunilor directorului Dobrincu, reprezentantii ministerului sustin ca seful Arhivelor Nationale nu numai ca nu a avut aviz pentru declasificarea informatiilor secrete, dar a si fost atentionat de catre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna asupra faptului ca nu are voie sa declasifice lista informatiilor secrete.

"Autorizatia de acces la informatiile clasificate in cazul domnului Dorin Dobrincu, director general al Arhivelor Nationale, a fost emisa la data de 26.09.2008 (cu mult dupa ordinul de declasificare dat de seful Arhivelor).

Referitor la dispozitia emisa, va informam ca, anterior transmiterii acesteia, directorul Arhivelor Nationale a transmis DGIPI propunerea pentru declasificarea unor documente, aspect care a fost respins intrucat procedura declasificarii nu ar fi fost respectata.

La semnalarea DGIPI, Arhivele Nationale au revenit asupra dispozitiei din 31.01.2008 la data de 11.02.2008", se arata in comunicatul Ministerului de Interne. Secretarul de stat Radu Stancu, cel care are in subordine Arhivele Nationale, a adaugat ca va analiza situatia creata prin ordinul de declasificare dat de Dorin Dobrincu.

Directorul Dorin Dobrincu nu si-a precizat pozitia referitor la acuze.

Copiere de acte secrete pe banda rulanta

Practic, prin ordinul dat de Dorin Dobrincu, o serie de documente clasificate au devenit publice. Acestea - prin ordinul directorului Arhivelor Nationale - puteau fi accesate de catre orice persoana.

Potrivit angajatilor de la Arhive, orice cetatean, pe baza unui simplu buletin, putea face o cerere si in baza acesteia sa preia documentul declasificat la sala de lectura. Acolo, documentul putea fi copiat sau fotografiat. Mai mult, avand in vedere sistemul de securitate, documentele puteau fi "alterate".

Dorin Dobrincu si-a retras ordinul printr-un alt ordin. Noua dispozitie a venit la 12 zile de la emiterea hotararii prin care se declasificau informatiile secrete.

Ordinul din 11 februarie - este al doilea emis in 2008, primul fiind referitor la declasificare - "abroga Dispozitia Directorului General nr 1-31.01.2008 privind declasificarea unor categorii de informatii secrete de serviciu, iar (...) functionarii de securitate vor lua masuri urgente de ducere la indeplinire".

Dorin Dobrincu a aprobat cercetarea dosarului Patriarhului Teoctist

Camelia Moraru, fosta sefa a Serviciului Arhive Contemporane, sustine ca Dorin Dobrincu a "manifestat un interes deosebit pentru documente din arhiva fostului CC al PCR si CC al UTC". In acest sens, conform fostei sefe, Dobrincu a desemnat o comisie de control - formata si din persoane care nu aveau drept de acces la documentele secrete ale arhivei - care avea sarcina de a efectua un "control tematic".

"Pe parcursul controlului s-au savarsit o serie de abuzuri constand in copierea unor documente clasificate, fara a se respecta regimul multiplicarii acestora, copii care, ulterior, au disparut", se arata intr-o sesizare a Cameliei Moraru, in care se mai precizeaza ca "s-a xeroxat aproape trei sferturi din arhiva Serviciului Arhive Contemporane".

Aceasta mai arunca "o bomba": "Pe parcursul desfasurarii controlului, directorul general a dat aprobarea pentru cercetarea dosarului Patriarhului Romaniei, Teoctist. La cateva zile, fotocopii ale acestui dosar au aparut in presa. Legea prevede ca nu pot fi folosite informatii privind viata privata a unei persoane decat dupa 40 de ani de la moartea acesteia".

Referitor la informatii despre Partidul Comunist, Dobrincu ar fi fost protectorul unui angajat prins in fapt. "In martie 2008, directorul Dobrincu l-a angajat pe Mircea Stanescu in functia de consilier principal.

Dupa doua luni, la calculatorul acestuia, am gasit o discheta straina de dotarea serviciului pe care se aflau evidente ale fondului Comitetului Central al PCR - hotarari ale Consiliului de Ministri", declara fosta directoare a Serviciului Arhive Contemporane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dobrincu Arhive desecretizare, #declasificare informatii secrete, #dosar patriarh Teoctist , #ancheta