Ingerul libertatii din Iran - imaginile care fac istoria

Autor: Ana Ilie
Joi, 25 Iunie 2009, ora 23:42
14485 citiri
Ingerul libertatii din Iran - imaginile care fac istoria

O tanara zace pe trotuar, cu ochii atintiti spre obiectivul camerei de filmat. Un firicel de sange ii apare incet in coltul gurii, pentru a se transforma imediat in suvoaie rosiatice care i se scurg pe barba, pe ochi, pe tample. In jur, cativa oameni se lupta sa o tina in viata.

Asa a murit Neda Soltan, in varsta de 27 de ani, pe o margine de strada din Teheran, dupa ce a fost impuscata in inima de un lunetist.

Imaginile Nedei in agonie, cu ochii stralucind de o frica totala, au facut inconjurul Internetului si buletinelor de stiri televizate. Tanara femeie a devenit imediat simbolul revolutiei iraniene.

"Ingerul libertatii din Iran" a trecut in nefiinta, gasindu-si, in acelasi timp, eternitatea, in cateva imagini (o inregistrare de 40 de secunde) ce vor ramane pentru totdeauna in memoria colectiva.

Opinia publica internationala a avut aceeasi reactie de oroare si indignare ca si la vederea fotografiei fetitei goale alergand pe un pod, dupa ce a fost arsa cu napalm in Vietnam.

Imaginea copiilor ingroziti si arsi a devenit simbolica pentru razboiul din Vietnam, crede Telegraph.

Fotograful Nick Ut, de la AP, a surprins-o pe film Phan Thi Kim Phuc, fetita vietnameza, fugind din satul ei dupa un atac cu napalm al americanilor, dupa care, ingrozit de suferinta ei, a aruncat apa pe ea si a dus-o la spital.

Acestea sunt imaginile care pun lucrurile in perspectiva si determina, in general, o schimbare in opinia publica si atitudinea autoritatilor. Oamenii suprinsi astfel, in imagini care intra in panoplia momentelor de cotitura din istorie, nu isi cauta cu orice pret celebritatea si nici nu-si propun sa devina martiri.

Fotograful de razboi Don McCullin obisnuia sa spuna ca aceste imagini sunt versiunea moderna a icoanelor religioase, cu ochii victimei uitandu-se invariabil in sus, spre ceruri, asa cum sunt surprinsi martirii in picturile vechilor maestri.

La fel ca si Phan Thi Kim Phuc, care a ajuns sa simbolizeze cruzimea unui razboi fara sens, fata inegrita de fum a lui Jan Palach, studentul ceh care si-a dat foc la Praga in 1969, a ajuns sa fie egala cu lupta cehilor impotriva represiunii sovietice.

Si cine-l poate uita pe tanarul chinez care a refuzat sa se dea la o parte din fata tancurilor din piata Tienanmen in 1989?

Sau imaginea tinerilor romani urcati in camionul de armata care traversa Bucurestiul in iarna aceluiasi 1989 incununat cu steagul cu o gaura in mijloc?

Conflictele din ultimii ani au oferit nenumarate astfel de imagini de nesters din memoria colectiva.

Nu se poate uita copilul subnutrit din Africa, pandit indeaproape de un vultur dornic sa se infrupte din el. Fotograful care a surprins aceasta imagine a fost atat de bantuit de tragedia copilului incat s-a sinucis, chinuit de faptul ca a petrecut 20 de minute pentru a pregati camera in loc sa-l ajute pe baietel.

De neuitat sunt si ochii Omayrei, fetita prinsa sub daramaturi de eruptia unui vulcan din Columbia, cu cateva momente inainte de a muri.

Sau imaginile inregistrate cu un tata si fiul sau, palestinieni, ascunzandu-se de gloantele israelienilor in Gaza in 2000, urland de spaima, numai pentru a sfarsi secerati.

De multe ori, aceste imagini sunt de-a dreptul imposibil de privit. Tentatia de a crea fotografii graitoare si socante in acelasi timp este foarte mare pentru fotografi - dar si pentru amatori.

Un soldat neexperimentat a fotografiat abuzurile de la inchisoarea irakiana Abu Ghraib, declansand un scandal international urias.

Indiferent insa cum ar fi obtinute, aceste imagini, o data publicate si propagate pe Internet, forteaza schimbarea. Cu toate ca, la momentul publicarii lor, unele genereaza ample proteste, alternativa este mai rea.

Prin nepublicarea lor, multe atrocitati ar ramane fara "chip" si, deci, neobservate.

Publicul larg nu poate sa isi exprime oprobiul fata de masacrele din Burma si Tibet, spre exemplu, deoarece nu exista imagini care sa dea un chip represiunii.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#iran protest Ahmadinejad, #Iran Neda moarte, #fotografie istorie , #stiri politice