Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invazia Israelului in Gaza, o sabie cu doua taisuri

Duminica, 04 Ianuarie 2009, ora 22:50
8237 citiri
Invazia Israelului in Gaza, o sabie cu doua taisuri

Care este miza conflictului dintre Israel si Hamas? Ceasul ticaie pentru Ehud Olmert, Ehud Barak sau Tzipi Livni odata cu apropierea alegerilor, iar toate actiunile diplomatice si declaratiile politice din ultimele sase luni sunt rezultatul unui plan meticulos, menit sa-i mentina la putere.

In primele opt zile de lupta impotriva Hamas, Israelul a dus conflictul pe calea aerului. Nici Hamas nu s-a lasat mai prejos si militarii sai au sperat ca rachetele lor vor ateriza in orasele care traiesc israelienii, vizand chiar o centrala nucleara.

Sambata seara, Israelul si-a modificat strategia si a hotarat sa aduca razboiul la usa Hamas cu ajutorul unei invazii terestre in Fasia Gaza.

In acest sens, liderii israelieni si-au asumat riscul de a repeta experienta dezastruoasa din Liban, din 2006, atunci cand au suferit o infrangere si au avut un numar mare de victime in incercarea de a combate gruparea Hezbollah.

In cazul unui esec in Fasia Gaza, actualii lideri se vor confrunta cu un esec la alegerile care urmeaza in mai putin de doua luni.

Pentru Hamas, atacurile israeliene taxeaza greu deciziile de pana acum ale gruparii, prin moartea civililor si a lipsei de siguranta. Liderii Hamas sunt bine vazuti in comunitatea din Gaza, ei fiind cei care asigurau securitatea cetatenilor, a cladirilor, a locuintelor, construind moschei si o universitate, care sunt toate parte a retelei sale in banda.

Analistii sustin ca scopul Hamas nu este acela de a castiga din punct de vedere militar ci mai degraba de a avea o victorie psihologica, in acelasi mod in care Hezbollah a stirbit din legitimitatea Libanului atat in interiorul sau, cat si in lumea araba, dupa razboiul din 2006.

Multi cred ca invazia terestra a Israelului ar putea da gruparii Hamas, superioara in privinta cunostintelor din teren a Fasiei Gaza, un avantaj fata de trupele israeliene.

"Daca veti intra pe teritoriul Gaza, o soarta neagra va asteapta" sustinea liderul Hamas, Khaled Mashal, intr-un interviu difuzat vineri din exil, de la Damasc, Siria.

Pe parcursul ultimilor patru ani, Israelul a incercat sa blocheze tacticile devastatoare ale palestinienilor: atacuri sinucigase si arme de calibru mic. Aceste tipuri de atacuri au fost preferate de palestinieni in timpul celei de-a doua intifada, sau revolta, la inceputul acestui deceniu, folosindu-le pentru uciderea israelienilor.

Israelul a construit ziduri si garduri in jurul Fasiei Gaza si in cea mai mare parte din West Bank. Tranzitul intre cele doua regiuni s-a redus dramatic ca si imposibilitatea celor 1,5 milioane de persoane din Gaza City de a parasi teritoriul. In 2005, Israelul a retras trupele sale si colonistii din Gaza, dupa care Hamas si aliatii sai au inceput sa construiasca rachete - multe dintre ele realizate in metal, in magazine locale - pentru a lovi Israelul.

Rezultatul a fost o schimbare dramatica, iar lupta s-a mutat de la pamant la cer. In 2002, la cea de-a doua intifada, mai mult de 1.000 de palestinieni au fost ucisi, in comparatie cu aproximativ 400 de israelieni. In ultimele opt zile de razboi, mai mult de 460 palestinieni au fost ucisi, 4.000 au fost raniti si 5 israelieni au murit din cauza unei rachete de foc - unul dintre ei fiind militar.

Ecouri ale Hezbollah

In vara lui 2006, Hezbollah, grupare iraniana sprijinita de militia shiita, si Israelul au luptat timp de 33 de zile. Israelul a lansat o invazie terestra majora in ultimele zile ale conflictului. In total, aproape 120 de soldati israelieni au fost ucisi, impreuna cu 43 de civili israelieni si mai mult de 1.100 de libanezi. La finalul razboiului, o mare parte din lumea musulmana a catalogat Hezbollahul ca fiind victorios. Astazi, Hezbollahul controleaza partial guvernul libanez.

Asadar, Israelul are o istorie nefericita in privinta ofensivelor terestre in orasele palestiniene sau libaneze. In acest punct, Israelul nu doreste o forta de mentinere a pacii armate in Gaza. Dar, in cazul in care acest razboi se termina cu aducerea unui contingent international, cu un mandat pentru a opri militantii din Gaza, Israelul ar putea avea un castig semnificativ de la ofensiva.

Desi multi cred ca unul din motivele pentru popularitatea Hamas in mediile arabe este tocmai identitatea sa islamica, analistii cred ca acest lucru are avantaje si dezavantaje - mai ales ca Hamas nu reprezinta autoritatea palestiniana in Gaza.

Ramane de vazut finalul razboiului dintre Israel si Hamas, caci sabia cu doua taisuri sta deasupra capetelor liderilor israelieni. Va ramane triumviratul Olmert-Barak-Tzipi la putere?

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Israel ofensiva Gaza, #razboi Fasia Gaza, #popularitate Hamas , #stiri politice