Ion Diaconescu: Iliescu nu voia democratie, ci "comunism uman"

Marti, 20 Mai 2008, ora 11:00
5119 citiri
Ion Diaconescu: Iliescu nu voia democratie, ci "comunism uman"

La 18 ani de la primele alegeri "libere", fostul lider taranist Ion Diaconescu vorbeste despre Ion Iliescu, despre comunism, despre mimarea democratiei si despre politica murdara de astazi.

Retras din viata politica, Diaconescu a dezvaluit, intr-un interviu pentru NewsIn, ca Ion Iliescu nu si-a dorit democratie in Romania, el acceptand cu greu ideea pluralismului politic dupa caderea regimului Ceausescu. Dupa Revolutie, fostul presedinte spera intr-un "comunism cu fata umana", dupa modelul Gorbaciov.

"Iliescu nu si-a dorit democratia din suflet. Era normal, era crescut in familie de comunisti vechi. Cred, sper ca s-a convins acum ca nu merge comunismul cu democratia. Dupa Revolutie, imi amintesc ca niste ziaristi francezi l-au intrebat daca in Romania vor exista de acum mai multe partide. Iliescu a stat el si s-a gandit si a spus ca in fond se poate face democratie si cu un singur partid. S-a mai sucit, s-a mai invartit, in cele din urma a acceptat ideea sa fie mai multe partide, dar unele de forma, asa, iar cel de la guvernare sa aiba 80-90%", povesteste Ion Diaconescu.

Fostul lider taranist descrie atmosfera primului scrutin asa-zis "liber", de dupa caderea comunismului. Diaconescu evoca momentele alegerilor din mai 1990, cand democratia era mimata, opozitia "vanata cu pietre", iar presa controlata de o putere noua, dar la fel de comunista.

"Alegerile astea de care zice domnul Iliescu ca au fost libere atunci in 1990... o singura data am avut curajul sa ma duc in satul meu, la Dobresti, cu o delegatie de ziaristi straini si cativa zeci de insi ne-au atacat cu pietre. Am scapat cu fuga, ne-am dus la seful organizatiei locale sa ne gazduiasca...si acolo, aruncau din starda cu pietre in usa si geamuri. Era alaturi militia, am reclamat. Nu ne bagam, e chestie politica, ne-au raspuns. Si pe urma Coposu mi-a povestit ca a fost la el in sat si a fost luat cu pietre. Eram vanati pur si simplu", isi aminteste Ion Diaconescu.

Dupa 18 ani, fostul lider taranist admite ca electoratul si politicienii s-au mai maturizat si spera ca Iliescu a inteles ca democratia si comunismul sunt doua lucruri diferite.

Diaconescu spune ca s-a impacat cu trecutul si ca a ramas in relatii civilizate cu Ion Iliescu, senatorul PSD sunandu-l in fiecare an de ziua sa onomastica. Despre politica actuala din Romania, Ion Diaconescu crede ca politicienii s-au maturizat si exista mai multa democratie, dar insultele si atacurile dintre partide sunt o pata pe obrazul poporului.

"Cu Iliescu sunt in relatii civilizate, care acum nu mai sunt practicate de toti. Ma suna de ziua mea in fiecare an. Acum unii se insulta, se ataca. Si nivelul de propaganda politica arata educatia poporului", a conchis Diaconescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică, 21 aprilie, alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP. PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este...
#alegeri, #Ion Iliescu, #comunism, #Ion Diaconescu , #stiri Ion Iliescu