Ion Iliescu: Anul 2009 va marca sfarsitul unui anume tip de capitalism

Vineri, 08 Mai 2009, ora 13:36
3167 citiri
Ion Iliescu: Anul 2009 va marca sfarsitul unui anume tip de capitalism

Anul 2009, an in care se implinesc doua decenii de la evenimentul istoric al prabusirii totalitarismului comunist din Estul Europei, promite sa fie, la randul lui, unul care va fi inscris in cartea de istorie, sustine fostul presedinte Ion Iliescu.

El a declarat la lucrarile summit-ului economic EURASIA, ca este foarte posibil ca acest an sa ramana in amintirea noastra ca anul de maxima intensitate al unei crize economice globale, care sa marcheze sfarsitul unui anume tip de capitalism.

Potrivit blogului sau Ion Iliescu a mai spus ca actuala criza va genera, indiscutabil, o serie de mutatii importante in plan social si politic, ample miscari in balanta de putere la nivel global.

"Este o criza care ne va obliga sa reevaluam modul in care gandim economia, in care ne raportam la ea, la procesele care o determina, la stat si la piata, la democratie, ca sistem politic", a mai afirmat Ion Iliescu.

El a mai precizat ca prabusirea sistemului comunist, in estul Europei, care s-a declansat in cursul anilor 80 si s-a finalizat in 1989, a avut mai multe cauze, atat de natura politica, dar si de natura economica si sociala.

"In esenta, in plan politic, sistemul s-a compromis, pentru ca, in locul promisiunilor pentru o democratie de tip superior, de esenta populara, participativa, in care suprastructura politica a statului sa se afle sub control popular, am asistat la instaurarea unor regimuri totalitare, in care suprastructura politica, reprezentata de partide unice, detinand monopolul asupra puterii politice in stat, si-a asigurat controlul total asupra societatii, recurgand la masuri extreme de coercitie, mergand pana la crime de stat", a declarat Ion Ilescu.

De asemenea, social democratul spune ca "in plan economic, cea mai mare eroare a fost ignorarea pietei si substituirea ei cu actiunea arbitrara, subiectiva, a statului ca unic gestionar al economiei, cu un sistem greoi, birocratic, de planificare unica si de administrare a economiei, ceea ce a dus la rezultate catastrofale in ce priveste eficienta, mai ales in conditiile unei dinamici fara precedent a progresului tehnologic care a dominat si a determinat dezvoltarea economica in a doua jumatate a secolului XX".

Dupa 20 de ani ne aflam in fata unui nou proces de mare amplitudine, generat de criza declansata anul trecut in SUA si care afecteaza tot mai puternic intreaga economie mondiala, a mai spus fostul sef al statului.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Ion Iliescu criza, #Iliescu criza economica, #Ion Iliescu summit , #presedinte