Iulian Iancu: Actul aditional la contractul Sterling este ilegal

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 14:54
1646 citiri
Iulian Iancu: Actul aditional la contractul Sterling este ilegal
Foto: Sydney Morning Herald

Presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, considera Actul aditional nr. 11 al contractului cu Sterling ca fiind ilegal, pentru ca a fost incheiat fara ca ANRM sa aiba mandat in acest sens si pentru ca statul roman a fost scos din drepturi ilegal.

"Actul aditional nr. 11/2007 este ilegal. Un motiv de ilegalitate ar fi ca acest act a fost incheiat fara ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) sa aiba un mandat in acest sens. Apoi, actul scoate statul roman, fara sa existe o prevedere legala in acest sens. Dupa ce a fost incheiat acest document, dupa trei luni a fost emisa o Ordonanta de Urgenta a Guvernului."

"In Nota de fundamentare a acestei OUG nu se face nicio mentiune asupra modificarilor unor articole cheie din Legea Petrolului si, respectiv, Legea Minelor, care creaza un suport legal unei Hotarari de Guvern care legalizeaza acest act", a declarat Iulian Iancu, marti seara, la postul de televiziune The Money Channel.

Acesta a mai spus ca Actul aditional nr. 11 nu era un act aditional in sine, ci era un document absolut nou, nu era o completare la o succesiune de alte acte. In opinia lui Iancu, contractul ca atare era valabil, pana la acel act aditional.

"In august 2007, s-a incheiat un nou document care s-a intitulat << act aditional >>. El nu era un act aditional la o succesiune de alte acte aditionale, ci era un document absolut nou prin care statul roman a fost scos din drepturile pe care le avea", a precizat Iancu.

Cost suportat de dezvoltator, opt milioane de dolari in loc de 450

Deputatul PSD a adaugat ca, prin contractul din 1992, investitorul avea dreptul ca, pe cheltuiala proprie, cu toate riscurile, sa-si asume dreptul de explorare. Daca descopera zacamant, avea obligatia de a-l dezvolta si suporta cheltuielile aferente.

"Suporta cheltuielile cu instalatiile tehnologice de suprafata, conductele din acel punct pana pe mal, conductele de transport de titei, de gaze, inslusiv statiile de reglare-masurare. Sunt costuri importante estimate in fata comisiei de catre investitor la 450 milioane dolari. In Nota de fundamentare, efortul trecut este la nivelul de opt milioane dolari, doar atat", a subliniat Iulian Iancu.

Presedintele Comisiei de Industrii si Servicii a Camerei a mai spus ca, odata ce investitorul dezvolta acel zacamant, statul avea dreptul la 45% din toata productia care s-ar fi realizat si ar fi preluat toate activele la ceea ce s-a facut pana atunci.

"Ce este foarte grav este ca s-a constatat ca institutiile statului, respectiv ANRM, cat si reprezentantii Guvernului Romaniei, in Nota de fundamentare, care este un document public, ne-au prezentat noua la comisia de ancheta date si informatii false, deci in acte si documente publice la nivelul cel mai inalt."

"De asemeni, s-a retinut faptul ca nu au fost respectate prevederile legale nici de ANRM, nici de titularul contractului (n.r. Sterling Resources), ca, in mod abuziv, statul a fost scos din contract si si-a pierdut toate drepturile, in urma acelui document nou incheiat in 2007. Practic, titularul beneficia numai de drepturi si facilitati si avea si un drept discretionar, de a inrerupe oricand dorea activitatea de explorare, existand riscul sa nu ajungem niciodata la partea de exploatare, in aceste conditii", a mentionat Iancu.

Presedintele comisiei a afirmat totodata ca in 2007 ar fi trebuit ca ANRM sa primeasca un mandat de negociere, astfel incat agentia sa stie exact ce negociaza si daca are sau nu dreptul sa scoata statul roman din acel contract, la fel cum si Rompetrol primise in 1992 un mandat din partea guvernului sa negocieze atribuirea unei concesiuni.

De asemenea, Iulian Iancu a mentionat faptul ca raportul intocmit de comisia de ancheta in cazul Sterling Resources va fi finalizat si facut public pana saptamana viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#act aditional Sterling, #Sterling ilegal Iancu, #Iulian Iancu , #criza economica romania