Legea Voiculescu, restauratie mafiota

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Octombrie 2008, ora 12:23
10317 citiri
Legea Voiculescu, restauratie mafiota

In prag de alegeri, PC, PSD si PRM au purces la o noua nationalizare manati de doua principii pe cat de simple pe atat de ticaloase: pe de-o parte, 1 milion de voturi ale chiriasilor sunt mai multe decat vreo suta de mii ale fostilor proprietari, iar pe de alta parte, mafia noastra, stapana noastra.

Coalitia rosie a decis sa acorde prioritate chiriasilor care au cumparat casele in care locuiesc in defavoarea fostilor proprietari, care nu mai pot primi decat despagurbiri, ce-i drept, la valoarea pietei.

Este o lege care a mai primit o data votul Parlamentului, dar a fost returnata de presedinte care a refuzat sa o promulge pentru ca reprezinta un abuz brutal impotriva proprietatii, sfanta, vrea nu vrea domnul Iliescu, intr-un stat de drept.

Prin urmare, daca judecatorii Curtii Constitutionale nu vor desfiinta aceasta aberatie legislativa si clientelara, vom ajunge la o situatie care contrazice toate principiile de drept cunoscute: titlul ulterior desfiinteaza abuziv titlul anterior perfect valabil, proprietarul pierde, chiriasul ramane in casa.

O lege in afara dreptului

Potrivit regulilor Codului Civil, valabile inca din dreptul roman, proprietatea imobiliara este imprescriptibila.

Ea poate fi instrainta voluntar prin modurile prevazute de lege(vanzare, donatie, schimb) dar nu poate fi pierduta decat prin uzucapiune, adica dupa 30 de ani de abandon al proprietatii, sau prin expropiere pentru cauza de utilitate publica. Altfel, niciun proprietar nu poate fi lasat fara bunul sau si nu poate fi obligat sa accepte bani in locul acestuia.

Daca vrea, poate sa-si vanda proprietatea, daca vrea, poate insa sa o pastreze si nimeni nu-l poate obliga sa faca intr-un fel sau altul. Ei bine, exact asta face legea Voiculescu - le smulge proprietarilor de drept bunul fara voia lor.

Ni se spune ca si chiriasii care au cumparat sunt proprietari. Nu, pentru ca nu au cumparat de la adevaratul proprietar, care nu si-a dat acordul pentru vanzare. Nu poti fi proprietar daca nu ai cumparat de la proprietarul de drept si asta n-o pot schimba Dan Voiculescu si ciuma rosie care-l sustine.

Ni se vorbeste cu lacrimi in glas despre chiriasii care s-au sinucis la evacuare? Tragic, intr-adevar! Dar de ce nu vorbeste nimeni despre proprietarii care s-au sinucis la nationalizare, parintii celor care acum pretind casele inapoi? Ei nu conteaza, nu-i asa, pentru ca Dan Voiculescu a decis ca punctul zero, facerea lumii, a fost anul 1990.

Jaf la bugetul statului

Apoi, proprietarii urmeaza sa fie despagubiti la valoarea de piata a imobilului. Avand in vedere ca este vorba despre case vechi, in general vile din zone centrale ale marilor orase, se vor aduna sume uriase, fabuloase.

De unde vor fi ele platite. Cum de unde? De la bugetul de stat al Romaniei. Adica din banii fiecarui roman contribuabil. Cine va beneficia de ei? Noii proprietari care au cumparat aceleasi proprietati la preturi derizorii. Au dat prin anii '90 cateva zeci de mii de lei, si au acum case care valoreaza sute de mii, poate chiar milioane de euro. Statul face cinste!

Cine sunt acesti noi proprietari, adica fostii chiriasi ai celor mai valoroase dintre casele cadou? In general clientela politica a celor aflati la putere in anii marilor vanzarii, anii 90 cum spuneam, sau, mai rau, ai puterii comuniste care i-a instalat acolo cu mult timp inainte.

Va aduceti aminte de discursul de la Satu Mare prin care presedintele Ion Iliescu a fortat cursul justitiei aruncand Romania in sute de procese pe care le-a pierdut la CEDO?

Vor urma alte sute, cu despagubiri pe masura. Cat despre pacaleala cu actiunile la Fondul Proporietatea, ea a fost deja desfiintata de CEDO. Legea de astazi costa probabil mai mult decat majorarea salariilor dascalilor cu 500%.

Daca tot murea PC de grija chiriasilor, de ce nu a initiat o lege care sa prevada despagubirea acestora care sa primeasca un apartament decent sau bani pentru unul. Era si just si, cu siguranta, mai ieftin pentru buget. Nu era insa bine pentru clientela politica.

In plus, nu este vorba doar despre casele in cauza. Este vorba si despre, daca nu mai ales despre, terenurile de sub ele si de langa ele care, teoretic, puteau ajunge la fostii proprietari. Ei bine, s-a rezolvat! Mafia rosie imobiliara, toti clientii politici ai PC si PSD, este la un pas de fericire. Un pas mic dar esential pentru ca este de asteptat ca ori presedintele, ori PNL, ori PD-L sa atace Legea Voiculescu la Curtea Constitutionala.

Constitutia garanteaza proprietatea si, in acelasi timp, obliga Romania sa respecte tratatele internationale, iar Conventia Europeana a drepturilor omului garanteaza, la randul ei, proprietatea.

Tocmai de aceea, daca legea va intra totusi in vigoare, ea ar putea atrage sanctiuni europene dure la adresa Romaniei careia nu-i va fi tolerat un asemenea atac tocmai la adresa uneia dintre valorile pe care este intemeiata Uniunea Europeana.

Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat sâmbătă, 20 aprilie, un proiect de lege care lansează un ultimatum către compania care deține rețeau socială TikTok. Proiectul...
#case, #nationalizate, #proprietari, #lege, #Voiculescu, #PC, #chiriasi , #alegeri
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
LEGEA RAPT specifică ,ACAPITALISMULUI ROŞU