Legea privind situatia minorilor ai caror parinti muncesc in strainatate, adoptata tacit

Marti, 30 Iunie 2009, ora 12:15
2958 citiri
Legea privind situatia minorilor ai caror parinti muncesc in strainatate, adoptata tacit

Propunerea legislativa initiata de parlamentarii PD-L care reglementeaza situatia copiilor ai caror parinti pleaca din tara pentru a munci in strainatate a trecut prin adoptare tacita de Senat, fiind depasit termenul de 29 iunie.

Potrivit propunerii legislative, cetatenii romani care au copii minori in ingrijire si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate au obligatia de a notifica Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) al primariei de la domiciliu intentia de a pleca la munca in strainatate cu 40 de zile inainte de a parasi domiciuliul stabil. Textul prevede obligativitatea nominalizarii persoanei in a carei intretinere si ingrijire raman copii.

Nerespectarea acestor prevederi se pedepseste cu amenda de la 2.500 la 10.000 de lei.

Persoana nominalizata pentru a avea grija de copil trebuie sa faca parte din familie, adica sa fie ruda de gradul IV inclusiv, iar nominalizarea se face in baza unui act intocmit in prealabil si legalizat la notariat.

In momentul solicitarii ajutorului sau, persoana nominalizata trebuie sa nu aiba in ingrijire mai mult de trei copii cu varste cuprinse intre 1-18 ani si sa fie cu cel putin 18 ani mai mare decat copilul care urmeaza a-i fi incredintat.

Serviciul Public de Asistenta Sociala, persoanele cu atributii de asistenta sociala din aparatul propriu al Consiliilor Locale din unitatea administrativ-teritoriala unde se afla copilul, precum si Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului de la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, au obligatia de a intocmi lunar rapoarte de evaluare pentru copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate si aflati in grija persoanelor nominalizate.

Daca in urma raportului se constata ca dezvoltarea minorului este pusa in pericol, atunci se anunta Directia Generala de Asistenta Generala si Protectia Copilului, copilul putand fi mutat intr-un centru de plasament.

Propunerea legislativa prevede ca primariile au obligatia de a monitoriza parintii care intentioneaza sa plece la munca in strainatate si de a organiza, prin intermediul SPAS, de doua ori pe an, campanii de informare a parintilor.

Proiectul reglementeaza si implicarea cadrelor didactice in monitorizarea situatiei copilului ai carui parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Presedintele Comisiei de munca, senatorul PD-L Cristian Radulescu, a precizat ca oricum proiectul a primit un raport favorabil, subliniind importanta acestuia. Unul dintre initiatori, senatorul PD-L Anca Boagiu, le-a multumit colegilor pentru sustinere si si-a exprimat speranta ca si colegii deputati "sa manifeste aceeasi intelegere". Guvernul a sustinut initiativa.

Camera Deputatilor este camera decizionala, iar initiatori sunt parlamentarii PD-L Anca Boagiu, Mihail Hardau, Traian Igas, Alexandru Mocanu, Marius Gerard Necula.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#adoptare tacita lege, #parinti munca strainatate, #copii parinti strainatate , #Bucuresti