Lumea, in pragul unei crize a titeiului?

Miercuri, 05 August 2009, ora 12:32
3464 citiri
Lumea, in pragul unei crize a titeiului?

Ne indreptam catre o catastrofa cauzata de o criza mondiala a titeiului, in conditiile in care majoritatea campurilor petrolifere din lume au trecut de punctul maxim al productiei, avertizeaza Fatih Birol, economist la IEA (Agentia Internationala pentru Energie).

Doctorul Birol sustine ca explozia preturilor cauzata de o crestere rapida a cererii si o stagnare sau o scadere a ofertei ar putea narui orice speranta de a depasi criza economica.

Publicul larg, dar si autoritatile par sa nu ia in seama faptul ca petrolul, de care depinde lumea moderna, este consumat intr-un ritm mai rapid decat este produs.

Productia globala va atinge un punct maxim in zece ani, mai devreme decat estimasera initial autoritatile, arata Birol intr-un interviu acordat The Independent.

Analiza a peste 800 de campuri petrolfiere din lume, care contin trei sferturi din rezervele globale de titei, a aratat ca cele mai mari campuri au ajuns deja intr-un punct maxim al productiei, iar declinul este de doua ori mai rapid decat se estima acum doi ani. Productia de petrol scade intr-un ritm de 6,7% pe an, spre deosebire de 3,7%, cat se estima in 2007.

Mai mult, tarile producatoare de petrol nu investesc indeajuns in industrie, motiv pentru care in urmatorii cinci ani am putea avea o criza a titeiului, care ar putea pune in pericol redresarea economiei dupa criza.

"Intr-o zi vom ramane fara petrol: nu azi si nici maine, insa intr-o zi se va intampla si va trebui sa renuntam la el, trebuie sa ne pregatim pentru acea zi. Cu cat incepem mai devreme cu atat mai bine, pentru ca intreg sistemul nostru social si economic se bazeaza pe petrol, pentru a schimba asta e nevoie de mult timp si de bani si problema trebuie luata in serios", spune Birol.

El estimeaza ca statele din Orientul Mijlociu, care detin in prezent 40% din piata, vor continua sa isi sporeasca influenta.

Analiza Agentiei Internationale pentru Energie privind campurile petrolifere arata ca sistemul este la rascruce, iar consumul de petrol nu este sustenabil, cererea fiind mult mai mare decat oferta.

Chiar daca cererea ar ramane stabila, ar fi nevoie de echivalentul a patru tari ca Arabia Saudita pentru a mentine productia si de sase tari similare pentru a tine pasul cu cresterea cererii pana in 2030, sustine Birol, care crede ca investitiile in descoperirea altor campuri petrolifere nu sunt suficiente.

Mai mult, ecologistii sunt ingrijorati de aceasta situatie - pe masura ca rezervele de petrol se epuizeaza, autoritatile vor exploata alternative daunatoare pentru mediu.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#criza modiala titei, #criza petrol, #rezerve petrol epuizate , #stiri economice
Comentarii
V
valentin.m
rank 1
Evreii vor COLONIZARE PLANETARA PENTRU A CONTROLA EI RESURSELE ENERGETICE PLANETARE
U
urzicuta
rank 1
A luat Patriciu petrolul Romaniei si l-a dat lui Sterling pt comision gras...