Manastirea dintre Jgheaburi - aflata in tainita pamantului (Galerie foto)

Duminica, 10 August 2008, ora 21:23
21235 citiri
Manastirea dintre Jgheaburi - aflata in tainita pamantului (Galerie foto)

Am pornit la drum intr-una din zile cu gandul a de gasi un izvor miraculos, numit Izvorul Tamaduirii. Despre acest loc nu stiam prea multe si nici nu am gasit informatii clare. Stiam vag ca se afla in Judetul Valcea si ca este intr-un loc greu accesibil in creierii muntilor, ascuns de civilizatie. Am aflat ca s-ar afla pe langa satul Valea Cheii si am purces intr-acolo.

Am pornit pe Autostrada Bucuresti - Pitesti care arata pe ambele sensuri surprinzator de bine. Apoi drumul s-a ingustat, cand am intrat pe soseaua dintre Pitesti si Ramnicu-Valcea. De aici, am cotit la stanga catre Olanesti, iar din drumul catre Olanesti, iar am carmit stanga catre Valea Cheii.

Schitul Pahomie si cele doua izvoare

Cateva femeii batrane dintr-un sat ne-au indrumat catre Schitul Pahomie, trecut si pe indicatoare. Aproape de schit se afla doua izvoare, cu hramul unor sfinti, dar niciunul nu era cel cautat. Asa incat, am decis intr-o prima faza sa merg catre acelea doua.

Pe drum, am oprit la un magazin satesc, pe ulita plina de colb si pietris, si am dat de o alta batrana care mi-a spus de o manastire aflata "La Jgheaburi", departe in munti, in zona Pausesti. Cu harta in mana, am facut cale intoarsa si am intrat dupa cateva zeci de minute in Pausesti, sat european, asfaltat.

Prin colb, tot mai sus, pe munte

De aici, drumul s-a imputinat treptat. Initial am mers pe un drum lat cu pietris, apoi am dat de un indicator pe care scria Manastirea Jgheaburi. Drumul s-a ingustat, a devenit foarte prost, dificil de parcurs cu o masina obisnuita, nu doar din cauza hartoapelor, dar si a urcusurilor si coborasurilor frecvente.

Apoi, din acest drumeag pustiu, animat arareori de cate o caruta incarcata cu fan, se arunca intr-o vagauna un altul pe care abia incape o masina. Eram pe punctul de lasa vehiculul sus pe drum, insa calatoream cu un om bolnav care nu ar fi putut face drumul pe jos. Am inaintat deci la volan cu infinite precautii si cu teama de a nu ramane definitiv blocat acolo cu masina.

Apa bauta La Jgheaburi

In sfarsit, dupa o ora de mers pe drumuri prafuite (din Pausesti), firul rutier s-a oprit intr-o poteca lata care cobora catre o vale de unde se auzea susurul unei ape. Ultima bucata de drum am parcurs-o pe jos si am descoperit izvorul mult cautat. Initial, apa care tasnea din munte fusese captata prin cateva tevi, de unde, probabil, si denumirea data de localnici: "La Jgheaburi".

Langa acest izvor, intr-o valcea aparata de munti inalti si acoperita de perdele de brazi semeti, se afla o bisericuta si casele unei manastiri de maici. O poteca pietruita, strajuita de flori, duce de la izvor la manastire. In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni.

Manastirea Jgheaburi este aproape complet rupta de lume. Se ajunge foarte greu, iar izolarea este desavarsita prin absenta electricitatii si a semnalui la telefon mobil. Practic, o data ajuns la manastire, nu mai ai unde sa inaintezi, astfel ca linistea monahala, tulburata doar de cativa credinciosi rataciti pana acolo, este deplina.

Am pornit din inima civilizatiei pe trei benzi, iar drumul s-a tot subtiat pana a ajuns ca un fir de ata. Iar la final: izvorul si manastirea. Si multa liniste spirituala in biserica intunecata, din care sfintii priveau aspru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#manastire, #Jgheaburi, #Valcea, #Izvor, #icoana, #Maica Domnului , #teatre