Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marius Oprea: Se vor micsora pensiile securistilor

Marti, 27 Mai 2008, ora 15:14
2687 citiri
Marius Oprea: Se vor micsora pensiile securistilor

Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), si-a exprimat, marti, speranta ca pensiile fostilor securisti vor fi reduse pana la nivelul minim pe economie, asa cum o prevede un proiect de lege aflat la consultari la Ministerul Muncii.

Oprea a facut acest anunt la lansarea primului volum de memorii din seria "Marturie si document", Constantin Ticu Dumitrescu, care a sarbatorit si implinirea a 80 de ani, relateaza NewsIn.

Ulterior, el a explicat ca proiectul de act normativ elaborat de institutul pe care il conduce se afla inca la consultari la Ministerul Muncii, pentru definitivarea ultimelor detalii.

Potrivit lui Oprea, reducerea pensiilor va veni ca sanctiune dupa ce, potrivit noii legi a CNSAS, o decizie a justitiei va consimti in fiecare caz in parte calitatea de ofiter de Securitate.

Presedintele IICCR a aratat ca majoritatea acestor ofiteri au ca ocupatie de baza calificari ca lacatus, sculer-matriter, dar primesc pensii foarte mari ca urmare a gradelor detinute.

"La Ministerul Muncii ni s-a spus ca proiectul se sustine. Dupa discutii cu casele de pensii, a rezultat ca pensiile acestea mari nu sunt rezultatul contributiilor la CAS, ci se datoreaza functiilor, deci nu ar fi nicio problema sa fie taiate", a aratat pesedintele IICCR, aratand ca fostii detinuti primesc o indemnizatie de doua milioane de lei vechi, in vreme ce tortionarii lor in jur de 30.

Raportul intre pensiile acestor doua categorii este, in medie, de 1 la 7 in favoarea fostilor ofiteri de Securitate, chair 1 la 10, a adaugat el.

Primul anunt despre acest proiect de lege a fost facut de Oprea in 2007, cand IICCR a anuntat ca a pregatit un proiect de lege prin care propune reducerea cuantumului pensiilor fostilor ofiteri si angajati civili ai Securitatii si ai Ministerului de Interne, dar si pensiile fostilor lucratori din penitenciare, condamnati definitiv pentru abuzurile comise in perioada comunista, la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, prin eliminarea unor sporuri speciale.

Proiectul de lege se refera la persoanele care au primit un verdict de la CNSAS sau in instanta si trebuia prezentat in Guvern in luna ianuarie, insa, dupa decizia CCR prin care legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala, IICCR a solicitat o amanare pana in luna martie.

Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, a anunţat, miercuri, că vor fi livrate pensiile, până de sărbătorile pascale. El a precizat că, în funcţie de momentul în care vor...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Marius Oprea, #pensii, #securisti, #micsorare , #Bucuresti
Comentarii
R
re: Jos totalitarismul postcomunist ! spune:
rank 1
T
Teresa
rank 1