Medicamentele false "trateaza" cu moartea mii de pacienti

Luni, 22 Septembrie 2008, ora 08:44
3406 citiri
Medicamentele false "trateaza" cu moartea mii de pacienti

In ultimul deceniu medicamentele contrafacute au devenit una din principalele cauze care provoaca imbolnavirea si moartea pacientilor.

Acestea sunt produse mai ales in China si India si exportate in toata lumea, omorand zilnic mii de oameni.

Medicamentele pot contine adesea amestecuri de creta, praf si apa murdara cu ambalaje ce imita la perfectie medicamentele autentice si le aduc falsificatorilor miliarde de dolari, informeaza Adevarul.

Tarile in care nu exista un mecanism riguros de testare a calitatii medicamentelor, si nici sanctiuni pentru contravenienti, sunt "invadate" de acest tip de medicamente.

Un cercetator rezident la American Entreprise Insitute, Roger Bate, este de parere ca traficul cu medicamente contrafacute a cunoscut o explozie in ultimii zece ani.

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 30% din medicamentele aflate la vanzare in Africa, Asia si America Latina sunt falsuri.

Estimarile arata ca in 2010, comertul cu farmaceutice false se va ridica la 75 de miliarde de dolari, inregistrand o crestere cu 90% din 2005.

Industria medicamentelor false functioneaza pe principiul imitarii produsului real si producerii unui numar mare de falsuri, care sunt apoi comercializate.

In ultimul deceniu, cel mai des au fost contrafacute medicamentele pentru disfunctii sexuale, cele impotriva anxietatii si calmantele. Mai nou, falsificatorii au inceput sa "cloneze" si medicamente menite sa trateze cancerul, SIDA si afectiunile cardiace.

Unele medicamente contrafacute sunt copii fidele ale farmaceuticelor originale, realizate cu ingrediente si in proportiile corecte si nu sunt periculoase pentru consumator.

Dar profitul este pus pe primul plan, de aceea, calitatea medicamentelor este indoielnica. Falsificatorii se concentreaza pe perfectionarea ambalajului, nu pe continut, si apoi lanseaza marfa pe piata.

Intre 60% si 80% din totalul medicamentelor contrafacute provin din China sau din India.

Unii falsificatori lucreaza pentru firme farmaceutice legitime si stau peste program pentru a subtiliza ingrediente pe care sa le vanda apoi retelelor criminale. Unii producatori comercializeaza creta pe post de aspirina sau lactoza ca Viagra, copiind ambalajul la perfectie.

Altii, mai sofisticati, adauga chiar si cantitati mici din ingredientele normale pentru ca medicamentele lor sa treaca testele chimice, pacalind autoritatile care incearca sa previna comercializarea falsurilor.

Se pare ca adproximativ un milion de oameni mor anual pentru ca se "trateaza" cu medicamente false. In 2006, Comisia Europeana a prezentat un raport potrivit caruia agentii vamali au interceptat 2,7 milioane de medicamente contrafacute la granitele UE - cu 348% mai mult decat in 2005. Deocamdata anihilarea falsificatorilor este un lucru greu de realizat. Insa autoritatile au inteles pericolul acestor actiuni si cauta solutii pentru a o combate.

Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică, 21 aprilie, alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP. PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#medicamente, #false, #India, #China, #Creta, #moarte , #sanatate