Medicii incalca drepturile pacientilor, divulgand starea lor de sanatate politistilor

Miercuri, 05 August 2009, ora 14:02
3486 citiri
Medicii incalca drepturile pacientilor, divulgand starea lor de sanatate politistilor

Desi medicii sunt obligati sa-si denunte pacientii la politie atunci cand constata ca sufera de anumite afectiuni incompatibile cu calitatea de conducator auto, acestia nu se inghesuie insa sa-i "parasca".

Pentru ca acest lucru ar insemna ca medicii sa incalce Juramantul lui Hipocrat, denuntarile nu au fost prea mari, intre 100 si 220 de cazuri, in ultimii cinci ani, informeaza Q Magazine.

"Medicul de familie, atunci cand constata ca o persoana din evidenta sa, care poseda permis de conducere, prezinta afectiuni medicale prevazute in ordinul ministerului sanatatii publice emis conform aliniatului (2), va solicita unitatii de asistenta medicala autorizate examenul de specialitate necesar.

In cazul in care unitatea de asistenta medicala autorizata a stabilit ca persoana este inapta medical pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat politiei rutiere pe raza teritoriala in care isi desfasoara activitatea", este specificat in Ordonanta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, art. 6, alin. (6).

Drep urmare, politia va suspenda de indata dreptul cetateanului de a mai conduce pe drumurile publice.

Desi la prima vedere acest lucru ar fi util pentru siguranta in trafic, acest lucru, nici macar lege nu ii poate determina pe medici sa isi tradeze pacientii.

Daca medicii nu divulga insa bolnavii posesori de permise auto, iar acestia din urma produc un accident, sunt pasibili de amenda. Aceasta reglementare este discriminatorie, fiindca se face diferenta intre persoanele sanatoase, bolnave sau mai putin bolnave.

Codul penal roman prevede ca "Divulgarea, fara drept, a unor date, de catre acela caruia i-au fost incredintate sau de care a luat stiinta in virtutea profesiei ori functiei, daca fapta este de natura a aduce prejudicii unei persoane, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#starea sanatate, #divulgare secret medic, #juramant Hipocrate medic , #frauda