Medvedev propune crearea unui nou sistem economic mondial

Marti, 08 Iulie 2008, ora 11:47
1802 citiri
Medvedev propune crearea unui nou sistem economic mondial

Presedintele rus Dmitri Medvedev a indemnat marti, la summitul G8, la o reforma a sistemului economic si financiar international prin crearea de noi institutii, si la incheierea unor "noi acorduri internationale" in domeniul energiei.

"Va trebui sa reflectam la arhitectura viitoare a relatiilor economice internationale. Nimeni nu este satisfacut de ceea ce exista in prezent", a declarat el.

"Un nou sistem presupune infiintarea de noi institutii sau ajustarea institutiilor existente in prezent", a adaugat Medvedev, care critica in mod regulat ponderea prea mare a Statelor Unite si a economiei americane in sistemul actual.

"Un dolar slab si un euro puternic nu reprezinta o bucurie pentru partenerii nostri", a adaugat el.

Noul presedinte rus a pledat si pentru un rol mai important al rublei, din care Rusia ar vrea sa faca o moneda de rezerva valutara.

In ceea ce priveste energia, Medvedev a cerut o corelare mai buna intre "interesele consumatorilor, cele ale producatorilor si cele ale tarilor de tranzit".

"Poate ca este momentul sa ne gandim si la noi acorduri internationale", a adaugat el, subliniind ca textele actuale, "cum este Carta (europeana - n.r.) a Energiei nu functioneaza suficient sau deloc".

Tot marti, presedintele rus le-a propus liderilor G8 sa convoace un "summit cerealier" pentru a studia mijloacele de a controla cresterea preturilor la produsele agricole si alimentare.

"Este nevoie sa cream un nou format in cadrul G8, prin intalnirea ministrilor agriculturii si printr-un 'summit cerealier'", a declarat el, in marja summitului G8 de la Toyako, Japonia. Presedintele rus a dat asigurari ca propunerea sa a primit sustinere din partea omologilor sai.

"Vom discuta (la summitul cerealier - n.red.) politica preturilor si stabilizarea lor", a adaugat seful statului rus, care a participat la primul sau summit G8 de la investirea sa in functie, in luna mai.

In prezent, in cadrul G8 exista reuniuni regulate ale ministrilor de externe, de finante, ai justitiei si ai mediului.

Scumpirea produselor alimentare reprezinta unul dintre principalele subiecte de discutie de la summitul G8, care se desfasoara de luni pana miercuri.

Liderii celor mai industrializate tari din lume s-au declarat ingrijorati de presiunile inflationiste legate de cresterea preturilor materiilor prime, "in special petrolului si hranei", ceea ce "reprezinta un pericol serios pentru stabilitatea cresterii economice mondiale" si ii ameninta pe cei saraci, potrivit unei declaratii comune, data publicitatii marti.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#Rusia, #mondial, #sistem, #lideri, #Dmitri Medvedev, #G8, #economic , #stiri externe