Michael Jackson - o viata marcata de controverse si recorduri greu de egalat (Video)

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 08:13
6745 citiri
Michael Jackson - o viata marcata de controverse si recorduri greu de egalat (Video)
www.lastampa.it

Cantaretul Michael Jackson, care a murit joi la varsta de 50 de ani, a avut o viata si o cariera marcate de o multitudine de evenimente, care i-au adus titulatura de "regele popului", dar au facut din el, in acelasi timp, o figura controversata, cu o viata particulara presarata de scandaluri.

AFP prezinta datele ce au definit viata lui Michael Jackson:

- 29 august 1958: se naste la Gary, in statul Indiana, din nordul SUA

- 1962-1964: Joe Jackson, tatal, impreuna cu cei cinci baieti ai sai - Jackie, Jermaine, Tito, Marlon si Michael - lanseaza Jackson's Five.

- 1969: primul hit, la 11 ani, cu Jackson Five's -"I want you back". Contract cu Motown, celebra firma din Detroit.

- 1970: se lanseaza in cariera solo, in paralel cu cea alaturi de Jackson Five's.

- 1979: scoate albumul "Off The Wall", produs de Quincy Jones, si are 11 milioane de exemplare vandute.

- 1982: albumul "Thriller" se vinde in peste 41 de milioane de exemplare si face din el una dintre cele mai mari vedete pop din anii '80.

- 1984: cantaretul si dansatorul se arde la fata in timpul turnarii unui clip publicitar pentru Pepsi.

- 1985: cumpara pentru 47,5 milioane de dolari societatea ATV Music Company care detine drepturile pentru cantecele lui John Lennon si Paul McCartney.

-1987: albumul "Bad" se vinde in peste 20 de milioane de exemplare.

- 1988: publica autobiografia "Moonwalk".

- 1990: este vazut pentru prima data purtand o masca chirurgicala in public.

- 1991: albumul "Dangerous", 21 de milioane de exemplare vandute.

- 1993: primul proces in care este acuzat ca a sedus si abuzat un baiat in varsta de 13 ani. Are prima interventie televizata din ultimii 14 ani in care dezminte ca doarme intr-o camera cu oxigen si afirma ca depigmentarea pielii sale este cauzata de o boala, vitiligo, ce provoaca decolorari cutanate.

- 1994: se suspenda urmarirea penala pentru atentat la pudoare dupa un acord cu reclamantii si plata a peste 20 de milioane de dolari. Se casatoreste cu Lisa Marie Presley, fiica in varsta de 26 de ani a regelui rock, Elvis.

- 1996: divorteaza. Se casatoreste a doua oara cu Deborah Rowe, infirmiera in varsta de 37 de ani a dermatologului sau.

- 1997: sotia sa da nastere primului lor fiu, Prince Michael Jr.

- 1998: se naste fiica sa, Paris Michael Katherine.

- 1999: divorteaza din nou. Michael Jackson obtine custodia copiilor.

- 2001: albumul "Invincible" se vinde in 2,1 milioane de exemplare.

- 2002: se naste al treilea copil al sau, Prince Michael II, cu o mama surogat necunoscuta. Michael isi face copilul celebru tinindu-l in gol, sub ochii presei, de la inaltimea ferestrei unui hotel din Berlin. Creeaza astfel o aprinsa polemica.

- 2003: difuzarea, in februarie, a documentarului "Living with Michael Jackson" (Traind cu Michael Jackson) in care starul declara ca nu are nicio problema in a dormi cu copiii sai. In film apare un baietel in varsta de 13 ani, care va intenta o actiune in justitie contra starului, povestind cum adesea a petrecut noaptea impreuna cu fratele sau in camera lui Michael.

La 18 noiembrie, dupa trei luni de ancheta, politia intreprinde o vasta perchezitie la Neverland, ranch-ul starului. La 20 noiembrie, Jackson se preda politiei si este arestat. Petrece ceva mai mult de o ora in detentie, apoi este eliberat pe cautiune. La 18 decembrie, este pus sub acuzare oficial pentru agresiune sexuala.

- 2004: la 16 ianuarie, Jackson pledeaza nevinovat in prima sa aparitie in fata justitiei, transformata intr-un mare spectacol mediatic.

- 2005: procesul incepe la 31 ianuarie. In iunie, este achitat.

Paraseste California pentru a locui, intre altele, in Bahrain, in Golf, apoi in Europa si Las Vegas.

-2006: la 16 noiembrie urma pe scena la Londra pentru prima oara dupa noua ani cu ocazia World Music Awards. Pleaca in huiduielile multimii, dupa ce nu a putut canta decat cateva versuri din "We Are The World"

- 2009: se reinstaleaza in California, in ianuarie.La 5 martie anunta la Londra o serie de concerte pentru luna iulie, in capitala Marii Britanii, confirmandu-si marea intoarcere pe scena.

Recorduri greu de egalat

Muzician, compozitor si coregraf desavarsit, Michael Jackson a avut o cariera impresionanta, care a "explodat" in anii '80, si o viata plina de controverse, la sfarsitul careia, pe 25 iunie, lasa in urma recorduri aproape imposibil de egalat si renumele de rege al muzicii pop.

Nascut pe 29 august 1958 in Gary, Indiana, artistul si-a inceput cariera inca din copilarie, cand tatal sau a fondat, la sfarsitul anilor '60, grupul Jackson 5, din care mai faceau parte Jackie, Tito, Jermaine si Marlon, patru frati mai mari ai lui Michael. Succesul muzical era umbrit, in viata privata, de abuzurile comise de tatal sau asupra lui, pe care le-a amintit, dupa 1990, in doua interviuri acordate presei americane.

Primul lui album solo, "Got To Be There", a aparut in 1972 la Motown Records si s-a vandut in peste un milion de exemplare. Cel mai important succes al carierei sale si, implicit, titulatura de rege al muzicii pop i-au fost aduse, insa, zece ani mai tarziu de discul "Thriller", produs de Sony Music si vandut in peste 50 de milioane de copii, record mondial absolut.

"Thriller" include piese de legenda in istoria muzicii, precum "Beat It", "Billy Jean", "Human Nature" si "The Girl Is Mine", cantata in duet cu Paul McCartney. Albumul a fost lider in topul Bilboard timp de 37 de saptamani, iar in 1983 Michael Jackson a castigat nu mai putin de opt premii Grammy, o alta cifra record in istoria muzicii.

Videoclipurile pieselor de pe album, in special cel al melodiei care a dat titlul discului, au revolutionat industria promovarii muzicii prin produse vizuale, in primul rand datorita coregrafiei, considerata un adevarat miracol in acei ani.

Succesul albumului "Thriller" s-a transmis si urmatorului disc al lui Michael Jackson, "Bad", care a fost lansat in 1987 si s-a vandut in peste 25 de milioane de exemplare. Noul album i-a adus artistului si un nou record, acela de a avea cinci hit-uri consecutive pe locul I in topul Bilboard.

Printre cele mai cunoscute piese de pe acest disc se numara "I Just Can't Stop Loving You", "The Way You Make Me Feel", "Man In The Mirror", "Smooth Criminal" si "Dirty Diana", toate devenite embleme ale muzicii pop, la fel ca si melodiile de pe "Thriller". Odata cu "Bad", fanii au remarcat, nu fara mirare, prima schimbare importanta de look a artistului, care isi albise tenul, renuntand la masliniul natural.

Anul 1991 a adus un nou album, "Dangerous", care s-a vandut, si el, ca paine calda in toata lumea si a reconfirmat, prin videoclipurile sale, prototipul de artist complet al lui Jackson.

Interviu cu audienta de peste 100 de milioane de telespectatori

In 1993, regele muzicii pop a stabilit un nou record, de aceasta data in afara scenei: interviul acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, transmis in direct de la resedinta artistului din California, a atras o audienta de 100 de milioane de telespectatori si o noua certitudine: dupa Elvis Presley si The Beatles, Michael Jackson avea "monopolul" popularitatii mondiale.

La jumatatea anilor '90, cariera lui Michael Jackson trecea in plan secund, in favoarea subiectelor fierbinti din viata privata. Dupa un mariaj de nici doi ani cu fata lui Elvis Presley, Lisa Marie, artistul s-a casatorit, la sfarsitul anului 1996, cu anonima Debbie Rowe, asistenta dermatologului sau.

Mariajul cu Rowe i-a implinit visul de a deveni tata, prin inseminarea artificiala a partenerei, insa statutul de sot nu a durat decat pana in 1999. Cele doua casnicii au fost precedate de primul scandal in care Jackson a fost acuzat ca a molestat sexual un baiat de 13 ani, cunoscut ca simplu prieten al artistului. In 2003, Michael Jackson s-a confruntat cu o acuzatie similara, venita chiar in ziua lansarii albumului "Number Ones". Problemele cu justitia nu i-au patat insa cazierul.

Declinul financiar

Sfarsitul anilor '90 l-a scos pe Michael Jackson din prim-planul muzicii mondiale si au deschis drumul declinului si din punct de vedere financiar. Relevant este exemplul furnizat de publicatia Female First, care relata ca, din pricina datoriilor, artistul a fost obligat sa vanda ferma Neverland, celebra sa resedinta din California.

Cu datorii de peste 24 de milioane de dolari, regele muzicii pop era, in 2008, pe punctul de a ramane si fara jumatate din catalogul Beatles, pe care il castigase la licitatie, in 1985, contra sumei de 47,5 milioane de dolari. La astea s-a adaugat, tot anul trecut, un nou scandal, iscat dupa ce artistul a fost dat in judecata de fiul regelui din Bahrain, care l-a acuzat ca l-ar fi escrocat cu peste sapte milioane de dolari, prin nerespectarea angajamentului de a realiza doua albume, o autobiografie si un concert.

In cele din urma, impacarea cu fiul regelui din Bahrain a adus si impacarea omului Michael Jackson cu artistul care, odinioara, "zguduia" topurile. Hotarata sa revina, anul acesta, pe scena, intr-o serie de concerte programate, din 13 iulie, la Londra, vedeta a inceput sa repete noi miscari de dans, care sa aminteasca de coregrafiile exceptionale de altadata. In acelasi timp, insa, concertele urmau sa reprezinte si retragerea oficiala a lui Jackson din showbiz, o retragere la care, potrivit estimarilor, urmau sa fie martori peste un milion de spectatori.

Retragerea regelui a venit, din pacate, inainte ca acesta sa paseasca pe scena pentru a spune adio. Pe 25 iunie, Michael Jackson a incetat din viata la Los Angeles, in urma unui stop cardiac. "Nu te opri pana nu obtii destul" ("Don't Stop 'Til You Get Enough") este titlul primului hit din cariera solo a regelui muzicii pop. La trei decenii dupa lansarea piesei, regele moare, insa alaiul milioanelor de fani de la "curtea" sa il va tine, cu siguranta, in viata, dupa ce a primit enorm de la el.

Ciudateniile din viata lui Michael Jackson

O camera de oxigen, un cimpanzeu domestic, o ferma ca-n povesti si numeroase operatii estetice sunt numai cateva dintre ciudateniile lui Michael Jackson, care i-au atras porecla de "Wacko Jacko", transmite AFP.

Simbol al deschiderii posturilor "albe" de televiziune, precum MTV, fata de muzica interpretilor de culoare, Michael Jackson era in anii '80 o vedeta "sanatoasa", cu un zambet larg, capabil de performante scenice uimitoare. El se inscria in linia vedetelor de culoare promovate de casa de discuri Motown, din Detroit.

Insa, in timp ce Jackson-mania cucerea lumea intreaga, iar melodia "Billie Jean" era fredonata de la Tokyo pana la Paris, fizicul cantaretului s-a transformat treptat: pielea i-a devenit din ce in ce mai alba, iar nasul tot mai acvilin.

Michael Jackson a negat insa ca a recurs la chirurgie estetica, in afara de doua operatii de rinoplastie, si a explicat albirea pielii printr-o boala, vitiligo. Dupa aceea, el nu a mai iesit in soare fara o umbrela si a purtat adeseori o masca pe nas si gura. Cei care s-au apropiat de cantaret au remarcat un machiaj gros.

Obsesiile sale pentru igiena i-au atras porecla de "extraterestru", iar unii spuneau ca doarme intr-o camera de oxigen.

Jackson a transformat o ferma din California, resedinta sa, intr-un parc de distractii pe care l-a numit Neverland, un omagiu adus idolului sau Peter Pan, copilul care nu vrea sa creasca. O alta ciudatenie, superstarul si-a luat ca animal de companie un cimpanzeu numit "Bubbles".

In 1993 insa, aceasta imagine de excentrism cuminte a disparut odata cu plangerea depusa de un adolescent in varsta de 13 ani care il acuza pe Jackson de abuz sexual, relansand astfel zvonurile cu privire la zilele petrecute de copii la Neverland.

Procesul a adus in atentia publica detalii despre Neverland si amenajarea sa. Spre exemplu, s-a aflat ca la resedinta lui Jackson se afla armuri medievale si statui ale unor super eroi, iar in biblioteca sa se afla Bilbia, dar si romane clasice din literatura franceza.

"Michael Jackson este exemplul perfect al persoanei distruse de nivelul de glorie pe care l-a atins", explica in 2008 Robert Thompson, profesor de media audovizuale la Universitatea din Syracuse, New York.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Michael Jackson murit, #Michael Jackson mort, #viata recorduri Jackson , #stiri mondene