Micsorarea salariilor sefilor agentiilor guvernamentale, o pacaleala electorala?

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 19:23
4103 citiri
Micsorarea salariilor sefilor agentiilor guvernamentale, o pacaleala electorala?

Scandal mare in jurul veniturilor sefilor de agentii guvernamentale. Presa a explodat, politicienii au atacat care mai de care Guvernul pentru a da bine in fata electoratului, si toate acestea in timp ce angajatii de rand se lupta pentru cateva sute de lei in plus la salariu.

Insa Guvernul nu sta nepasator, ci vine si le taie din salarii sefilor de agentii, pana cand acestea nu vor depasi nici macar cu un leu salariul unui secretar de stat.

Ce inseamna asta? Mai nimic, avand in vedere ca nu salariile propriu-zise, ci numeroasele prime si sporuri urcau lefurile acestor privilegiati din sectorul public la mii de euro.

Totusi, avand in vedere ca salariul unui secretar de stat se invarte in jurul sumei de 3.000 - 3.500 de lei, iar al unui sef de la ANC, spre exemplu, in jurul sumei de 6.000 - 7.000 de lei, rezulta ca salariile sefilor de agentii si autoritati vor fi aproape injumatatite.

Dar nu trebuie sa ne ingrijoram pentru ca vin din urma cu putere zecile de sporuri, prime si indemnizatii, care probabil vor fi majorate pentru a compensa pierderile suferite.

Romanii care merg la vot sunt, insa, lasati sa creada ca "li s-a facut dreptate" si ca acum si cei care conduc agentiile statului se vor confrunta cu aceleasi probleme cu care se confrunta si ei.

Tariceanu, responsabil pentru salariile nerusinate

La numai o zi dupa ce ziarele au scris despre o posibila alianta PNL-PD-L, vicepresedintele democrat liberalilor, Theodor Stolojan, l-a atacat dur pe primul ministru liberal Calin Popescu Tariceanu, care nu se ocupa de controlul modului in care agentiile nationale aflate in subordine isi stabilesc salariul.

"Avem in fata un caz clar de iresponsabilitate din partea celor de la guvernare. Acesta puzderie de institutii se afla in subordinea primului ministru si a Parlamentului care ar trebuie sa exercite control asupra lor. Nu mai vorbesc de conflictul de interese intre membrii consiliului de administarie in momentul in care venitul se stabileste in functie de venitul celui care conduce agentia", a declarat Stolojan.

Din punctul sau de vedere, nivelul salariilor sefilor de agentii arata pierderea controlului asupra autoritatilor statului petrecuta in timpul guvernarii Tariceanu.

"Justitia isi stabileste singura salariile, Parlamentul isi stabileste singur venitul, cand de fapt aici ar trebui sa fie o constrangere majora a caracteristicilor ecomomice. Iar Tariceanu isi recompenseaza clientela politica pe bani publici", a conchis Stolojan.

ANC, plina de sefi cu salarii de mii de euro

O treime dintre angajatii propaspat reorganizatei Agentii Nationale de Comunicatii detin functii de conducere, salariul pentru un astfel de post putand sa depaseasca suma de 4.000 de euro, informa Realitatea Tv.

Baza de calcul de la care se porneste este 394 lei, suma la care se aplica un coeficient de multiplicare de pana la 17,5. Rezulta astfel un salariu de baza de 6.895 lei.

De aici incep sporurile: 8% indice de actualizare, 50% indemnizatie de conducere, aproximativ 15% pentru vechime in munca, 15% spor de confidentialitate, 15% spor de tehnicitate si alti 15% spor de fidelitate.

Se ajunge astfel la o suma de 15.633 lei pe luna, fara a mai lua in calcul orele suplimentare pentru care angajatii sunt platiti cu 150% din salariu.

Salarii de lux pentru sefii ANRE si ANA

Sefii Autoritatii Nationale de reglementare in domeniul energiei si presedintele Agentiei Nationale Antidrog completeaza tagma bugetarilor cu salarii de lux de zeci de mii de euro, din Romania.

Jurnalistii de la Gardianul au dezvaluit ca sefii din ANRE castiga peste 50.000 de euro lunar, informatie negata vehement in cadrul unei emisiuni Tv de unul dintre reprezentantii agentiei.

Astfel ca institutia care stabileste pretul gazelor sau al curentului electric are un fond de salarizarede zece milioane de euro pentru 230 de angajati, unul dintre cele mai mari din tara.

Un alt bugetar cu castiguri de invidiat este Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog. Acesta castiga peste 23.000 de lei pe luna.

Bugetul Agentiei Antidrog a fost pe anul trecut de 5 milioane de euro. Asta in conditiile in care consumul de droguri a crescut alarmant iar angajatii Agentiei au petrecut 500 de zile in strainatate.

Vor scadea deci veniturile acestor sefi? Salariile da, veniturile foarte putin. Insa ce e cert este ca, asa cum controversatele majorari salariale miroseau puternic a campanie electorala, asa si aceste presupuse micsorari incearca sa-i faca pe romani sa voteze in continuare cu entuziasm.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Calin Popescu Tariceanu, #guvern, #micsorari, #salarii, #sefi, #agentii guvernamentale , #guvern Tariceanu