Minciuni care te pot costa locul de munca

Joi, 20 August 2009, ora 13:36
8465 citiri
Minciuni care te pot costa locul de munca

O viata de angajat sau doar cativa ani petrecuti in campul muncii te pot face sa crezi ca ai destula experienta ca si salariat si ca orice sef se afla la degetul tau mic.

Cu alte cuvinte, il poti juca asa cum vrei, macar atunci cand vrei sa-ti iei un liber pe motiv de boala, de altfel inexistenta.

Din pacate pentru angajati, indiferent de "vechimea" lor pe aceasta pozitie, nici sefii nu s-au nascut ieri. Subalternii uita adesea ca sefii lor nu s-au nascut in acele functii, si ca, poate, au avut la randul lor superiori, pe care au incercat uneori sa-i traga pe sfoara.

Shine.yahoo.com citeaza un manager de peste ocean, Lisa F., care spune exact ceea ce niciun angajat n-ar vrea sa auda vreodata: "Stiu cand o femeie minte ca a fost bolnava doar uitandu-ma la mainile si picioarele ei". Le tradeaza unghiile proaspat date cu oja.

"Nu va puteti imagina cate femei se intorc dupa o zi in care si-au luat liber pe motiv de boala cu manichiura si pedichiura proaspat facute", declara managerul.

Zilnic, mii, zeci de mii de oameni mint si se "fofileaza" pentru a scapa de ziua de munca, nerealizand ca exista si repercursiuni pentru faptele lor. Consecintele pot sa nu fie intotdeauna atat de severe precum incetarea contractului de munca, dar pot consta in reducerea sau chiar taiarea bonusurilor, o pata permanenta pe dosarul fanului lui Pinochio, sau un raport anual nu tocmai favorabil.

Asta, ca sa nu mai vorbim despre reputatia "castigata" atat printre sefi, cat si printre colegi. Din pacate, e greu de scapat de stigmatul dobandit, iar acesta poate fi lesne transmis si urmatorului loc de munca daca viitorul angajator sau personalul de la Resurse Umane va suna sa ceara referinte.

Asa ca, cel mai corect este sa respecti cateva reguli de baza. Pentru ca lumea e mica, iar anii pe care ii vei petrece in campul muncii sunt destui.

Sa te dai bolnav atunci cand nu esti

E cea mai des intalnita greseala, iar cei care se incapataneaza sa o faca abordeaza lucrurile in cel mai nefericit mod. Daca tot vrei sa-ti iei o zi libera, pe motiv de boala, desi pocnesti de sanatate, macar fii destept.

A cata zi de luni sau de vineri este in care "suferi"? Toata lumea va intelege ca nu vrei decat un weekend prelungit. Ori ti se pare mai potrivita pentru "boala" ziua de dinainte de concediu sau de weekendul ce precede concediul?

Mai bine fii sincer cu seful tau, spune-i ca nu ai vrea sa vii si cere ca ziua sa fie scazuta din concediu. Fa si o cerere in acest sens, macar cand te intorci. E mai cinstit asa si s-ar putea sa ai si noroc daca il prinzi in toane bune.

Daca stii ca nu ai sorti de izbanda, incearca sa iti programezi "boala" pentru o zi din interiorul saptamanii, marti sau miercuri, cand minciuna nu va fi atat de vizibila.

Falsa urgenta

Plecand in tromba de la munca, pentru urgente inexistente legate de familie sau pe false motive medicale este un gest mai mult decat necugetat. Uiti ca viata intotdeauna bate filmul si cele mai neobisnuite si improbabile coincidente din carti sau filme nu sunt decat bucati de realitate.

Nu ti-a povestit niciodata vreo prietena cum a plecat de la serviciu gratie unui fals pretext, eventual grav, fiind zarita ulterior la coafor, gatindu-se pentru intalnirea cea mare cu tipul despre care oricum povestise entuziasmata cu o zi inainte tuturor colegilor?

E de ajuns un singur coleg cu ochi buni pentru a-ti pierde credibilitatea, mai ales daca ai adus in discutie, pentru cele cateva ore libere, probleme medicale sau de familie.

Aratatul cu degetul pe nedrept

A da vina pe cineva atunci cand stii bine ca greseala iti apartine poate duce la un razboi de proportii la locul de munca. Chiar daca iti iei cea mai inocenta fata cu putinta, n-ai cum sa scapi. E dinte pentru dinte.

Singurul mod de a-ti pastra integritatea si aliatii, pentru ca ai nevoie si de asa ceva, este sa joci corect si sa-ti asumi eventualele erori pe care, inevitabil, le vei face.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#greseli job pierdut, #loc munca pericol, #erori loc munca, #greseli serviciu , #angajatori