Ministerele vor fi monocolore, ministrul Justitiei va fi ales de Basescu

Duminica, 14 Decembrie 2008, ora 15:25
3820 citiri
Ministerele vor fi monocolore, ministrul Justitiei va fi ales de Basescu

Liderii PD-L si PSD au convenit ca ministerele sa fie monocolore, partidele care vor desemna ministrii sa aiba si secretarii de stat in aceeasi institutie, iar la nivel local, partidul care detine presedintia Consiliului Judetean sa aiba si prefectul, au declarat pentru NewsIn surse din PD-L si PSD.

Cele doua partide politice vor urma sa isi imparta in mod egal posturile in adiministratia centrala si locala, iar, in judetele in care niciunul dintre cele doua partide nu detine presedintia Consiliului Judetean, sa stabileasca prin negocieri ce partid va prelua conducerea prefecturii.

O alta decizie importanta luata de cele doua partide politice este ca Ministerul Justitiei sa nu intre in discutie la negocieri, urmand sa fie desemnat de catre presedintele Traian Basescu un ministru independent, au declarat surse PD-L, confirmate de PSD.

De altfel, liderul democrat-liberal Emil Boc a afirmat sambata seara ca cele doua formatiuni au stabilit ca "aspectul legat de independenta justitiei este o conditie primordiala si fundamentala a acestui pact si ea se regaseste intr-un punct explicit al protocolului: independenta justitiei si neimplicarea politicului in actul de justitie".

Printre principiile convenite de PD-L si PSD se numara si desemnarea in functiile de ministru a unor persoane tinere, care sa inlocuiasca vechea garda de demnitari prezenti de-a lungul timpului in Guvern.

Din partea PSD, exemplele care au fost date, ca reprezentand profilul unui potential ministru, au fost Titus Corlatean, dar si Cristian Diaconescu, in vreme ce PD-L a exemplificat cu Roberta Anastase si Monica Iacob Ridzi, dar si Sever Voinescu.

Sursele citate sustin ca, pana in prezent, nu s-au convenit nici structura Guvernului, adica numarul exact al ministerelor, nici numele viitorilor ministri.

De principiu, cele doua formatiuni au convenit, potrivit surselor citate, ca MIRA sa se separe in doua entitati, la fel si separarea Ministerului Finantelor de cel al Economiei.

In ceea ce priveste MIRA, surse PD-L declara ca democrat-liberalii opteaza pentru un Minister al Internelor, de sine statator, in timp ce Administratia ar urma sa fie inclusa intr-o viitoare structura care va cuprinde si actualul Minister al dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.

De partea cealalta, surse din PSD sustin ca social-democratii ar dori ca atat Internele, cat si Administratia sa fie institutii de sine statatoare.

Tinand cont de faptul ca PD-L a sustinut ca doreste sa-si respecte promisiunea facuta UDMR, de a fi cooptata la guvernare, PSD si PD-L au convenit de principiu ca Uniunea sa primesca posturi de secretari de stat in ministerele PD-L, dar si pozitii in administratia locala, dublate si de descentralizarea resurselor financiare.

Potrivit surselor citate, PD-L si PSD urmeaza sa inceapa efectiv negocierile privind structura Guvernului si impartirea portofoliilor imediat dupa semnarea protocolului de colaborare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#protocol PSD PDL, #formarea noului Guvern, #ministere monocolore , #prefecti