Ministerul Muncii a anulat conflictul de interese deschis la combinatul ArcelorMittal Galati

Miercuri, 26 Martie 2008, ora 17:48
1819 citiri
Ministerul Muncii a anulat conflictul de interese deschis la combinatul ArcelorMittal Galati

Ministerul Muncii a revocat inregistrarea conflictului de interese deschis, luna trecuta, de sindicatele din ArcelorMittal Galati, in urma unei plangeri a companiei siderurgice, ministerul apreciind ca partile nu s-au aflat intr-o negociere salariala obligatorie, ci intr-una voluntara, informeaza NewsIn.

"Inregistrarea conflictului de interese a fost revocata de Ministerul Muncii, astfel ca acest conflict nu mai are obiect si, deci, nu mai exista", a anuntat, miercuri, directorul Directiei Judetene de Munca de la Galati, Olimpia Ralea.

Secretarul de stat Denisa Oana Patrascu a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca aceasta decizie a fost luata de minister in urma unei plangeri prealabile depuse de conducerea companiei siderurgice si a explicat motivul pentru care a fost luata aceasta hotarare.

"Contractul colectiv de munca al combinatului ArcelorMittal Galati, negociat in 2007 si cu aplicabilitate de 12 luni, expira in iunie 2008, iar negocierile pentru urmatoarele 12 luni pot incepe cu o luna sau doua inainte, adica de la 1 mai. Atunci ne vom afla in conditiile unei negocieri obligatorii. Acum, insa, ne aflam in conditiile unei negocieri voluntare, fapt care impiedica declansarea conflictului de interese", a explicat secretarul de stat Denisa Oana Patrascu.

Potrivit directorului Directiei Judetene de Munca, sindicatele din combinatul galatean au acum o singura varianta: aceea de a ataca in instanta decizia Ministerului Muncii.

Sindicalistii se arata, insa, mult mai vehementi.

Vicepresedintele Solidaritatea, Ilinca Diaconu, a declarat, miercuri, ca sindicatul intentioneaza sa depuna plangeri penale impotriva ministrului Paul Pacuraru si a secretarului de stat Denisa Patrascu, semnatarul documentului.

"Vom face plangeri penale impotriva ministrului Paul Pacuraru si a secretarului de stat Denisa Oana Patrascu pentru abuz in serviciu si pentru nerespectarea drepturilor salariatilor", a declarat Ilinca Diaconu.

Viceliderul Solidaritatea a apreciat ca actul administrativ eliberat de minister "nu are valoare juridica" si "este ilegal, incorect si criminal". In plus, Diaconu l-a numit pe ministrul Muncii, Paul Pacuraru, "un dusman al salariatilor din intreaga tara" si a amenintat ca siderurgistii galateni vor protesta "la usa lui".

Sindicatele si administratia combinatului ArcelorMittal Galati au inceput, in decembrie 2007, negocierile asupra contractului colectiv de munca aplicabil in 2008.

La discutii au participat patru mari forte sindicale: Solidaritatea, Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere (de la Cai Ferate Uzinale), Uniunea Sindicatelor Independente "Forum" (a personalului TESA) si Federatia Sindicala a Sderurgistilor-Metarom, reprezentata de opt sindicate uzinale.

In cursul celor 60 de zile alocate de lege tratativelor de acest gen, liderii sindicali si oficalii administratiei nu au ajuns, insa, la un acord privind cresterile salariale aplicabile in acest an muncitorilor din combinat.

Sindicatul Solidaritatea solicita majorarea fondului de salarii al companiei cu 25% si cresterea salariului fiecarui angajat cu 275 de lei, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.

Celelalte organizatii sindicale solicita cresterea salariilor cu 150 de lei. In schimb, patronatul ofera o crestere salariala de 9,5%, dar nu mai putin de 90 de lei pentru fiecare muncitor.

In aceste conditii, sindicatele au deschis conflictul de interese si, pentru a spori presiunea pe patronat, au pichetat intrarile pe platforma siderurgica si au sustinut un miting de protest in fata portii principale a combinatului.

Intre timp, administratia a deschis doua procese: unul prin ordonanta presedintiala, in care a cerut instantei sa suspende conflictul de interese deschis in unitate, si altul pe fond, in care a solicitat instantei sa declare ilegal acest conflict.

La cererea sindicatelor, Tribunalul Galati a trimis la Curtea Constitutionala ambele dosare.

In declaratiile de pana acum, liderii Solidaritatea au anuntat ca asteapta sa stranga 10.000 de semnaturi de la salariatii companiei inainte a incepe greva, pentru a fi siguri de sustinerea muncitorilor. Pana acum, Solidaritatea a strans pana la 6.500 de semnaturi, ceea ce reprezinta aproape jumatate din numarul total de salariati - 13.700.

De asemenea, liderii Solidaritatea au anuntat ca vor organiza o adunare generala in fata portii principale a combinatului luni dupa-amiaza, cand se vor consulta cu membrii de sindicat pentru a hotari data de declansare a grevei.

In functie de aceasta, liderii sindicali vor intensifica eforturile de strangere de semnaturi prin uzinele de pe platforma siderurgica.

In prezent, salariul minim in combinatul ArcelorMittal Galati este de 610 lei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari.

In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#sindicalistii, #ministerul muncii, #greve, #arcelormittal galati , #Ministerul Finantelor Publice