Modificarea Constitutiei va agita apele politice in anul 2009

Duminica, 04 Ianuarie 2009, ora 16:32
2900 citiri
Modificarea Constitutiei va agita apele politice in anul 2009

Modificarea Constitutiei va declansa o noua dezbatere, in cursul anului 2009, dupa ce Administratia Prezidentiala va face public raportul Comisiei de analiza a regimului politic si constitutional, partidele din coalitia guvernamentala, PSD si PD-L, avand opinii diferite asupra schimbarilor necesare.

Raportul Comisiei prezidentiale ar trebui sa fie dat publicitatii in perioada imediat urmatoare, potrivit declaratiilor facute chiar de seful statului, informeaza NewsIn.

Basescu considera ca presedintele trebuie sa aiba "parghii de deblocare a crizelor" cum ar fi dizolvarea Parlamentului sau dizolvarea Guvernului. Traian Basescu sustine ca este nevoie de un mecanism pe care presedintele tarii sa-l poata folosi pentru deblocarea crizelor: "ori sa dizolve Parlamentul ori sa dizolve Guvernul: Una din doua, nu trebuie mai mult".

Presedintele spune ca documentul Comisiei prezidentiale ofera nu una, ci mai multe solutii pentru situatiile neclare din textul actual al Constitutiei si ca principiul de la care a plecat analiza, la cererea sa, este ca Romania sa nu devina republica prezidentiala.

In schimb PD-L vrea Parlament unicameral si dizolvarea acestuia cand pierde in disputa cu presedintele Democrat-liberalii nu au spus clar insa ce fel de republica ar sustine, trecand in revista toate cele trei variante - regimul politic parlamentar, regimul politic prezidential sau regimul semiprezidential consolidat - si promitand o larga dezbatere publica, dar au sustinut constant ca primul-ministru, care nu este ales direct de popor, are puteri sporite, spre deosebire de presedinte.

"Parlamentul ar putea fi dizolvat pe modelul austriac atunci cand pierde intr-o situatie de confruntare cu presedintele, cum a fost suspendarea presedintelui. Adica atunci cand presedintele trece testul referendumului, Parlamentul este dizolvat si au loc alegeri anticipate", se spune in programul PD-L.

PSD vrea "refacerea echilibrului" intre puterile statului

PSD este destul de discret in ceea ce priveste intentiile de modificare a Constitutiei, a modului in care vor fi asezate, in plan constitutional, raporturile dintre institutiile statului. PSD vorbeste la modul general despre "nevoia de refacere a echilibrului intre principalele Puteri ale statului". Si, a mai apucat sa promita PSD, "in al treilea an al unei guvernari social-democrate" va organiza un referendum pentru "o noua Constitutie".

Liberalii - intre republica parlamentara si monarhie constitutionala

Liberalii sunt consecventi in sustinerea ideii republicii parlamentare, cu un presedinte cu puteri reduse, mai mult simbolice. A doua varianta luata in calcul, ar fi cea a monarhiei constitutionale. Pentru sustinerea propunerilor, liberalii invoca modele europene "autentice".

Liberalii sustin, de asemenea, pastrarea actualei structuri a Parlamentului, cu doua Camere - Senat si Camera Deputatilor.

Dezbaterea privind modificarea Constitutiei, care va debuta odata cu prezentarea Raportului Comisiei prezidentiale, nu inseamna automat si demararea procedurii legale de revizuire a Legii fundamentale. Dar nici nu exclude aceasta posibilitate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#modificare Constitutie, #conflicte politice, #presedinte partide politice , #stiri PSD