Mortii rutieri, strat de uzura pentru soselele din Romania

Luni, 25 August 2008, ora 18:57
8358 citiri
Mortii rutieri, strat de uzura pentru soselele din Romania

A devenit deja o rutina pentru ziaristi difuzarea stirilor cu accidente rutiere grave, in care isi pierd viata ori sunt raniti grav semeni de-ai nostri.

Iar dimineata, vine o stire sinteza care anunta sec inca din titlu: "7 morti pe sosele in ultimele 24 de ore". Sau, similar: "5 morti pe drumurile din Romania in ultimele 24 de ore".

Din pacate, astfel de informatii satisfac exclusiv setea de senzational a unor cititori. Soferii care ar putea sa invete ceva din necazul altora se cred imuni in fata nenorocirilor.

Politia romana a dat de curand publicitatii un bilant al celor mai grave evenimente rutiere si un clasament cu sosele insangerate.

Grosul victimelor se afla, cum era de asteptat, pe cel mai circulat drum din Romania: DN 1. Cadavrele s-au insirat de la Bucuresti pana la Ploiesti, pe drumul de munte dintre Campina si Brasov, pana hat departe, spre Cluj-Napoca.

Intre 2007 si luna aprilie a lui 2008, pe DN 1 au avut loc 765 de accidente, soldate cu 197 de morti si cu 397 de persoane ranite grav. Politia rutiera semnaleaza ca un sfert din accidente au loc din cauza depasirii vitezei maxim admise.

Un alt drum al mortii pleaca tot din Capitala si se opreste la Nadlac, cu trecere prin Pitesti, Ramnicu Valcea, Sibiu, Deva si Arad. Pe DN 7, vorbim de 601 evenimente rutiere petrecute in perioada mentionata anterior. In accidente, au murit 173 de persoane si 475 au fost raniti grav.

Soferi kamikaze

Din pacate, acest gen de stiri va continua. Aceasta pentru ca politia romana este impotenta in fata valului de soferi kamikaze care isi imagineaza mult prea des ca se afla pe autostrada si ca banda a doua este cea de viteza - este de fapt banda de pe contrasens a unui DN si doar atat!

Autoritatile de la Transporturi sunt si ele la fel de impotente in fata lenei constructorilor care se misca, vorba premierului Tariceanu, "incet, incetisor, pe loc si deloc". Doua exemple: autostrazile Bucuresti-Ploiesti si Transilvania bat pasul pe loc, iar soferii nu pot folosi niciun kilometru din cei circa 20 asfaltati in Ardeal.

"Viteza distruge vieti" - pe micile ecrane

Pana una alta, politia aplica amenzi care oricum nu sperie pe nimeni si se lanseaza in productii de televiziune care toaca bugete grele - este vorba de campania "Viteza distruge vieti".

Cu ce scop? Nu stim, pentru ca nu prea au fost rezultate in urma campaniilor de sensibilizare a soferilor, derulate pana in prezent.

Cine poarta vina principala pentru numarul enorm de romani care mor pe sosele? Soferii care ignora reguli, bun-simt si, pana la urma, spiritul propriu de conservare, ori autoritatile care nu au reusit in 19 ani scursi de la Revolutie sa puna la punct o retea de drumuri rapide - autostrazi si sosele expres? Asteptam comentariile dumneavoastra.

Accident mortal în județul Iași. Doi oameni și-au pierdut viața după ce o mașină s-a ciocnit de un TIR
Accident mortal în județul Iași. Doi oameni și-au pierdut viața după ce o mașină s-a ciocnit de un TIR
Două persoane au murit într-un accident petrecut luni după-amiază, 25 martie, între localităţile ieşene Paşcani şi Moţca, după ce autoturismul în care se aflau s-a ciocnit violent cu...
O nouă rută de mare viteză în România. Jumătate va avea profil de autostradă, jumătate, de drum expres FOTO
O nouă rută de mare viteză în România. Jumătate va avea profil de autostradă, jumătate, de drum expres FOTO
Guvernul a aprobat joi, 28 martie, indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
#accident, #sosele, #morti, #Romania, #politie, #autostrada, #Sofer , #frauda