Moscova avertizeaza: Nabucco se construieste intr-o regiune instabila

Marti, 14 Iulie 2009, ora 20:36
1273 citiri
Moscova avertizeaza: Nabucco se construieste intr-o regiune instabila

Prin vizita presedintelui rus Dmitri Medvedev in capitala Osetiei de Sud, efectuata luni, chiar in ziua semnarii la Ankara a acordului pentru Nabucco, Moscova a vrut sa reaminteasca Europei ca gazoductul se va construi intr-o regiune instabila, unde se afla si militarii rusi, considera Georgia.

Potrivit Kommersant, Tbilisi este de parere ca vizita presedintelui rus Dmitri Medvedev in Osetia de Sud nu a coincis intamplator cu semnarea acordului interguvernamental privind tranzitul gazoductului Nabucco.

Potrivit unor reprezentanti ai conducerii de la Tbilisi, in acest mod, Moscova reaminteste Occidentului ca gazoductul se va construi intr-o regiune instabila unde se afla si militarii rusi, scrie publicatia rusa.

"Aceasta vizita reprezinta o provocare pentru toata comunitatea internationala", a spus presedintele Parlamentului de la Tbilisi, David Bakradze, citat de Kommersant.

"Presedintele rus a sosit la Thinvali, pe teritoiul ocupat, in timp ce toata Europa semna acordul privind Nabucco, ce presupune diversificarea surselor de hidrocarburi pentru Europa si abolirea monopolului energetic rusesc in Europa", a adaugat el.

Presedintele rus Dmitri Medevedev a mers, luni, in Osetia de Sud, pentru prima oara dupa ce Rusia a recunoscut in 26 august 2008 independenta regiunii separatiste. In august 2008, Rusia si Georgia au avut un conflict armat care a durat cinci zile, dupa ce Tbilisi a incercat sa preia prin forta controlul in Osetia de Sud, teritoriu separatist cu 50.000 de locuitori, ceea ce a determinat Moscova sa trimita numeroase trupe in regiune.

Intrebata de Kommersant daca vizita lui Medvedev in Osetia de Sud a reprezentat o coincidenta, purtatoarea de cuvant a presedintelui rus, Natalia Timakova, a spus: "Facem un apel, acela de a nu considera aceasta vizita drept un raspuns la vreun fapt. Cand se planifica aceasta vizita nici nu stiam ca in aceasta zi va avea loc semnarea acordului. Principalul scop al vizitei a fost de a demonstra ca deciziile luate de Rusia privind Osetia de Sud nu s-au schimbat", a precizat Timakova.

Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat sa diminueze dependenta UE de gazul rusesc. Proiectul este considerat un concurent al gazoductului South Stream, promovat de Rusia.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#Moscova, #Georgia, #nabucco, #regiune instabila , #stiri economice