Necunoscutul din fata terorii istoriei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 04 Iunie 2009, ora 23:56
6897 citiri
Necunoscutul din fata terorii istoriei

Exista o fotografie realizata in piata Tiananmen din Beijing, in urma cu 20 de ani, care a facut ocolul pamantului si care ne spune mai mult decat orice cuvant sau ideie. Instantaneul a fost surprins nu doar de un fotograf, ci de patru, iar evenimentul a avut loc in dupa-amiaza de 5 iunie 1989.

Toate cele patru fotografii infatiseaza un tanar care se aseaza in fata unei coloane de tancuri ale armatei chineze ramanand nemiscat pret de cateva minute. Masivele masinarii se opresc in fata sa. Acest moment este el insusi o pagina si o lectie de istorie. Din nefericire, dupa 20 de ani, in ciuda eforturilor presei internationale, inca nu se cunoaste identitatea barbatului sau destinul pe care viata sa l-a capatat din acel moment.

Gestul barbatului a cucerit intreaga lume mai mult decat orice lupta sau razboi dus impotriva comunismului si a nedreptatilor sale. Tanarul chinez a demonstrat, poate fara sa isi propuna nicio clipa acest lucru, ce valoare poate capata o persoana in epoca moderna. Individul ca voloarea suprema a democratiei si libertatii moderne isi are cea mai buna ilustrare a dimensiunii sale in acest instantaneu realizat in urma cu 20 de ani in piata Tiananmen.

Poate ca tanarul nu si-a propus atunci niciun moment sa devina un erou, poate ca el incerca sa traverseze doar strada pe trecerea de pietoni cand s-a trezit cu tancurile armatei indreptandu-se spre el. Poate ca miscarea sa a fost cel mai spontan si mai autentic gest din istoria ultimilor 20 de ani. Ramane semnnificatia gestului.

Ce poate fi mai inaltator decat un tanar care se opune cu pieptul gol si mainile goale tancurilor reci care marsaluiesc in coloana direct spre el? Momentul in care tancurile se opresc in fata tanarului este momentul nostru, al libertatii noastre infinite, este momentul in care toti cei care cred intr-un ideal se pot strange alaturi in acelasi gest.

O ironie a istoriei

Dupa 20 de ani de la revolte studentilor din piata Tiananmen din Beijing repetarea celebrului gest pare o utopie in China. Pare imposibil nu pentru ca serviciile de securitate chineze ar stopa o astfel de revolta din fasa, nu pentru ca cenzura de acolo si-ar face treaba ireprosabil si nu pentru ca politia si armata chineza nu ar mai permite sa se stranga din nou sute de mii de oameni in cea mai mare piata a orasului.

Motivul pentru care o asemenea revolta pare irepetabila acum in China este pierderea motivatiei unui astfel de gest. Criza economiilor capitaliste din marile democratii ale lumii, intrarea in picaj a economiei Statelor Unite ale Americii si cresterea uluitoare a economiei chineze a schimbat putin ordinea prioritatile oamenilor.

Democratiile cu toate libertatile pe care le ofera devin tot mai putin de invidiat chiar si de catre tinerii chinezi care acum au motive de mandrie ca traiesc in cea mai prospera tara si in posibil viitoarea cea mai mare putere a lumii.

"Despre Democratie in China"

Da, in China cenzura interzice a scos 6000 de site-uri de pe internet pentru a nu aminti nimanui despre evenimentele din piata Tien An Men din vara lui 1989. Da, China este un stat comunist totalitar unde libertatile si drepturile fundamentale ale omului nu sunt respectate. Si da, China este statul care poate l-a ucis de mult pe tanarul care a incercat sa sfideze de unul singur tancurile armatei.

Dar, in acelasi timp, in marile si vechile democratii ale lumii libertatile si drepturile fundamentale ale omului incep sa fie si acolo incalcate. Unul dintre motivele pentru care se intampla acest lucru este invocarea sigurantei nationale si lupta impotriva terorismului. Insa cel mai pervers efect al democratiilor occidentale este pierderea libertatilor si drepturilor pe care credeau ca le au garantate pe viata chiar din cauza crizei economice si a efectelor ei ciudate si neasteptate.

Interventiile tot mai brutale si mai accentuate ale statului in economia din SUA nu fac decat sa incalce cele mai fundamentale legi ale capitalismului. Dar odata cu ele si drepturile democratice ale cetatinilor si contribuabililor care acum sunt pusi sa plateasca prostiile si extravagantele celor cativa smecheri sau prosti care s-au jucat cu miliardele de dolari.

Paradoxul ideologiilor politice

In mod paradoxal, miliardul de chinezi plateste, imprumuta si munceste acum pentru revenirea economiei americane.

Intr-o parte a lumii se intretine iluzia democratiei si a libertatilor fundamentale ale omului, desi multe dintre drepturile si libertatile omului nu mai sunt respectate sub diverse pretexte invocate de un stat tot mai interventionist. In cealalta parte a lumii se stie de la bun inceput care sunt drepturile si libertatile si unde se termina acestea.

Nici intr-o parte, nici in cealalta parte a lumii omul nu mai este liber de mult. Si intr-o parte si in cealalta statul a preluat total controlul vietilor noastre si ne administreaza dupa cum poate, vrea si trebuie libertatile si drepturile noastre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aniversare Tiananmen China, #5 iunie 1989, #tancuri armata chineza , #stiri politice