New York Times, despre medicii romani si spaga de toate zilele

Luni, 09 Martie 2009, ora 12:03
4880 citiri
New York Times, despre medicii romani si spaga de toate zilele
Foto: The New York Times

Cazul familiei Lungu, al carei copil s-a nascut aproape mort, in dimineata zilei de 3 august 2007, sufocat de cordonul ombilical infasurat de doua ori in jurul gatului, a ajuns si in presa straina.

Alina Lungu, in varsta de 30 de ani, povesteste pentru jurnalistii americani ca a facut tot ce trebuia pentru a-si asigura o sarcina sanatoasa in Romania: a mancat alimente ecologice, a inotat zilnic si si-a mituit ginecologul cu 255 de dolari, suma achitata in transe lunare, inmanata discret in plicuri albe, relateaza The New York Times.

Totodata, femeia a mai dat 32 de dolari unei asistente pentru a-i garanta anestezia epidurala. Romanca i-a dat pana si infirmierului care a transportat-o cu targa 13 dolari pentru a-si face bine treaba.

Insa, in ziua nasterii, ginecologul nu a venit, iar dupa 12 ore de travaliu, a fost lasata singura in salonul ei, timp de o ora. Cand in sfarsit a aparut un doctor, cordonul ombilical era infasurat de doua ori in jurul capului copilului ei si aproape il sufocase.

Bebelusul era orb si surd si suferise leziuni cerebrale severe. Acum, Alina si sotul ei Ionut sunt disperati si spun ca daca ar fi dat mai multi bani medicului, poate ca Sebastian ar fi un copil sanatos.

"Doctorii din Romania sunt atat de obisnuiti sa ia mita, incat acum trebuie sa le dai mai mult pentru a le capta atentia", spune ea, mai informeaza The New York Times.

Cotidianul citat mai scrie ca Romania, tara balcanica, saraca, cu 22 de milioane de locuitori, care a aderat la UE cu doi ani in urma, se zbate sa scape de coruptie.

Totodata, publicatia scrie despre raportul pe justitie al Comisiei Europene in care Romania este criticata in ceea ce priveste corptia.

Anul trecut, Transparency International califica Romania pe al doilea loc intre cele mai corupte tari din blocul celor 27 de membri, dupa Bulgaria.

Intre cei acuzati de coruptie se numara un fost premier, peste 1.000 de medici si profesori, 170 de ofiteri de politie si trei generali, conform procurorilor romani anticoruptie, mai scrie The New York Times.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Romania medici mita, #familia Lungu copil , #ancheta