Noi dezvaluiri: Cat si pe mana cui a fost dat petrolul din Marea Neagra

Marti, 31 Martie 2009, ora 22:08
7667 citiri
Noi dezvaluiri: Cat si pe mana cui a fost dat petrolul din Marea Neagra
Foto: Sterling Resources

Contractul de explorare si impartire a productiei intre Rompetrol SA si Enterprise Oil Exploration si Limited CanadianOxy (Romania) a fost desecretizat (puteti citi textul integral in fisierul atasat la sfarsitul articolului).

Pe siteul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) au fost publicate atat ordinul de desecretizare, cat si contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia.

Potrivit ordinului de desecretizare, semnat de seful ANRM, Gelu Maracineanu, la data de 24 martie a.c., "se declasifica contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, cu modificarile si completarile ulterioare".

Enterprise si CanadianOxy si Rompetrol (companie de stat la acel moment) au negociat un contract pentru lucrari de explorare si impartire a productiei in Blocul XV Midia si Blocul XIII Pelican din Marea Neagra.

Contractul incheiat intre Rompetrol, Enterprise Oil Exploration si Canadianoxy (Romania) cele doua din urma fiind contractor este un contract de explorare, dezvoltare si impartire a productiei.

Prin acesta, Rompetrol a acordat celor doua companii dreptul exclusiv de a executa operatiuni petroliere in suprafata mentionata. Pe durata contractuala (25 de ani, din care perioada initiala de explorare este de 5 ani), intraga cantitate de petrol produsa va fi impartita intre companie si contractor, se mai arata in document.

Cantitatea de titei extrasa urma sa fie repartizata 45% pentru Rompetrol si 55% pentru consortiu, iar articolul referitor la impartirea productiei de titei brut a fost considerat ca avand caracter de strict secret.

De asemenea, contractorul are dreptul sa primeasca in natura, sa dispuna si sa exporte liber cota sa de petrol extrasa din suprafata contractuala, se mai arata in contractul semnat intre cele trei companii la data de 6 august 1992.

Acordul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, in 1997, la Sterling Resources. In 1993, Rompetrol a fost privatizata, iar in acordul cu Sterling, locul fostei companii de stat a fost luat de ANRM.

In contract se mai arata ca, daca pana la la sfarsitul perioadei de explorare nu se va face o descoperire comerciala in perimetrul exploatat, contractul este considerat reziliat.

Compania de stat se angaja si ca o sa obtina pentru consortiul de firme private toate permisele, licentele, vizele si alte documente necesare pentru executarea operatiunilor petroliere.

In plus, in ce priveste plata impozitului pe venit, Rompetrol se angaja sa sa plateasca "cum si cand este necesar" sumele aferente in numele si din partea consortiului.

Astfel, potrivit documentului, pe durata contractului, consortiul de firme va fi supus legilor impozitului pe venit in vigoare in Romania asupra venitului obtinut din operatiunile petroliere desfasurate, insa Rompetrol "este de accord sa plateasca si sa descarce cum si cand este necesar aceste impozite pe venit in numele si din partea contractorului si va furniza in termen de 30 de zile de la data efectuarii platii chitantele oficiale adecvate din partea guvernului".

Impozitul pe venit platit de Rompetrol in numele si din partea consortiului va fi considerat venit pentru contractor pentru anul de impozitare la care se refera platile, se mai stabileste in contract.

De asemenea, consortiul de firme era scutit de plata taxelor vamale pentru importul de utilaje, echipamente, mijloace de transport, dar si pentru mobila, imbracaminte si orice alte bunuri necesare persoanelor care reprezentau companiile, dar si familiilor acestora.

Reamintim ca, in urma declansarii scandalului legat de concesiunea resurselor petroliere din zona maritima aflata in litigiu cu Ucraina, premierul Emil Boc a anuntat desecretizarea actului aditional dintre ANRM si Sterling Resources, iar Corpul de Control al Guvernului a declansat o verificare a tuturor documentelor legate de acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#desecretizat contract Rompetrol, #petrol Marea Neagra, #desecretizat contract Sterling, #Midia Pelican Petrol , #ancheta