O noua abrambureala in invatamant

Sambata, 31 Ianuarie 2009, ora 23:42
8010 citiri
O noua abrambureala in invatamant

Odata cu venirea Abramburicai la Ministerul Educatiei incepe o noua nebunie in invatamant. Ca fiecare ministru dinaintea sa, si doamna Andronescu vrea sa schimbe sistemul.

Dupa ce, in anii trecuti, am aflat ca Eminescu si Caragiale sunt perimati si nu mai merita sa fie materie de studiu pentru Bac, acum noua sefa peste scoli si-a pus in gand sa schimbe din nou modalitatea de testare a elevilor.

De la teze unice la Bacalaureat, nimic nu este bun in sistemul actual, potrivit viziunii Ecaterinei Andronescu.

In momentul de fata, Educatia traieste in incertitudine. Nu se stie daca dascalii vor primi bani in plus la salariu, asa cum li s-a promis in campania electorala.

Nu se stie nici daca bugetul de criza care se prefigureaza va aloca bani pentru investitii in acele scoli, unde elevii ingheata de frig sau sunt inca nevoiti sa mearga la toaleta in fundul curtii.

Elevii nu sunt in siguranta la scoala, se bat intre ei in clase sau in curte, isi injura sau chiar isi agreseaza dascalii si viceversa.

In repetate randuri doamna Andronescu a precizat ca, daca ajunge ministru, va schimba multe in sistemul de invatamant. Iar in aceste zile, in loc sa tina cu dintii de banii pentru scoli si profesori, isi prezinta prin diverse media propunerile de reformare a sistemului.

Bataia de joc de la Bac

In ultimii ani, examenul de Bacalaureat s-a schimbat de patru ori. Este timpul pentru o noua bulversare a elevului de liceu.

Pentru ca pare-se e un examen prea complex si in acelasi timp irelevant, ministrul Andronescu are in vedere trecerea la numai 3 probe.

In plus, posibilele subiecte de Bac nu vor mai fi postate pe Internet, pentru a impiedica profesorii comozi sa se axeze doar pe aprofundarea acestora.

Pe de alta parte, Bac-ul s-ar putea da din 2010 in universitati, chipurile pentru a reduce posibilitatea de a copia.

Nu comentam daca aceste masuri sunt bune in principiu sau nu, in invatamant este evidenta nevoia de reforma profunda, dar ca de obicei se incepe cu sfarsitul - modalitatea de testare.

Ar trebui sa se porneasca poate de la programa mult prea stufoasa si general aplicata, care ii face pe cei care au terminat o clasa de filologie sa dea examen la literatura pe aceeasi materie ca absolventii scolilor de bio-chimie.

Eterna problema a tezelor unice

Inca de la introducerea tezelor unice, acestea au fost permanent contestate. Ecaterina Andronescu nu face exceptie si spune ca aceasta modalitate de testare este caduca si trebuie inlocuita.

Elevii, parintii si profesorii sunt si ei nemultumiti considerand ca tezele perturba desfasurarea normala a orelor de curs, iar rezultatele lor nici macar nu reflecta pregatirea copiilor.

Mai mult, dascalii au sesizat multe nereguli la supravegherea examenelor si la corectarea lucrarilor. Sa nu uitam ca profesorii sunt evaluati si in functie de rezultatul elevilor, si atunci, au interesul sa le dea note cat mai mari la teze. Asadar, mai mult ca sigur nici tezele unice nu vor apuca anul 2010.

Ce punem insa in loc? Cand s-au introdus aceste testari periodice pentru clasa a VII-a si a VIII-a, ministerul condus pe atunci de Mihail Hardau a decis ca examenul de capacitate sau "comunista" admitere la liceu nu reflectau cunostintele elevilor, obligandu-i sa dea tot ce e mai bun dintr-un foc, la o singura examinare.

Acum se pare ca doamna ministru vrea sa revina la vechiul sistem, care pe cat de imperfect era, nu produsese atatea probleme ca actualele teze unice.

Cert este ca invatamantul romanesc e aproape de colaps, e ineficient, nesigur si nerecunoscut pe plan international. Ramane de vazut daca masurile propuse de noua (si sa nu uitam vechea) ministresa vor avea ca efect iumbunatatirea vreunuia dintre aceste aspecte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#schimbari probe Bacalaureat, #balamuc invatamant, #Andronescu abramburica , #minister