Oamenii din umbra candidatilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Mai 2008, ora 21:53
4862 citiri
Oamenii din umbra candidatilor

Pe scena electorala evolueaza candidatii, fiecare cu sloganul lui, cu afisele lui, cu discursul, gestica si vestimentatia care sa-l individualizeze.

Fiecare dintre ei este insa, in cea mai mare masura, un produs, ca un detergent, exemplu care a facut deja cariera. Al cui produs? Al unor personaje misterioase numite consultanti.

Cei mai buni dintre ei sunt mercenari, adesea cu activitate internationala, independenti de propriile convingeri politice intime de stanga sau de dreapta, mereu gata sa-si puna la dispozitie abilitatile pentru cine da mai mult. Poate parea imoral, dar nu e decat o meserie, cu nimic mai lipsita de onorabilitate decat aceea de avocat, de exemplu.

Imoralitatea intervine doar atunci cand consultanta este secreta, iar consultantul face pe analistul independent, ceea ce s-a mai vazut. Tocmai de aceea, dincolo de consultanta la vedere, orice campanie electorala abunda de zvonuri in privinta personajelor misterioase care populeaza culisele fiecarei candidaturi.

Culise aglomerate

Vasile Blaga are in spate o echipa din care fac parte cu certitudine fostul jurnalist Carol Sebastian, Narcisa Iorga, Ada Mesesan si deja traditionalul Felix Tataru, ceva mai uzat, se pare, decat in campaniile precedente.

S-a vorbit mult despre posibila asociere a lui Iosif Boda cu candidatul PD-L, sustinuta de atitudinea extrem de binevoitoare a analistului Realitatii fara de Vasile Blaga, insa infirmata cu hotarare de staff-ul acestuia si dinspre Cotroceni.

Evident, Blaga nu putea avea decat o echipa de consilieri extrem de...flexibila, avand in vedere ca principalul strateg este insusi Traian Basescu, cel caruia ii apartine, de altfel, si marca aplicata candidatului - buldogul care musca si nu da drumul.

Sorin Oprescu se pare ca i-ar avea alaturi pe Mihai Tatulici si pe Vladimir Pasti. Mihai Tatulici l-a mai consiliat pe Sorin Oprescu si in 2000, asa ca zvonul putea foarte bine sa-si aiba originea in aceasta colaborare. Este, pe de alta parte, foarte interesant cum oamenii Realitatii par a fi plasati in principalele tabere beligerante.

Daca e doar brafa, ea poate face parte dintr-o tentativa de manipulare. Daca este o impartire reala, ea se potriveste perfect strategiei lui Sorin Ovidiu Vantu, expert al jocului la doua capete.

Cat despre Vladimir Pasti, intre doua analize politice, a facut un zig-zag si el extrem e interesant. Din Grupul un Viitor pentru Romania, la consilierea lui Adrian Nastase, apoi a lui Victor Babiuc, s-a apropiat apoi de APR pentru ca apoi sa faca o escala la PNL.

PSD-ul conta pana nu demult pe serviciile celebrilor consilieri britanici ai lui Tony Blair - Anthony Giddens si James Humphreys, care se pare insa ca si-au retras ambasadele pentru ca nu si-au primit banii datorati de social democrati. Sigur o alta explicatie ar putea veni si din faptul ca ceea ce se intampla acum in PSD zadarniceste orice consultanta. Ea va redeveni utila dupa transarea conflictului intern.

Inainte ca Mircea Geoana sa-i aduca pe britanci, PSD a lucrat cu Multimedia Political Communication, firma lui Dan Andronic, fost sef al campaniei lui Adrian Nastase. Dupa prezidentialele din 2004, acesta a trecut cu arme si bagaje in tabara liberala aducandu-l acolo pe americanul Tal Silberstein si el implicat in campania lui Nastase.

Echipa a fost completata de Arthur J. Finkelstein, un fost consultant al lui Richard Nixon si al altor politicieni americani, dar si al companiilor omului de afaceri Donald Trump. De la aparitia celor doi americani discursul lui Calin Popescu a devenit mai mai agresiv, chiar contondent, el stergandu-si intr-o oarecare masura stampila de incasator.

Andronic si cei doi americani lucreaza acum pentru Ludovic Orban, insa mai zilele trecute aparusera in piata zvonuri insistente despre trecerea lui Tal Silberstein in tabara lui Vasile Blaga. Dan Andronic a iesit rapid la contraatac pe blogul sau, sustinand ca nici vorba despre asa ceva: ''Tal n-a mai venit de cateva saptamani in Romania; e prieten cu Vasile Blaga, ca si cu Adrian Nastase, Cosmin Gusa sau multi altii, dar de lucrat lucram doar cu PNL".

Printre consultantii liberalilor, dar nu la Bucuresti, ci in teritoriu, la Galati si Bacau, ii regasim si pe fostii aliati numarul 1 ai lui Traian Basescu - sotii Saftoiu, pana anul trecut piloni ai campaniilor democrate.

Nici pana astazi nu sunt clare motivele pentru care acestia au intors armele. A fost invocata neoficial solidaritatea sotiei cu sotul care si-a dat demisia fortat de la SIE, iar pentru amatorii de scenarii mai piperate, chiar o poveste de amor cu Udrea si tradare.

Deficit de substanta

Batalia care se da pe consultanti si, mai ales, apelul la consultanta straina ar putea fi un semn de profesionalizare a vietii politice din Romania. Dar numai sub aspectul formei.

Consultantul vinde polticianul ca pe o marfa pe care o pune in valoare si o exploateaza la nivelul maxim permis de potential. El gandeste strategiile, sloganurile, posturile, actiunile electorale, momentele si temele de atac. Cu o echipa profesionista de consultanti in spate, sloganuri de genul "Incercati si cu o femeie!" sau afise cu cina cea de taina in varianta electorala sunt imposibile.

La substanta politicianului insa, consultantul nu are cum sa umble si aceasta este marea problema a politicii romanesti, indiferent de tabara.

Aspectul actual al campaniei demonstreaza acest lucru cu prisosinta. In Bucuresti, la o asemenea defilare de forte in culise, ne-am astepta la focuri de artificii. Cand colo, spectacolul vine numai din formatele de televiziune.

Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Încântat de primirea entuziastă de care a avut parte miercuri, 24 aprilie, la un eveniment de campanie, Joe Biden și-a luat peste picior adversarul din cursa pentru prezidențiale. Biden l-a...
SUA trimit mai mulți consilieri militari în Ucraina. Motivele din spatele deciziei
SUA trimit mai mulți consilieri militari în Ucraina. Motivele din spatele deciziei
SUA iau în considerare trimiterea de consilieri militari suplimentari la ambasada sa de la Kiev, în contextul în care Rusia își continuă operațiunile ofensive în Ucraina, potrivit Politico....
#campanie electorala, #sondaje, #consilieri , #campanie