PSD, mereu al doilea

Luni, 20 Iulie 2009, ora 19:03
5267 citiri
PSD, mereu al doilea

PSD are o situatie deloc de invidiat in perspectiva prezidentialelor: un candidat fara potential, mult sub scorul partidului, o linie de ruptura neasumata, dar evidenta, intre aripa Geoana si aripa Iliescu, care cocheteaza aproape fatis cu varianta Sorin Oprescu, si, mai ales, o ingrozitoare incapacitate de a prelua initiativa.

Si parca niciodata aceasta problema nu a fost mai evidenta decat in conferinta de presa sustinuta, duminica, de Viorel Hrebenciuc.

Prea putin carismaticul "combinator", personaj cu mare greutate, dar nepotrivit pentru astfel actiuni "la vedere", a aratat din nou ca PSD nu reuseste mai mult decat o permanata raportare la actiunile lui Traian Basescu pe care incearca sa le imite si sa le contracareze in exact acelasi registru.

PSD este mereu al doilea si nu-l ia prin surpindere pe presedinte, care joaca dupa cum isi doreste si pierde procente exclusiv pe greseli proprii, nu in urma unor strategii ofensive maiastre ale social democratilor.

Din start, conferinta de presa duminica la pranz trimite la Traian Basescu pentru ca este inventia lui de pe vremea mandatului la primarie. Actualul presedinte a inteles primul ca niciun moment din saptamana nu este mai secetos, mai ales vara, pentru ziaristi decat duminica, asa ca orice gest sau vorba arucate pe piata in aceasta perioada vor fi mediatizate intens.

Dar dincolo de context, care a fost mesajul lui Viorel Hrebenciuc?

1. PSD lupta cu criza. Pai ce altceva ar putea face un partid aflat la guvernare? Sa pactizeze cu criza? In spatele acestui mesaj pleonastic pentru un actor al puterii, social democratii au incercat sa smulga de la Traian Basescu o bucata din principala sa tema de campanie, lansata insa la inceputul anului. Seful statului mizeaza de la inceputul anului pe aceasta carte, asumandu-si masurile anticriza si legand decizia de candida de succesul lor. Asadar PSD nu face altceva decat sa preia pe o tema a lui Traian Basescu, adica reactioneaza.

Si cum reactioneaza? Printr-un program anticriza cu care-si someaza partenerii de guvernare. De parca ar fi un partid de opozitie care someaza puterea. Sigur, opozitia este o postura avantajoasa, dar ipocrita pentru un partid la putere si nu este ceea ce asteapta oamenii sa vada de la un actor al puterii.

Fara a intra in detaliile programului anticriza, bun sau rau cum o fi el, de ce nu au fost incluse aceste masuri in programul de guvernare intocmit la inceputul guvernarii.

Cine a impiedicat PSD sa impuna reducerea TVA la alimente inca din decembrie? Ce l-a impiedicat sa ceara corelarea platii TVA cu incasarea facturii? Ca sa nu mai vorbim de faptul ca impozitul forfetar de care PSD se dezice acum a fost chiar propunerea social democratilor inca din campania electorala.

In ultima instanta, cine a impiedicat PSD ca la marea tragere a ministerelor sa aiba ca prima optiune Finantele, si nu Internele, daca tot are atatea idei numai bune de pus in practica? Poate pentru ca PSD stie ca anumite masuri nu pot fi puse acum in practica, de exemplu tocmai reducerea TVA la alimente. Taxa pe valoarea adaugata este in acest moment principala sursa a bugetului, iar incasarile sunt si asa mizerabile. Dar e bine sa spui ,, noi am vrut, dar PD-L nu ne-a lasat" sau, chiar mai rau, ,,noi n-am vrut, dar n-am fost consultati si n-am stiut" de parca dl. Nica n-ar fi vicepremierul pe la care trec toate documentele guvernului.

2. Traian Basescu otraveste relatiile cu minoritatea maghiara si Budapesta. Aceasta a doua tema a lui Viorel Hrebenciuc a fost un exercitiu similar: reactivitatea si ipocrizia celui luat prin surprindere si incapabil sa preia initiativa.

Prin vocea liderului deputatilor, PSD l-a acuzat pe presedinte ca a premeditat huiduielile maghiarilor la Tusnad, pentru a primi aplauzele si voturile nationalistilor romani. Foarte corect! Mai departe insa, PSD il acuza pe seful statului ca prin aceasta provocare a stricat realtiile cu Budapesta. Total incorect!

Este o imensa greseala sa-l acuzi pe presedinte ca strica relatiile cu alta tara prin simplul fapt ca citeste si repeta un articol, chiar primul articol, imposibil de modificat, din Constitutia Romaniei.

Pe de alta parte, daca tot mori de grija aceasta, oare nu ai facut tu, PSD, mai mult rau atunci cand te-ai opus categoric primirii UDMR la guvernare invocand tocmai reactia filialelor din Ardeal care n-ar mai fi vrut sa-i vada pe maghiari in guvern? Asta cu siguranta ca a picat mai prost si in secuime, si la Budapesta, decat harjoneala pe marginea unui articol din Constitutie.

Atacul slab arata de fapt ingrijorarea PSD ca Traian Basescu castiga electoratul nationalist dupa care lui Mircea Geoana ii frige buza chiar din primul tur, prezidentiabilul social democrat nefiind sigur nici macar pe locul al doilea. Ei bine, dupa pozitia adoptata de PSD in privinta incidentului de la Tusnad, electoratul nationalist este si mai departe de Mircea Geoana.

Culmea ironiei e ca munitia trasa de Viorel Hrebenciuc spre Traian Basescu a explodat partial tocmai in curtea PSD. "Descentralizarea nu se face in situatii de criza. (...) Statul, in perioade de criza, isi intensifica, centralizeaza decizia la nivelul sau si nu o descentralizeaza. Descentralizarea nu mai este subiect la ordinea zilei astazi in Romania", a declarat Hrebenciuc.

Baronii partidului au explodat la asa vorbe grele. Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu considera ca este o masura impotriva logicii sa opresti descentralizarea, iar Radu Mazare a venit ca o furtuna in Bucuresti, ma tem ca inca imbracat in costum SS pe care l-a purtat la parada modei.

Strategia asta reactiva si ipocrita, incapacitatea PSD a lua intitativa in fata lui Traian Basescu nu aduc niciun beneficiu social democratilor.

Dimpotriva, ii imping spre erori de tipul "Tusnad" care pot costa extrem de scump. Dar trebuie sa mai admitem ceva: e greu sa concepi o strategie ofensiva si sa treci la comanda cat timp locomotiva ta prezidentiala e, de fapt, ultimul vagon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Viorel Hrebenciuc, #PSD opozitie, #Mircea Geoana presedinte , #PSD