Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Peste 3.000 de romani au semnat o petitie impotriva tichetelor de sanatate

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 20:37
1685 citiri
Peste 3.000 de romani au semnat o petitie impotriva tichetelor de sanatate

Peste 3.000 de romani, printre care si medici, au semnat, in aproape 20 de zile, o petitie online adresata Ministerului Sanatatii, prin care cer sa nu se introduca tichetele de sanatate in sistemul sanitar, prin care pacientii ar urma sa plateasca pana la 600 de lei pe an pentru servicii medicale.

"Nu este normal sa asigur supravietuirea sistemului sanitar actual, in conditiile in care oricum trebuie sa << platesti >> medicul, altfel risti sa chemi popa", a precizat, pe site-ul petitieonline.ro, unul dintre semnatarii petitiei.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a precizat recent ca, daca peste 50% dintre romani nu sunt de acord cu introducerea tichetelor de sanatate, aceasta masura nu va fi aplicata impotriva vointei populatiei. Astfel, Ministerul Sanatatii efectueaza sondaje lunare, pana in septembrie. Daca mai putin de jumatate dintre romani se vor pronunta impotriva tichetelor, acestea vor fi utilizate incepand cu 1 septembrie.

Tichetul pentru sanatate desemneaza contributia personala a pacientului la plata serviciilor de sanatate, a medicamentelor si a dispozitivelor. Acesta se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta, potrivit ministrului Sanatatii.

Tichetul va reprezenta o suma de bani, in limita a cel mult 600 de lei pe an, pe care pacientul o va plati la unitatile sanitare pentru anumite servicii medicale, inclusiv consultatii, spitalizari, analize de laborator si alte investigatii.

Exceptie face asistenta medicala de urgenta, unde serviciile raman gratuite. Daca, insa, un pacient se prezinta la Urgenta, iar acolo se va constata, ulterior, ca respectivul caz nu reprezinta, de fapt, o urgenta medicala, el va trebui sa plateasca pentru serviciile de 20 de lei.

Categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata tichetelor. Astfel, persoanele asistate social, pensionarii cu mai putin de 700 de lei pe luna, somerii, tinerii sub 18 ani si persoanele cu handicap nu vor plati tichete pentru sanatate. Suma anuala a contributiilor pentru aceste categorii, care trebuie sustinuta din fonduri publice, este estimata la 550 de milioane de lei.

Potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii, un pacient va avea, in medie, o contributie personala prin tichete de 350 de lei pe an. Suma reprezinta contravaloarea a circa 2 episoade de spitalizare continua, 2 spitalizari de cate o zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizita la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigatie radiologica si o investigatie de inalta performanta.

Interventiile chirurgicale si analizele in spitale vor ramane gratuite, in sensul ca ele se acopera integral din contributiile la asigurarile de sanatate. In spital, pacientul va plati suplimentar prin tichetul pentru sanatate doar pentru internare, si nu mai mult de 50 de lei pe un episod de internare care presupune mai mult de doua zile, indiferent de durata.

In spital se vor mai plati si eventuale investigatii de inalta performanta, insa nu mai mult de 200 de lei - cat va costa pacientul o investigatie de inalta tehnologie precum un RMN cu substanta de contrast.

Odata cu introducerea tichetelor, prezenta medicului de familie la cabinet va fi de sapte ore/zi, concomitent cu incurajarea vizitelor la domiciliu, care vor fi acoperite partial din fonduri publice, spre deosebire de situatia actuala, in care vizitele in afara programului de lucru sunt suportate integral de pacient.

Ministrul Sanatatii estimeaza ca, in urma introducerii sistemului de tichete, vor fi colectate de la populatie peste 700 de milioane de lei. Fondurile rezultate din tichetele pentru sanatate vor ramane la furnizorul de servicii, adica la personalul medical si la spitale. Din aceste sume se vor putea suplimenta atat fondurile pentru investitii, cat si veniturile personalului medical.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#petitie tichete sanatate, #Ion Bazac, #3000 semnatari , #Bucuresti
Comentarii