Piata gazului, dominata de raporturi de forte proprii

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 11:50
1200 citiri
Piata gazului, dominata de raporturi de forte proprii

Piata gazului, fragmentata si marcata de un dezechilibru geografic puternic intre zonele unde este concentrata productia si cele unde este concentrat consumul, in pofida unei oarecare apropieri de cea a petrolului, functioneaza dupa raporturi proprii de forte, care variaza in functie de regiune.

Pot fi identificate, in general, trei piete mari: Europa, America de Nord si Asia. Pretul gazului este fixat pe platforme multiple, iar indicii de referinta se afla la New York si in Marea Britanie, informeaza AFP.

Aceasta lipsa de unitate este legata, in primul rand, de faptul ca gazul, spre deosebire de petrol, nu este usor de transportat, ceea ce nu permite acoperirea dezechilibrelor locale dintre oferta si cerere.

Astfel, oferta este repartizata inegal: la sfarsitul anului 2007, Rusia detinea 25% din rezervele mondiale, Iranul 15%, Qatarul 14%. Aceste trei tari au anuntat la sfarsitul lunii octombrie infiintarea unei "troika" a gazului, care reprezinta peste jumatate dintre resursele mondiale.

In comparatie, OPEC, organizatia tarilor exportatoare de petrol, detine 75% din rezervele mondiale, dar repartizate in 13 tari.

Productia marilor tari consumatoare este mult mai mica in cazul gazului, decat in cel al petrolului. Statele Unite detin putin peste 3% din rezervele mondiale de gaz, iar Europa, inclusiv fostele republici sovietice, 8%, potrivit datelor stranse de grupul petrolier British Petroleum.

In aceste conditii, Europa este supusa la presiuni: un sfert din necesarul sau de gaz este importat din Rusia. "Aprovizionarea Europei cu gaz ramana, in mare parte, dominata de contracte pe termen lung, cu indexare", a anuntat Comisia franceza pentru Reglementarea Energiei (CRE), in cel mai recent raport al sau privind piata gazului.

Aceste contracte sunt "incheiate intre operatorii istorici, principalii importatori si companiile de productie din tarile exportatoare din afara Uniunii Europene", adica Gazprom pentru Rusia, Sonatrach pentru Algeria si Statoil pentru Norvegia, afirma CRE.

Cea mai mare diferenta intre piata americana si piata europeana este numarul de vanzatori, considera James Williams, de la WTRG Economics. "In Statele Unite sunt multi cumparatori si multi vanzatori, circa 100 de companii comercializeaza gaz. Dar in Europa nu exista atat de multi producatori. Achizitiile se fac mai degraba la nivel de tara decat de indivizi sau societati mai mici", explica Williams.

Gigantul rus Gazprom a oferit o gura de aer proaspat Europei miercuri, anuntand ca va scadea pretul gazului rus destinat vechiul continent de la inceputul anului 2009, in conditiile in care pretul gazului depaseste 500 de dolari pentr 1.000 de metri cubi in trimestrul patru al anului 2008, un record absolut.

In schimb, preturile au scazut cu aproape 50% in Statele Unite din 3 iulie 2008, cand atinsesera nivelul record de 13,57 MBTU ("million British thermal units", unitatea de referinta), sub efectul unei "productii importante pe teritoriul american si a unei scaderi a consumului in sectorul industrial, pe fondul restrangerii activitatii economice", potrivit Biroului national pentru energie din Canada.

Aceste preturi, la fel ca si cele ale petrolului, sunt stabilite la New York Mercantile Exchange (Nymex), sub forma unor contracte la termen si sunt supuse constant raportului dintre cerere si oferta.

Una dintre mizele pentru viitor este gazul natural lichefiat, transportabil pe cale maritima, in conditiile in care gazul este transportat de obicei prin gazoduct. In Europa, traseul acestor conducte este supus de mai multi ani evolutiei relatiilor dintre Rusia si vecinii sai.

In raportul sau anual publicat miercuri, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) avertizeaza ca investitiile reduse in acest domeniu pot duce la penurie de gaz dupa 2012. Potrivit AIE, cresterea cererii pentru gaz natural lichefiat va fi alimentata in primul rand de Uniunea Europeana, unde productia locala de gaz este in declin.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#gaze, #petrol, #piata de desfacere, #criza financiara, #cerere gaze , #firma