Poettering cere socoteala Romaniei pentru legislatia privind serviciile de informatii

Marti, 24 Februarie 2009, ora 16:21
1822 citiri
Poettering cere socoteala Romaniei pentru legislatia privind serviciile de informatii
Foto: daylife.com

Presedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering, vrea sa stie daca recomandarile facute in 2007 de forul legislativ european pe tema inchisorilor CIA au avut vreo consecinta in Romania si daca legislatia nationala privind serviciile de informatii a fost revizuita in consecinta, informeaza agentia NewsIn.

Biroul Permanent al Senatului a analizat marti o scrisoare a presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, prin care acesta solicita presedintelui Senatului Romaniei un raport asupra activitatii comisiei speciale de ancheta privind inchisorile CIA din Romania.

In scrisoarea lui Poettering, inregistrata la Biroul Permanent al Senatului la 18 februarie, sunt solicitate date cu privire la activitatea referitoare la inchisorile CIA depusa in Romania. Astfel, presedintele PE cere presedintelui Senatului date despre eventuale "evolutii noi, semnificative" in aceasta problema.

Totodata, Poettering intreaba daca recomandarile specifice adresate de catre Parlamentul European in rezolutia sa au avut vreo consecinta si daca legislatia nationala privind serviciile de informatii a fost revizuita in vreun fel, ca urmare a acestei rezolutii.

"Orice comentarii sau analize in aceasta privinta din partea Parlamentului dumneavoastra ar fi extrem de pretioase pentru indeplinirea sarcinii atribuite Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Paralamentului European", spune presedintele PE in scrisoarea adresata presedintelui Senatului.

"Biroul Permanent a apreciat ca este necesar ca domnul presedinte Mircea Geoana sa dea un raspuns acestei solicitari, sa arate situatia reala, in sensul ca, asa cum se sublinia in raportul comisiei care a fost constituita, Romania nu a detinut si nu detine date cu privire la existenta pe teritoriul national al unor centre, nici fixe, nici de trecere de detentie organizate de CIA", a declarat chestorul Ioan Chelaru.

Parlamentul European a adoptat in 14 februarie 2007 raportul final al Comisiei Temporare pentru presupusa utilizare de catre CIA a statelor europene pentru transportul si detentia ilegala a prizonierilor (TDIP).

Raportul, intocmit de europarlamentarul socialist Claudio Fava arata ca "cel putin 1.245 de zboruri operate de CIA au utilizat spatiul aerian european" in perioada 2001-2005. Europarlamentarii au ajuns la concluzia ca unele tari europene "au inchis ochii" la unele zboruri operate de CIA care, "in cateva situatii, au fost utilizate pentru detinerea si transportarea ilegala de prizonieri".

Pentru a contracara repetarea acestor situatii, PE recomanda tarilor membre sa-si modifice legislatia referitoare la serviciile de informatii, astfel incat activitatea acestora sa devina mai transparenta si sa fie plasata sub un mai bun control parlamentar.

In momentul adoptarii raportului Fava, la 14 februarie 2007, europarlamentarul liberal Ovidiu Silaghi declara ca documentul este un semnal de alarma pentru Romania pentru a-si alinia serviciile secrete la standarde europene.

"Cu atat mai mult, legile sigurantei nationale, initiate de PNL, trebuie sa treaca prin Parlamentul Romaniei", declara Silaghi. La aceleasi legi ale sigurantei nationale a facut referire si Adina Valean. Eurodeputatul ALDE a sustinut - intr-o alocutiune in PE - ca a venit timpul stabilirii unui mecanism de control judiciar si a unei supravegheri parlamentare asupra serviciilor secrete in statele membre, iar Romania trebuie sa transpuna aceasta viziune in legislatia sa.

"In Romania, noua legislatie privind serviciile secrete ar trebui privita exact din acest unghi special. Au fost create noi organisme de centralizare a serviciilor secrete, pentru o mai buna coordonare a acestora. Trebuie sa fim precauti si sa plasam aceste organisme de centralizare sub control parlamentar sporit", spunea eurodeputatul liberal in 2007.

Referitor la Romania, raportul intocmit de socialistul Claudio Fava arata ca Parlamentul European "nu poate exclude, potrivit declaratiilor facute de autoritatile romane, posibilitatea ca serviciile secrete americane sa fi operat in Romania in clandestinitate", iar in acest context, Parlamentul European se declara "extrem de ingrijorat ca este posibil ca autoritatile romane sa nu fi avut control asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in baza militara de pe aeroportul Kogalniceanu".

Documentul parlamentarilor europeni mai sustine ca ancheta autoritatilor de la Bucuresti a tras concluzii premature si superficiale.

Raportul mentiona "grava ingrijorare" in legatura cu 21 de escale facute pe aeroporturile din Romania de aeronave operate de CIA care, de multe ori, au venit din sau se indreptau catre tari implicate in circuitele extradarilor extraordinare si ale transferurilor de detinuti.

Documentul enumera si cativa dintre suspectii de terorism care ar fi fost transportati cu aceste avioane. Parlamentul "incuraja puternic autoritatile romane sa faca investigatii suplimentare in legatura cu aceste zboruri".

Raportul Fava nota in acelasi timp ca raportul intocmit de comisia parlamentara romana constituita pentru a investiga aceste fapte a fost secret.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Parlamentul Eurpean, #Hans Gert Poettering, #presedinte PE, #serviciile de informatii, #legislatia romana , #stiri Nationala Romaniei